Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 10. července 2006 12:07 |
 |
|
Na dvou webech jsem našel, že stercorarius je stercoreus ... asi opět záleží i na jménu mykologa ... no snad to rozčísnete  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 10. července 2006 15:59 |
 |
|
Podle van Waverena má mít stercorarius perisporické výtrusy, což by vylučovalo jeho spojitost se stercoreem. Pilátův popis Coprinus stercorarius souhlasí jak ve znacích, tak v habitatu s C. tuberosus... Je však pravda, že v různých pojetích se C. stercorarius uvádí jak u C. tuberosus, tak u C. stercoreus. Zakopaný pes může tkvět v autorech popisu druhu C. stercorarius - uvádějí se totiž dva - Scopoli a Bulliard... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
Založen: 18. 03. 2006 Příspěvky: 74 Bydliště: Bratislava-Petržalka
|
Zaslal: po 10. července 2006 23:41 |
 |
|
Zaujímavé teórie, skúsim tak pre zaujímavosť urobiť nejaké mikrofotky z plodníc C. stercoreus, ak sa mi tie miniplodnice podarí na tom truse nájsť. Jediný exsikát, ktorý mám, pochádza z Třeboňska (2003). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 17. července 2006 12:05 |
 |
|
Jsem *nepořádek*ář a tak jsem ten květináč do kterého jsem přesadil ten hnojník, abych ho mohl nafotit v růstu nevyhodil ... předpokládám tedy, že tam to sklerocium stále je ... a nebo se rozloží. Mám to vysušené zkusit rozebra a hledat ho a nebo to spíše skusit provlhčit a třeba se dočkat nové plodnice?
Jinak ... když jsem si ty plodnice připravoval pro focení, tak jsem je vydloubl vcelku hluboce, abych případný "kořen" viděl ... jenže mne nenapadlo, že může mít na kořeni sklerocium a tak si docela živě vybavuji, že kus "hlíny" nešel nijak snadno oddrolit a tak jsem zabral a ... no a utrhl to. Sklerocium jsem tedy neviděl, ale jsem přesvědčen že tam bylo, no ale neviděl jsem ho...
Naposledy upravil Bob dne st 19. července 2006 8:29, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
Založen: 18. 03. 2006 Příspěvky: 74 Bydliště: Bratislava-Petržalka
|
Zaslal: út 18. července 2006 22:05 |
 |
|
Bobe, asi došlo k zámene pojmov - spórangium (plodná hlavička plesne na spórangiofóre) a sklerócium, ale to teraz nie je podstatné. Neviem, ako sa bude správať to sklerócium po presadení, či sa z neho vytvorí mycélium alebo či po poliatí vodou ožije - to vie len huba sama a vyberá si na tieto životné pochody optimálne podmienky. Mohol by som to prirovnať k Leucocoprinus birnbaumii, ktorý mi vyrástol v kvetináči, ale plodnice sa tvorili len veľmi malé, biedne - dve či tri, pričom zárodkov tam bolo milión. Preto som im skúšal vytvoriť rôzne podmienky - premiestnil som kvetináč do inej izby s rozdielnou teplotou, vlhkosťou vzduchu, potom som vyskúšal z fólie urobiť im mini-skleník, aby mali takú nejakú mikroklímu s vyššou vlhkosťou vzduchu, ale nič z toho nezabralo. Je to dosť zložitá otázka, čo hubám vyhovuje viac a čo menej a asi najlepším riešením je nechať prírodu konať podľa jej vlastného uváženia, aj keď čo sa týka kvetináčov v byte, tak sa polievaniu asi vyhnúť nemôžeme, lebo by nám všetko uschlo. Ale ty si konal tak, že si tie podmienky pomohol vytvoriť, aj keď si nevedel, že tam nejaké hnojníky narastú. Skús robiť všetko tak ako predtým a nejaké plodnice tam hádam ešte vyrastú a ak nie, tak možno niekedy nejaký Leucocoprinus. Ak si myslíš, že tam nič už nenarastie, môžeš prebrať pôdu zrnko po zrnku, nechám to na tebe. V každom prípade ma veľmi teší, že sme pri určovaní dospeli k celkom jasnému záveru. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 19. července 2006 8:30 |
 |
|
samou sklerózou jsem na sklerócium zapoměl Už jsem to opravil.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 06. června 2007 13:18 |
 |
|
Burliku, a tenhle by jsi nevěděl? Určení je asi správně, ale jaký je český název? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|