Zaslal: čt 12. ledna 2006 0:05 Předmět: Morchella elata - Smrž vysoký
Morchella elata-smrž vysoký
KLOBOUK-vyš.až 10cm,černohnědý,šedočerný,ostře kuželovitý,výrazně ostře žebernatý.
TŘEŇ-vyš.až 15cm,bělavý,dutý.
VÝSKYT-duben až červen,stinné háje,zahrady,rumiště.
VÝZNAM-dobrá jedlá houba,časný růst
ZÁMĚNY-zaměnitelný se smržem kuželovitým-M.conica,smrž kuželovitý má výrazně kratší třeň,světlejší barvu klobouku,pro praktické houbaře to nemá význam oba druhy jedlé
souhlas, JETHRO se třeba přehmátl v adresáři fotek , i když, potom co píše Martin ... jestli se mezi nimi dá rozlišit až ve stáří ... tož dlouhodoběji sledovat jednu plodnici ... hmmm?
Naposledy upravil Bob dne ne 12. února 2006 13:40, celkově upraveno 1 krát
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: so 11. února 2006 22:55
boletus napsal:
Smrž na tvý fotce mi připadá jako M.conica, posílám nějaký fota
Já skoro i nesouhlasím. Tohle vůbec není jednoduché téma, jen upozorňuji, že mnoho autorů tyto dva druhy smržů pro jejich podobnost spojuje v druh jediný.
Podle mě je tady hlavní nesourodost v tom, že si sem dal fotky, na kterých jsou již dospělé či starší plodnice. Ty mají vždy třeně plně vyvinuté a široké. JETHRO má plodnice mladší, každý smrž v mládí má třeň dost malý (kačenky taky). Já bych označil jako smrž vysoký obojí - jak Jethrův snímek, tak ty tvoje. Charaktery žeber se neliší.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory