Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Jak nejčastěji využívate pravé/bílé/hřiby |
sušení |
|
51% |
[ 18 ] |
omáčky |
|
34% |
[ 12 ] |
do octa |
|
5% |
[ 2 ] |
smaženice |
|
0% |
[ 0 ] |
polévky |
|
5% |
[ 2 ] |
jiná úprava |
|
2% |
[ 1 ] |
|
Celkem hlasů : 35 |
|
Autor |
Zpráva |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 16. února 2006 15:43 |
 |
|
Dodatek k obrázku: tvoří drtivou většinu plochy pokožky klobouku.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 16. února 2006 16:43 |
 |
|
Odpověď na tvé otázky je NE, přesně tak jak očekáváš
Ale zároveň podotkněme, že už jsi tak daleko, že dokonce nakopíruješ dvě fotky vedle sebe a něco na nich porovnáváš, sice tomu teď říkáš barvy, ale jsou to jen odstíny. Na té tvé koláži je jasně vidět, že barvy jsou na obou fotkách úplně jinak posunuté a že to prostě NELZE porovnávat do detailu.
Nevím jestli dokážu nějak polopaticky vysvětlit to co bych tu rád předal ...
Skutečnost je prostě taková, že barvy té fotografie na mém monitoru vypadají jinak než barvy té samé fotagrafie na tvém monitoru, takže pokud mi říkáš, že je to moc do červena, a já říkám, že je to moc do žluta, pak máme oba pravdu a není to tím, že vidíme barvy různě my dva, ale tím, že nám je naše různé monitory ukazují každému jinak. Pokud tvrdíš, že podle toho, co ukazuje tvůj monitor je to asi dubák, pak s tebou souhlasím - na monitoru máš dubáka. Můj monitor mi ukazuje, že to není klasickej dubák, ale já to nechám bejt, protože souhlasím s tím, že fotka na mém monitoru může být více či méně barevně ulítlá od reality a že z barev nelze nic závazného tvrdit.
To je poslední co k tomuto tématu napíšu protože už jsem všechno napsal
Nicméně, Martine, to že to k té fotce napíšeš, jak by to mělo být, to je naprosto super a je to to co potřebuje každá fotografie, potřebuje komentář, který podává barvy zatím nejvěrněji. A já jsem vskutku přešťastnej, že to sem uvádíš, je totiž super vidět "mykologa v akci" Chtěl jsem jen upozornit na to, že občas se odehrávají diskuse (hodně jich je na nahouby.cz) typu ... "ten růžový odstín mi napovídá ..." ... to je prostě šílenství, protože "vhodným" zpracováním ti udělám díky tomu odstínu s pečárky růžovku ... když to maličko přeženu. Slovní komentář to vrátí trochu k realitě.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: čt 16. února 2006 17:46 |
 |
|
Teď ses docela přiblížil k jádru problému, ale ne úplně. Podle té teorie "na první pohled a bez přemýšlení" - čili ten příklad diskuse typu ... "ten růžový odstín mi napovídá ..." bych já o dubáku nepsal nic, protože na Jethrově snímku je klobouk prakticky šedý (když to přeženu). Jenomže, a to je právě to, je šedý nejen klobouk, ale celá fotka je šedá až šedozelená. No a ve mě to automaticky anticipuje představu skutečného stavu, kdy ten klobouk skutečně šedý není - to jsem taky napsal - je zbarven klasicky světle hnědě. V této situaci je ten tvůj příklad o růžovém odstínu neaplikovatelný, ba tu jde o jeho pravý opak.
mat60 napsal: |
Pokud je na fotce kdekoliv (hlavně v okolí, na listí) vidět nepravděpodobné odstíny, např. modré nebo fialové odlesky na listí, namodralá tráva atd.), pak je skoro jisté, že celá fotka i houba je barevně posunutá. |
To je právě přesně ono. To je to co teď naznačil Bob a co jsem psal - patrně méně obratně či ne zcela výmluvně já:
Martin Kříž napsal: |
Máš-li možnost posoudit barvy plodnic v závislosti na barvách okolního prostředí, tak potom na tom nic těžkého není, to je výhoda focení hub v přirozeném prostředí. |
...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 16. února 2006 18:13 |
 |
|
mne to přijde legrační ... doufám, že to nikoho neuráží
Martine, na začátku jsi napsal toto:
ten hřib na snímku je podle mě normální dubák. Nemá totiž onen šedý odstín na klobouku, ale je zbarven klasicky světle hnědě.
Teď zase píšeš, že je šedá vlastně celá fotka a že to v tobě
automaticky anticipuje představu skutečného stavu
klobouk dolů jset-li to takhle automaticky dokážeš Martine, já nechci slovíčkařit, svoje jsem k tomu řekl. Podle JETHROvi fotky bych řekl, že je to Hřib žlučník jak vyšitej, ale vím, že je to jen podle té fotky na mém monitoru tečka. Závěr si musí každý udělat sám. Dokud tě lev nepokouše tak je to krásné a milé koťátko
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: čt 16. února 2006 18:27 |
 |
|
Té červené barvy jsem se nejprve lekl , ale nevidím na tom nic rozporuplného...
Závěr si musí udělat každý sám. Ano. Já jsem se o ten svůj podělil, a podle tebe je to žlučák .
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pepa Čestný člen

|
Zaslal: čt 16. února 2006 19:42 |
 |
|
Se zájmem sleduji jak se rozvíjí diskuse k H. habrovému. Tak dlouho si tady odpočíval bez zájmu a ejhle takový poprask.
Co k tomu dodat? Snad jen to, že H. habrový to je!!
A co se týče barev, pokud vynechám kalibraci, tak každý opravář televize vám řekne, že co člověk to vlastně jiné barevné vidění právě těch odstínů. Proto barevné nastavení nechává na zákazníkovi. A co se mne týče tak každý pohled na můj LCD monitor z jiného ostřejšího úhlu to jiný odstín.
V tomto příspěvku jsou všechny fotky trochu mimo (z výše mnou uvedených důvodů). A kdo zná Jethra a houbařil s ním tak ví, že se s tím taky zrovna nemaluje a co se nějakých barevných úprav v PS týče to už vůbec ne. Tak jak to nafotil tak to poslal.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: čt 16. února 2006 19:55 |
 |
|
Á, no vida. Tak tu máme třetí závěr. Hřib habrový to je a basta! (a bez diskuse, s nulovým přihlédnutím k tomu, co jsem se zde tak krkolomně a křečovitě snažil osvětlit)
Hm.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 17. února 2006 9:36 |
 |
|
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

|
Zaslal: pá 17. února 2006 10:21 |
 |
|
Já pánové bohužel H.habrový znám jen ze Slovenska a to z Plešivsé planiny kde jsem ho po několik let pozoroval v masovém množství (to srdce bolelo, když to človek nemohl sebrat ). Barvička byla zcela šedá přibližně jako zbarvení hrdličky.Ovšem to nevyvrací možnost že na snímcích JETHRA a Pepa je B.carpinaceus. Jak už jsem tady několikrát říkal hra na barvičky nevede nikam
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: pá 17. února 2006 11:39 |
 |
|
Jirko a nějakou fotku z toho náhodou nemáš?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

|
Zaslal: ne 19. února 2006 19:14 |
 |
|
Bohužel mám jen pár snímků jeskyní které jsme tam hledali a našli . Ale byl to pro mě zážitek jak ty houby tak ty Duvaliusové . Místa mám zaznamenaný v mapě i v hlavě ovšem to Slovensko je posledních 5 let horší než Čína, takže bachacha!
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pepa Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
burlik