Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Askomycet z Liberecka ... Rutstroemia calopus - Terčka travní ???
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 09. května 2007 9:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A nějaké ty detaily ...

128.41 kB    
Takto vypadaly buňky pod "pokožkou" "klobouku". Kdyby mi někdo opravil ty termíny, byl bych potěšen moc :-)
40x_BunkyDuzinyPodPokozkou.jpg
   40x_BunkyDuzinyPodPokozkou.jpg

178.14 kB    
V těchto místech by měl okraj tecia býti ohraničen tím, co je nazýváno excipulum. Nějak jsem to tam nenašel/neviděl ... asi špatný preparát :-(
40x_PatraniPoExcipulum_2.jpg
   40x_PatraniPoExcipulum_2.jpg

197.11 kB    
Tohle jsou buňku "třeně".
40x_JakoTren_1.jpg
   40x_JakoTren_1.jpg

135.04 kB    
A tohle jsou asi buňky toho sklerocia, z kterého houba vyrůstá. Všimněme si, že ty hyfy (alias buňky) jsou s přepážkami.
40x_Sclerocium_Mozna_2.jpg
   40x_Sclerocium_Mozna_2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 09. května 2007 10:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ha!!!! Lupo, teď koukám, že komentář k fotkám je nějak počtem znaků limitován ... viz. http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=17857#17857 ... je to nastaveno jen tak, nebo je to kvůli alokaci místa v databázi ... Místa je vedle fotky spousta, tak proč tam nepsat ... a když nepsat ... nešlo by hoditi do toho textboxu pro komentář textlimit, aby si člověk zbytečně nevyléval srdíčko a pak o to kliknutím na enter přišel? Aby se tak prostě nedalo napsat více znaků než je možno uložit do databáze.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Olda
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 09. května 2007 11:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj Bobe, díval jsem se na to a v mojí literatuře jsem to nenašel,vůbec.Jde asi o nějakou hlízenku a nový rod,což by i odpovídalo podle názvu.Jsem z toho jelen,Zdraví tě Olda
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Olda
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 09. května 2007 13:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To ústí vřecek značí,že se vřecka otvírají pokličkou,Olda
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 09. května 2007 14:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 09. května 2007 10:08 Bob napsal:
... je to nastaveno jen tak, nebo je to kvůli alokaci místa v databázi ...

Ano, je to kvůli velikosti databáze, typ použitý pro ukládání této hodnoty není dynamický a má nastavenu nějakou pevnou velikost.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 09. května 2007 14:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmm, tak pokličkou Smile Vůbec netuším jak to poznat, ale budo to brát jako standard Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 12:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Právě jsem obdržel nový tip na identitu: Rutstroemia calopus

i Rutstroemia henningsii vypadá dost podobně ... viz. http://www.mycokey.com/MycoKeySolidState/genera/Rutstroemia.html
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 14:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z dalšího klíče http://biologi.uio.no/bot/ascomycetes/Taxa/Rutstroemia.html mi vychází Rutstroemia elatina (Alb. & Schw.: Fr.) Rehm. (= Ciboria kriegeriana Rehm = Kriegeria elatina (Alb. & Schw.) Wint. = Kriegeria olivacea Rabh.)

Nevíte někdo co je myšleno tím, že výtrusy jsou allantoid?

Má někdo možnost nahlédnout do těchto dílek:

> Baral H.O. (2003): In vivo veritas. Ed. 2. – Manuscripts including macro-
> and micrographs distributed by the author on DVD.
> Suková M. et Chlebicki A. (2005): Nálezy méně známých askomycetů a
> anamorfních hub v chráněných územích ČR. - Mykol. Listy 94(1): 51.
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 14:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta R. elatina roste podle klíče asi na nějakých zbytcích větviček jedle, ta to asi nebude. Když už, tak docela nadějně vypadá R. calopus, ta si tak nevybírá.
Jinak dneska jsem odebíral vzorky té M. scirpicola a tato "Rutstroemia" tam rostla na zbytcích skřípiny také (i na stejných listech spolu s Myriosclerotinií). Je možné, že v Mníšku sice byla sklerócia, ale ne od těch našich houbiček. Když jsi to mikroskopoval, narazil jsi v té tmavé hmotě na nějaké ohraničené sklerócium nebo ne? Já jsem dnes u "Rutstroemie" nic tvrdého nenašel. Možná jsem se původně nechal zblbnout a ubírali jsme se v určování špatným směrem.

Naposledy upravil Jan Gaisler dne út 15. května 2007 14:37, celkově upraveno 1 krát
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 14:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

14. května 07, 14:01 Bob napsal:

Nevíte někdo co je myšleno tím, že výtrusy jsou allantoid?

Allantoid - alantoidní znamená, že jsou prohnuté. Asi jako klobásky nebo něco tak.
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 14:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V těch M. listech toho moc neni...tady to je.

149.19 kB    
zdroj - Mykologické listy 94 (2005)
IMG.jpg
   IMG.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 14:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky se přikláním k tomu, že sklerocium je to jen napůl Smile Jinak souhlas s tou jedlí, navíc ta palodus ráda ostřici ... takže je to asi ona ... na jednom webu jsem teď našel, že je to asi rovno i R. paludosa (Terčka bažinná?) http://www.asturnatura.com/photo/photogallery/galerias.php?photo_id=2273

Ta R. paludosa například v Antonínovi není, a ve fungforum jsou to dva různé druhy.

Naposledy upravil Bob dne út 15. května 2007 8:29, celkově upraveno 1 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. května 2007 14:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po května 14, 2007 2:25 pm mat60 napsal:
Allantoid - alantoidní znamená, že jsou prohnuté. Asi jako klobásky nebo něco tak.

Tož to by možná šlo ... oni píšou eliptické až allantoid ... některé jsou tak trochu alaontoid Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 15. května 2007 8:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Český název jsem našel v Antonínovi ... Terčka travní.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 19. května 2007 12:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Termín alantoidní má hezký český ekvivalent - uzenkovitý Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru