Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Určení houby
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Ivo99
Anonymní

PříspěvekZaslal: so 25. srpen 2007 21:29
  Předmět: Určení houby
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přátelé, jsem v poznávání hub velký amatér a nepodařilo se mi tuto houbu určit, ani podle obrázků na netu. Našli jsme cca 3 kg hub na male ploše v trávě pod lípami. Děkuji

44.73 kB    
pár vzorků ...
100_7060.JPG
   100_7060.JPG

49.31 kB    
a ještě detail ...
100_7059.JPG
   100_7059.JPG
Baba Jaga
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 26. srpen 2007 5:18
  Předmět: Re: Určení houby

so 25. srpen 2007 21:29 Ivo99 napsal:
Přátelé, jsem v poznávání hub velký amatér a nepodařilo se mi tuto houbu určit, ani podle obrázků na netu. Našli jsme cca 3 kg hub na male ploše v trávě pod lípami. Děkuji

Jak to bylo velké v průměru, a jak reagovala dužnina na řezu (světle modrala, tmavě modrala ... rychle, pomalu...). Taky by bylo třeba vědět jestli na třeni byla síťka nebo šupinky. Dále není dobře patrné z fotky původní zbarvení, hlavně jestli tam nebyly nějaké červené, nebo živě žluté tóny.
Rozhodně to na žádný běžný hřib nevypadá, a pokud k tomu nějaké další údaje doplníš, snad se někdo chytne.

Ivo99
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 26. srpen 2007 9:13
  Předmět: Doplnění

Zdravím,

tak průměr klobouku 10 - 15cm, třeň tak 6-8 cm vysoký, 4-6 cm tlustý stejného zbarvení jako klobou, ale světlejší. Šlupku z kloboučku nelze oddělit. Třeň je v horní polovině pokrytý jemnou síťkou.

Klobouk je světle hnědý až béžový, rozhodně tam nejsou žádné živé barvy (žlutá ani červená). Dužina na řezu místy tmavě zmodrala a tak po cca 10 minutách zase zbělala. Je za syrova víceméně bez chuti a 24h po ochunání mi zatím nic nebylo Wink. Myslíte že jsou jedlé a můžeme je zpracovat. Ješte se pokusím to vyfotit za denního světla přidat tu pár fotek...

Děkuji
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 26. srpen 2007 11:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím si že to je Boletus radicans H. medotrpký, v posledních týdnech jsem ho našel všude kam jsem jel fotit.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru