Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ohňovec obecný nebo statný nebo jaký?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 17. dubna 2007 19:36
  Předmět: ... a zase choroš
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

už jsem s nima asi otravnej, ale tady opravdu nic jiného neroste. Jelikož jsem byl asi tak 900-1000 m.n.m., choroš opravdu roste a není to v nastalém suchu jen jeho mumie Wink

Máte-li někdo nějaký tip na tohoto růžového choroše, sem s ním
- póry velmi drobné
- dužina rezavě hnědá
- výtrusný prach bílý (spodek plodnice je jím pokrytý)
- průměr cca 20 cm
- na mrtvém listnáči

154.15 kB    
Klínovec, 17.4.2007
P1010059.jpg
   P1010059.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 18. dubna 2007 8:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ohňovec statný?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 18. dubna 2007 8:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Že by Troudnatec růžový - Fomitopsis rosea. To by ale byl docela parádní nález. Ten ale roste na smrcích.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 18. dubna 2007 10:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Troudnatec růžový by asi byla pecka, ale ten to nejspíše nebude. Bude to asi jak říká Bob Ohňovec statný, našel jsem na webu pár fotek čerstvých kousků a opravdu může být i takhle do růžova, dlouho mu to ale asi nevydrží a přejde do rezava, u těch rourek je to už vidět.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 18. dubna 2007 10:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A to bílé dole bych řekl nejsou výtrusy, ale nějaké "inkrustace" ... jelikož nic moc neroste, pitval jsem doma nekolik ohňovců a mají takové bílé části i uvnitř plodnice - často oddělují roční přírůstky. A bohužel, zatím jsem neviděl výtrusy . vždycky jsou už asi pryč. Ale rourky jsou téměř vystlány (alespoň u jednoho z nich) nějakými "cystidami", které jsou hnědé a zašpičaťelé ... škoda, že pořád nemám fotoadaptér Sad((
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 18. dubna 2007 12:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten bílý prášek naspodu jsem teď viděl i na Troudnatcích pásovaných a kopytovitých, ale moc jsem to nezkoumal, někdy je jen na spodu plodnice, jindy i v těsném okolí, občas z něj voda vytváří takové stružky. Ten poslední Troudnatec pásovaný co jsem včera přidal to má taky.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 18. dubna 2007 21:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přesunuto a spojeno.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 19. dubna 2007 8:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, to jo, ale je to on? Co třeba ohňovec obecný? Statný má růst zejména na dubu. A nebo nějaký jiný ohňovec Smile
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 19. dubna 2007 9:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Uvidíme, budu na něj pamatovat a až naprší a uschne a půjdu kousek vedle na hřiby, tak ho ještě prozkoumám. Z druhý strany navíc rostl ještě jeden, tak udělám ještě pár fotek a podívám se dovnitř. Že to neudělám vždycky rovnou Rolling Eyes ... nikdy se mi nechce do nich zbytečně krájet a říkám si, že jejich určení jistě bude brnkačka.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 19. dubna 2007 11:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lupo, já bych to nazval jako třeba Ohňovec obecný, protože ten statný má rád živé duby a tak bych ho ani moc nepreferoval ... kdyby to poslal kdokoli jiný než ty, tak bych to vrátil zpět do určovny, a až se k tomu vrátíš a určí se to, tak se to vyčistí a nasune do odpovídajícího tématu druhu. Pokud se zde vyskytují potenciální názvy této houby, pak to vyhledávač najde a hledač informací o nic nepřijde ... no a protože preferuji rovný přístup a padni komu padni ... sunu to zpět. Wink
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 19. dubna 2007 12:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

OK, statný rád hlavně duby, obecný zase rád hlavně vrby .... tenhle strom je ale něco jiného Confused Na obecného bych to ale netipoval protože co jsem viděl, tak ten je za čerstva zespodu vždy do bíla, nebo trochu do žluta a nepřirůstá takhle masivně, spíše vytváří slabší vrstvy s ostřejším okrajem.
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: ne 18. srpen 2013 21:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Poznámka po čase. Podle nového pohledu na ohňovce se pravděpodobně jedná o ohňovec olšový (Phellinus alni). Zhruba řečeno, ohňovci statnému patří dub, ohňovci obecnému vrby a ohňovci olšovému ostatní listnáče. Zkoušel jsem se o tom jednou zmínit. Troudnatec růžový to v žádném případě není.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 21. srpen 2013 21:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Josefe, jen bych si dovolil doplnit ohňovec ovocný, který miluje švestky (z nich ho znám - zde je velice hojný) a může se vyskytovat i na jiných peckovinách.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru