Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kniha: Sbíráme holubinky - R. Socha, J. Baier, V. Hálek
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 03. července 2007 16:14
  Předmět: Kniha: Sbíráme holubinky - R. Socha, J. Baier, V. Hálek
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož jsem zase zavítal do knihkupectví a nestačil se divit kolik od minule přibylo titulů ... pravda, smysl některých publikací dost nechápu ... a ty ceny !!! ... nicméně jedné jsem opět neodolal:

RNDr. Radomír Socha, DrSc., Ing. Jiří Baier, Václav Hálek: Sbíráme holubinky aneb jak nasbírat houby, když nerostou hřiby, AVENTINUM s.r.o., www.aventinum.cz, první vydání, Praha 2007, edice fotografické atlasy.

Už samotný název podrthuje důležitost knihu nastudovat Smile Je zde obsaženo údajně 55 holubinek a dalších 56 je prý zmiňováno. Letmým prolistováním jsem byl nadšen a nevadilo mi ani těch 399 Kč, které za to chtěli (na webu se to možná dá koupit levněji). Velmi zajímavé je řazení holubinek od jedlých chutných až po nejedlé nechutné Smile Každá je zde pěkně vyobrazena obvykle dvěmi fotografiemi, které evidentně vybírany byly, aby ukázaly barevnou proměnlivost holubinek. Navíc velmi zdařile vytisklé výborné fotografie o velikosti 15*10,5 cm se také často nevidí. Skutečnost, že jsou připojeny i nějaké ty receptíky na baštu je mi také velmi sympatické. To co mi ovšem nedovolilo knihu nechat na pultu je popis jednotlivých druhů (ocenil bych i nějaké mikroznaky, ale budiž). Každá je popsána odstavcemi: Klobouk, Pokožka, Lupeny, Třeň, Dužina a Rozšíření a výskyt, což jsou takové více méně obvyklé informace, ovšem neobvykle kvalitně a detailně popsány. Jako bonus je uvedena barva výtrusného prachu. Odstavec užití je jistě důležitý pro jedlíky. Odstavec, který mne mi vysvětlil, že ty prachy za to stojí, nese název Možná záměna. U některých druhů je delší než celý popis, a řekl bych, že je velmi precizně a chytře napsán. Někdy je přítomen ještě odstavec Poznámka, který obvykle komentuje varianty názvu českého jazyka - obtížně dohladatelné informace.

Tož to je na první nákuk vše ... rozhodně doporučuji ke koupi. Ještě jsem ji samosebou detailně neprohlédl a nepročetl si pár stran, ale už teď je jasné, že ze 100 bodové stupnice bude mít více než 90.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 03. července 2007 18:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To vypadá zajímavě ... na netu jsem to ale zatím nikde nenašel, ani na stránkách vydavatele.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
guest
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 11. července 2007 8:08
  Předmět: Re: Kniha: Sbíráme holubinky - R. Socha, J. Baier, V. Hálek
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Knihu lze objednat na info@aventinum.cz za 399 Kč vč. poštovného a balného (podle inzerce v Receptáři prima nápadů).
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 01. října 2007 22:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Anebo si ji nechat přinést za stejnou cenu i podpisem autorů na přednášku ing.J.Baiera v Unhošti 28. 11.2007
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru