Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 30. července 2007 8:43 |
 |
|
Tááák, konečně jsem to trochu sesumíroval ... bude to možná trochu zmatené ... dpolním vysvětlím
Doufám, že jsem podle fotek poznal který je který a správně to přiřadil ... zeditoval jsem to taky do tří příspěvků a označil je A,B,C
Krabicka A
Makro: Tři plodničky 2 + 1 ze dřeva, třeň výrazně světlejší než klobouk, světle šedý a možná trochu velmi zlehka do žluta, pod lupou chmýřitý stejně jako spodek klobouku. Klobouk barvy šedohnědé, ani světlý ani tmavý, "vnitřní"=horní povrch hladký, méně do hněda než "spodek", světlejší. Klobouk sedlovitý, prakticky přehnutý na půl, jakoby půl kruh, viz. náčrt. Pach velmi podivný, hodně ostrý, kyselý, dovedu přirovnat, ale netroufnu si publikovat Možná byl trochu zapařený.
Ve Velahubu je sedlový se světlejším spodkem - stejně světlým jako třeň. To rozhodně není tento případ. Ani pružný nevypadá zcela podobně.Třeň má tloušťku 2-2,5 mm a délku 1,5-2 cm. Klobouk přehnutý má rozpětí až 1,5 cm, výška kolem 1 cm.
Mikro: Vytrhnout kus třeně ostrou pinzetou se vskutku nedařilo - řežu ... ani rozmáčknout to skoro nejde ... třeni by přívlastek pružný opravdu slušel - neb místo toho aby se rozmáznul alespoň tak ochotně jako řízek klobouku, praskl mi sklíčko krycí.
Výtrusy uvolněné do vody 14.6-17.3 x 9.9-12.0 (Q = 1.40-1.57); průměrný 16.0 x 11.0 (Q = 1.45); měřeno = 24 výtrusů. Melzer nemá žádnou reakci na výtrusech, vřeckách a parafýzy. Brvy na třeni, stejné jako na spodku klobouku, složené z dlouze oválných až kulovitých buněk délky kolem 17-47 mikronů a šířky 7-17 mikronů. Vřecka dlouhá až 310 mikronů, tloušťky až 18 mikronů (jeden extrém 23 mikronů). Parafýzy tlusté do 5 mikronů, dluhé stejně nebo jen o 10-20 mikronů dělší, válcovité, tj. nejsou kyjovité či s bambulí nahoře, asi septované = pořádné septum jsem prostě tak nějak neviděl.
|
65.11 kB |
 |
Výtrusy a brva i s kusem excipula? |
|
 |
|
40xV-VytrusyABrva-6.jpg |
|
50.28 kB |
 |
|