Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Boletus fechtneri - Hřib Fechtnerův
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. června 2007 9:22
  Předmět: Hřib pěkný, ale jaký?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rostly v dubohabrovém lese na břehu odvodňovacího kanálu. Nejprve jsem je fotil jako hřib medotrpký, pak se mi nějak nezdály, podobný je i h. Fechtnerův a h. hlohový. Poradí někdo?
Boletus je bohužel v sobotu nenašel.

142.69 kB    
Boletus sp.1.jpg
   Boletus sp.1.jpg

132.12 kB    
Boletus sp.2.jpg
   Boletus sp.2.jpg

141.21 kB    
o dva dny později
Boletus sp.3.jpg
   Boletus sp.3.jpg

Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 25. června 2007 12:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přiklonil bych se k tomu Fechtnerovi
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. června 2007 12:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 25. června 2007 13:02 boletus napsal:
Přiklonil bych se k tomu Fechtnerovi

Taky. V okolí h. hlohového by se objevilo i pár klasických satanů
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 02. září 2007 21:45
  Předmět: Boletus fechtneri - Hřib Fechtnerův

Vidim že se k tomu nikdo nemá tak ho sem dám já... Smile

189.54 kB    
Hřib Fechtnerův - 2.9.2007
fechtner.jpg
   fechtner.jpg

Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 02. září 2007 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A TAK JE TO SPÁÁÁVNĚ Laughing
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 04. září 2007 8:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

a já ho mám v kostce Smile

195.73 kB    
2.9.2007, Český kras, dub, habr, poblíž cesty, ve stráni. (c) Bob
Fechtner1.jpg
   Fechtner1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 06. září 2007 16:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když jsem fotil tyto krásné plodnice, omylem jsem si přehodil ISO ze 100 na 1600, což je také na snímku asi patrné, nebo by jste to nepoznali, kdybych vám to neřekl ?...

Každopádně nevím, jestli udělané fotky budou vypadat aspoň trochu tak, jak na počítači...

No i to se stává...takže na to dejte bacha, až budete fotit ...

156.74 kB    
Fechtneri.jpg
   Fechtneri.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 07. září 2007 9:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Fotky na papíru vypadají obvykle lépe než na PC. Stává se mi to občas taky. Nejrozumnější je udělat si pak fotky trochu menší, ale pokud máš 8 MPix, tak stačí, když nepůjdeš do zvětšenin nad skutečnou velikost ... A5 formát by měl být v pohodě. Pokud máš RAW ještě lépe. Nejprve je třeba lehce odstranit šum. Pak resamplovat na menší rozměry a pak trochu doostřit, ale opatrně. A pak se spolehnout, že papír fotky lecos skryje. A když né, tak udělat fotku v matu místo lesku Smile ... ale pravda je, že tak trochu teoretizuji Embarassed
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: so 06. září 2008 20:19
  Předmět: Boletus fechtneri - Hřib Fechtnerův

Tak dnes jsem byl nálezem těchto vzácných hřibů velmi potěšen. Není co dodat, snad jen mohli mít někteří více červené zóny typické pro tento druh. Ale jinak nádhera...no comment. Pro ty kdož by se zlobili za těch pár utržených plodnic, tak upozorňuji, že jr to pro doklad do musea a soukromého herbáře. Jinak tento vzácný hřib pochopitelně nesbírám a nechávám na lokalitách.

143.23 kB    
Fechtneri04.jpg
   Fechtneri04.jpg

143.27 kB    
Fechtneri03.jpg
   Fechtneri03.jpg

129.8 kB    
Fechtneri02.jpg
   Fechtneri02.jpg

119.63 kB    
Fechtneri06.jpg
   Fechtneri06.jpg

Naposledy upravil Michal Mikšík dne so 06. září 2008 20:26, celkově upraveno 1 krát
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: so 06. září 2008 20:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Další fota...

138.39 kB    
Fechtneri08.jpg
   Fechtneri08.jpg

133.85 kB    
Fechtneri07.jpg
   Fechtneri07.jpg

131.91 kB    
Fechtneri05.jpg
   Fechtneri05.jpg

137.1 kB    
Fechtneri01.jpg
   Fechtneri01.jpg
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 08. září 2008 20:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

paráda Smile Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 24. července 2009 20:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Po dvou letech jsem našel na stejném místě jako http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=19363#19363 tuto jedinou okousanou plodnici, přesto potěšila.

164.33 kB    
24.7.09 Okolí MB, dubohabrový les + olše - na břehu odvodňovacího kanálu
Boletus fechtneri.jpg
   Boletus fechtneri.jpg

Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: so 07. srpen 2010 9:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak zase po roce se kluci ukázali...

149.09 kB    
IMG_3458.jpg
   IMG_3458.jpg
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 06. ledna 2011 19:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vzpomínka na úžasně plodný srpen 2010 ... ta zima je (a bude) ještě dlouhá Crying or Very sad

194.57 kB    
11.8.2010 Český kras
B.f..jpg
   B.f..jpg
Forrest Run

PříspěvekZaslal: so 29. ledna 2011 17:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Věnováno Terince a Honzíkovi "Baba Jaga"!Smile

Sem Vás letos po prvních tropickejch dnech vezmu, Amigos! Very Happy
Takovejch Fechtneráčků loni vyskočilo na mým plodným fleku u Chumce n.C. několik desítek!Surprised)
Nejdřív jsem ho považoval za obyčejnýho medotrpkáče...proto ten kousanec Razz...kterejch jsou tam doslova stovky a který používám jako hlavní argument pro nesbírání barevnejch/bělohlavejch hřibů u místní populace domorodejch hříbkařů Mad ....oni si, želbohu s chráněností hub těžkou hlavu nedělaj, ale zkažená smaženice, to už je slovo do pranice!Wink Když mi ani po několikaminutovým intenzivním žužlání nezhořknul v ústech, měl jsem z mýho tehdejšího prvonálezu ohromnou radost, raději jsem si ale s jásáním ještě počkal do večera, kdy jsem doma přepadnul Jiříka Burlíka, kterej mi to ještě potvrdil....exikát je u něj! Cool

Jedná se o jižně orientovanej svah o sklonu 15-30 stupňů...hrana erozní lavice...230-240m.n.m.-geologicky jsou to křídový vápnitý pískovce, slínovce a vápnitý jílovce tvořící v celý širší oblasti na jižních, JZ a JV expozicích tzv. "Bílý stráně", místa s patrnejma sesuvy bez půdního pokryvu. Pokud se půdy vytvořily, jedná se o pararendziny a litozemě, ve spodní části svahů na nepropustným podloží o gleje, okrajově se vyskytujou kambizemě nebo hnědozemě. Výrazně teplomilná až xerotermní a částečně i subhalofilní květena.
Na místech , kde nacházím nejvíc hřibovitejch(vyjímku zde tvoří Hřib satan, kterej preferuje otevřený místa s vyšší vrstvou dubový hrabanky), dominuje Kamejka modronachová....je ofšem otázka, nakolik je to důsledek jejího snažení, případně její funkce coby půdního indikátoru a nakolik se jedná o prostej fakt, že v takovým hustým zeleným koberečku houby snáz uniknou pozornosti ostatních hříbkařů!Wink Oproti jinejm lokalitám na čediči nebo na kvartérních stěrkopíscích, kde Fechtneři rostou ve vyvážený dubohabřině, v podstatě bez a křovinnýho bylinnýho patra, tady se jedná o v podstatě čistou světlou doubravu(přes 90 procent) Dub letní a jednotlivě stromová forma Dubu šípáku, s malou příměsí borovice, akátu a co je zajímavý, jilmu(bez grafiózy), je tu výrazný křovinný patro(svídy, brsleny, hlohy, trnky, šípky)...který znesnadňuje pohyb na beztak už špatně prostupný spodní hraně svahu.
Zajímavostí je neskutečně vysoký množství roháčů, samiček obvykle poskrovnu, zato roztouženejch samečků jsem na jednom stromě napočítal i přes 20 imag....přes den spěj v korunách dubů, se západem slunce startujou!Smile
První Fechteři vyrazili, když teploty 3 dny za sebou překročily hranici tropickýho dne, t.j. přes 30 °C a nevadil jin ani mírnej přísušek, kdy to ostatní hříbky zabalily a naopak vyškočily "suchomilný" Křemeňáci krvaví a Kozáci duboví. Ve stejnej moment o cca 500 metrů dál vyskočily taky první letošní Hlívy olivový.
Fšimněte si jakoby semišovýho povrchu klóbrcu plodnice...ne nadarmo mu slováci říkaj "Hríb striebristý"! Laughing

192.52 kB    
7.září 2010, přesazeno z nefotitelnýho místa pod nízkým šípkem
7.září.jpg
   7.září.jpg

185.73 kB    
19.červen 2010
19.červen.jpg
   19.červen.jpg

198.15 kB    
19.červen 2010
4e50f1be-4cf6dbe7-8a88-29753df5.jpg
   4e50f1be-4cf6dbe7-8a88-29753df5.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru