Zaslal: so 25. srpen 2007 21:29 Předmět: Určení houby
Přátelé, jsem v poznávání hub velký amatér a nepodařilo se mi tuto houbu určit, ani podle obrázků na netu. Našli jsme cca 3 kg hub na male ploše v trávě pod lípami. Děkuji
Zaslal: ne 26. srpen 2007 5:18 Předmět: Re: Určení houby
so 25. srpen 2007 21:29 Ivo99 napsal:
Přátelé, jsem v poznávání hub velký amatér a nepodařilo se mi tuto houbu určit, ani podle obrázků na netu. Našli jsme cca 3 kg hub na male ploše v trávě pod lípami. Děkuji
Jak to bylo velké v průměru, a jak reagovala dužnina na řezu (světle modrala, tmavě modrala ... rychle, pomalu...). Taky by bylo třeba vědět jestli na třeni byla síťka nebo šupinky. Dále není dobře patrné z fotky původní zbarvení, hlavně jestli tam nebyly nějaké červené, nebo živě žluté tóny.
Rozhodně to na žádný běžný hřib nevypadá, a pokud k tomu nějaké další údaje doplníš, snad se někdo chytne. _________________ Baba-Jaga
tak průměr klobouku 10 - 15cm, třeň tak 6-8 cm vysoký, 4-6 cm tlustý stejného zbarvení jako klobou, ale světlejší. Šlupku z kloboučku nelze oddělit. Třeň je v horní polovině pokrytý jemnou síťkou.
Klobouk je světle hnědý až béžový, rozhodně tam nejsou žádné živé barvy (žlutá ani červená). Dužina na řezu místy tmavě zmodrala a tak po cca 10 minutách zase zbělala. Je za syrova víceméně bez chuti a 24h po ochunání mi zatím nic nebylo . Myslíte že jsou jedlé a můžeme je zpracovat. Ješte se pokusím to vyfotit za denního světla přidat tu pár fotek...
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory