Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Šedivé čirůvky
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 20. října 2006 10:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe, klidně do nich jdi. Za poslední 2 týdny jsem jich snědl stovky bez jakýchkoli zdravotních komplikací. Sice mi trošku vadí, že konzumuji houbu, kde mi není na 100% jasný druh, ale po studiu atlasů a zdrojů na internetu jsem usoudil, že při troše pozornosti se není čeho bát Smile . A nakonec jsem taky dospěl k závěru, že to asi opravdu budou dva podobné (jedlé!) druhy.

139.48 kB    
čirůvka nejspíš zemní...
DSCN3322.JPG
   DSCN3322.JPG

138.24 kB    
čirůvka nejspíš šedožemlová...
DSCN3304.JPG
   DSCN3304.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 23. října 2006 18:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zaslechl jsem, že nějaký západoevropský mykolog tu situaci okolo šedých čirůvek zase překopal. Takže teď už to nemusíme určovat vůbec. Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 24. října 2006 8:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Laughing Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 24. října 2006 9:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 23. října 2006 17:57 Martin Kříž napsal:
...nějaký západoevropský mykolog tu situaci okolo šedých čirůvek zase překopal.

Že by nám v tom ten západoevropský mykolog udělal konečně jednou provždy jasno? Smile
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 24. října 2006 9:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasně - bude to Tricholoma šedáta jedláta a basta .... Very Happy
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 24. října 2006 9:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tricholoma šedáta jedláta a bastáta variáta Pantáta Smile

Naposledy upravil Bob dne pá 27. října 2006 8:14, celkově upraveno 1 krát
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 27. října 2006 8:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe, tady se snažíme mluvit pokud možno odborně, tak to prosím nezlehčuj Smile
Bude to Tricholoma terreum var. Pantato-esculentum Smile Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 30. října 2006 0:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zpět na zem. Laughing Společně jsme obešli Sleyova místa, oba druhy tam rostou hned vedle sebe a promíchaně. A velmi hojně, ve velikých skupinách. Přikládám fotky. 8)

Tricholoma gausapatum - Čirůvka vlnatá
Tricholoma scalpturatum - Čirůvka šedožemlová
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 30. října 2006 8:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jen dodám, že s tou čirůvkou vlnatou mě Martin dostal - o existenci tohoto druhu jsem totiž neměl ani ponětí Smile
Nicméně někde jsem narazil na výraz "Tricholoma myomyces/gausapatum", takže v tom mám zase trochu zmatek Smile Smile
Hynaski

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 0:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dneska jsem vyfotil tyhle čirůvky u nás v práci, rostou na občas sekaném trávníku pod borovicemi v dost velkých množstvích...........Mužou to bejt zemní???

148.99 kB    
IMG_2423.JPG
   IMG_2423.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 0:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne listopadu 19, 2006 11:06 pm Hynaski napsal:
Mužou to bejt zemní???

Zdá se to tak být...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 06. prosince 2006 9:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Právě mi nějaké rostou na zahradě na trávníku mezi borovicí a jabloní Smile ... jedny vypadají jako šedožemlové a jiné zase jinak ... vůbec by mne nepřekvapilo, kdyby tam byly druhy hnedle tři. Koukal jsem teď na pár fotek čirůvky havelky ... a ta se dá odlišit od ostatních šedivek jak? Sad Embarassed
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. prosince 2006 9:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Havelka bývá robustnější v klobouku i ve třeni, navíc na třeni (někdy i na lupenech) bývá žlutý nádech. Čirůvka zemní mi připadá jako zmenšenina havelky a nemá prý vonět moučně, ovšem mně voněj moučně všechny Smile
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. prosince 2006 16:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Havelka má navíc hladký klobouk, šedivky ho mají (v různé míře) plstnatý
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 11. června 2007 10:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tyto čirůvky - nejpíš šedožemlové (žloutnoucí lupeny, moučná vůně), jsem našel včera. Je to normální, že rostou v červnu? Vždycky je tam nacházím v září až prosinci...

151.98 kB    
Ústecko, 10.6.2007
edivé čirůvky.jpg
   edivé čirůvky.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru