Zaslal: so 22. září 2007 18:59 Předmět: je to pečárka?
Tyto houby nám vyrostli na zahradě pod ovocnými stromy a to ve značném množství (několik desítek na cca 2 metrech) Domnívám se, že se jedná o pečárku, prosím o upřesnění druhu a zda-li je jedlý.
Děkuji za odpověď.
Zaslal: ne 23. září 2007 9:34 Předmět: ............................
To jsem si myslel taky, ale podle toho co jsem zde našel by měla páchnout po karbonu, ale nepáchne. Jedna dávka už byla včera zkonzumována (ne mnou, já to nejím) údajně velmi chutné, bez zdravotních následků. Je to náhoda, nebo se mohlo jednat i o jiný druh?
Zaslal: po 24. září 2007 10:16
Pach je u téhle pečárky velmi variabilní a co se týče jedovatosti, zřejmě je to individuální, a to jak ze strany pečárky, tak ze strany konzumenta - tzn. pečárky z různých stanovišť mají zřejmě různý obsah dráždivých látek (což zmiňuje už Albert Pilát, který tuto houbu sbíranou na Karlštejnsku konzumoval pravidelně bez problémů) a různí lidé jsou na ně různě citliví. O identitě houby na obrázku jsem přesvědčen, šedohnědé tóny a případné rozpraskávání na středu klobouku je velmi typické. Pečárka zahradní má jinou postavu ("sraženější").
Naposledy upravil Tuřín dne po 24. září 2007 17:54, celkově upraveno 1 krát
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory