Zaslal: po 06. srpen 2007 9:24 Předmět: Žlutý drobný askomycet
Takhle krásná asi 4 mm velká houba mi tak trochu učarovala ... tuší někdo, jak se jmenuje? Byla dosti tuhá, bez náznaku třeně = nestopkatá. Nějaké tipy?
198.39 kB
5.7.2007, Rychnov u Jablonce, na ušlapané jílovité cestě mezi duby. (c) Bob
ZlutyAskomycet1.jpg
147.47 kB
5.7.2007, Rychnov u Jablonce, na ušlapané jílovité cestě mezi duby. (c) Bob
Tož jsem se k tomu konečně dostal. Mikroskopie bohužel dopadla katastrofálně a tak ... no snad to místním borcům bude stačit alespoň k nějakému přibližnému určení.
Vřecka ca. 100-110 mikronů dlouhá a ca. 8-9 mikronů široká. Nebarví se Melzerovým činidlem, za to některé parafýzy (ca. stejně dlouhá jako vřecka) mají dextroidní reakci (= barví se do žlutohněda). Parafýzy válcovité, bez "zduření" na koncích či jen velmi malého, tloušťky ca. 2-2,5 mikronů. Výtrusy - problém = viděl jsem jich moc málo ... jsou ca. 14,1-15,7 * 3,3-3,4 mikronu (Q=4,09-4,82), válcovité, ale na koncích trochu zašpičatělé, na jednom více, asi tedy tak trochu vřetenovité, neamyloidní, v Melzerově činidle i v Kongočerveni zdá se bez sept, ale v bavlníkové modři v laktofenolu jakoby septované, ale spíše je to různé vybarvování vnitřního obsahu. Obtížně se mikroskopuje. Je značně tuhá - obtížně se například rozmačkává na sklíčku.
160.6 kB
Hymenium v Melzerově činidle. (c) Bob
40xMR-Hym-2.jpg
80.56 kB
Hymenium v 1% aq. Kongo červeni. (c) Bob
100xCR-Hym-1.jpg
174.2 kB
Vnější strana plodničky v Melzerově činidle. (c) Bob
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory