Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 25. října 2007 15:13 Předmět: Zvětšení kolem 100x |
 |
|
Nakousl jsem to téma s netopýrem ... zkrátka klasický mikroskop mi při těchto zvětšeních dává mizerné výsledky, a tak jsem myslel, že bych si tu pomohl foťákem a nějakými objektivy a místo pozorování v průchozím světle (mikroskop) bych použil pozorování v odraženém světle ... no a abych nevyhazoval desítky tisíc za další mašinu, tak bych skusil modifikovat foťák - výhoda zrcadlovky.
Onahdá mne totiž překvapilo, že pokud použiji makroobjektiv se zvětšení 1:1 a 8 MPix chip s crop faktorem ca. 1,6 pak se dostávám na zvětšení tuším kolem 25 mikronů na pixel !!! Což mi přišlo fantastické. Kdybych použil nějaký obrácený objektiv či mezikroužky a telekonvertory a čočky, hravě bych se měl dostat ke zvětšení 5:1, ale spíše k 10:1 (obrácených 100 mm) či 20:1 (obrácená 50 mm) ... jelikož to taky něco bude stát, rád bych zjistil zda je lepší to či ono a kam už nemá smysl chodit.
Mimo jiné bych chtěl zkusit udělat ze zrdcadlovky mikroskop ... při zvětšení 1:1 mi už totiž vychází, že ...
22,5 x 15 mm = 337,5 mm2 má 3504 x 2336 bodů = 8185344 bodů, tj. 1 bod má 0,0000412 mm2 tj. 41,2 mikronů čtverečních, tj. 6,4*6,4 mikronů ... tedy ještě značná mizérie, ale ... již při 10:1 mi vychází bod pod mikron, ale teď nějak z hlavy nevím jak se počítá to zvětšení ... ... jak velkou plochu chytím když vezmu soustavu 10:1 oproti 1:1 ... bude to 10krát menší nebo jinak?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
netopyr

Založen: 22. 10. 2007 Příspěvky: 40 Bydliště: Český kras Bubovice
|
Zaslal: čt 25. října 2007 15:37 |
 |
|
Jestli se nemýlím, tak 1:1 je jeden centimetr před objektivem odpovídá jednomu centimetru ne čipu ( políčku s filmem ). Od toho odvozuju, že 10:1 bude desetkrát větší. Zatím objektiv, který jsem našel s největším zvětšením je tento : http://www.fotobalcar.cz/detail.asp?KOD=2540A018AA
Najdete li někdo lepší, dejte vědět samotného by mě to zajímalo.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 25. října 2007 17:07 |
 |
|
Jo, ale desetkrát větší přímka je něco jiného něž desetkrát větší plocha ... a to je to co nevím
Jinak ten objektiv od Canonu je známá věc, ale je to "pouze" 5:1 což je za ty prachy (30 tisíc a více) strašně drahý!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: čt 25. října 2007 18:05 |
 |
|
Nevim jestli se to tak doopravdy počítá, ale selskym rozumem:
- při zvětšení 1:1 se plocha 22,5x15 mm přesně vejde na čip tvého foťáku
- při zvětšení 10:1 ti bude čip koukat na plochu 2,25x1,5 mm
a to je 0,6421 mikronu na pixel .... a hele, to je to samý co jsi spočítal ty.
Jen mi tak ale něco říká, že budeš mít velký problém zaostřit tak, aby si tohoto rozlišení skutečně dosáhl. Na to asi mechanika ostření fotoobjektivu není stavěná, přeci jen to není mikroskop.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
netopyr

|
Zaslal: čt 25. října 2007 18:29 |
 |
|
Skutečně se to tak počítá.
Cena není moc příjemná a ještě musíš připočítat nějaké peníze za kvalitní předsádky, případně mezikroužky.
Levnější varianta mě nenapadá, protože ostatní výrobci objektivů dělají makra max. 1:1.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
netopyr

|
Zaslal: čt 25. října 2007 20:40 |
 |
|
Je potřeba vzít v úvahu ještě nějakou rezervu, protože obraz dostane trochu na frak předsádkama. Pak je otázka jak blízko bude fotografovaný předmět, protože ohnisko 65mm je dost krátké. A ještě nevím jestli výtrusy se fotí v protisvětle ? Pokud ne, tak vyvstane problém s osvětlením.
Nicméně to stejně neřeší Bobův problém s pořizovací cenou
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 26. října 2007 8:56 |
 |
|
Ostření je samosebou nemožné objektivem, ale třeba makrosáňkama či nějaký trikem s pohybem fotoaparátu.
Nechci fotit výtrusy - na to je mikroskop výborný! Jde mi o objekty kolem 100 až 500 mikronů ... tj, 0,1 až 0,5 mm ... tam by foťák měl "snadno" dosáhnout ... při takovém zvetšení už se třeba dají proměřit vřecka
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: pá 26. října 2007 12:15 |
 |
|
Já k tomu přidám pár poznámek.
Slušný obrázek s osvětlením rozptýleným dopadajícím světlem se pomocí klasického optického mikroskopu na procházející světlo praticky nedá pořídit. Resp. dá, ale musí se dělat serie různě zaostřených snímků a pak je sloučit v 3D focusing software. Objektivy těchto mikr. mají velmi malou hloubku ostrosti a velmi malou pracovní vzdálenost. To 3D focus se dá dělat tak max. s obj. 4x, nebo lépe 2.5x.
Požadované obrázky prostorových objektů se fotí buď pomocí stereomikroskopů, speciálních monokulárních lup nebo pomocí makroobjektivů. Vždycky je potřeba počítat s tím, že s rostoucím zvětšením silně klesá hloubka ostrosti a rostou optické vady. Obr. z rozptýleného odraženého světla jsou daleko víc ovlivňováno optickými vadami než při osvětlení na průchod. U tohoto typu mikr. se daleko víc uplatňuje difrakce, která stírá detailní strukturu. Na obr. ze stereomikroskopu není obvykle možné rozlišit detaily pod 1 - 2 um.
Zvětšení 100x je u stereomikroskopie prakticky za hranicemi možností. Lokalizovat výtrusy pomocí stereomikroskopie možné je, ale definovat jejich tvar, povrch nebo měřit jejich velikost je nereálné. Optimální kvalita obr. je při objektivech do 20x.
Objektivy k foťákům s větším zvětšením než 5:1 se zřejmě nedělají, alespoň jsem je nikdy neviděl. Pro ještě větší zvětšení se pak používají mezikroužky a měchy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: pá 26. října 2007 16:48 |
 |
|
čt 25. října 2007 17:05 Lupo napsal: |
- při zvětšení 10:1 ti bude čip koukat na plochu 2,25x1,5 mm
a to je 0,6421 mikronu na pixel .... a hele, to je to samý co jsi spočítal ty.
|
... a když budu trochu pokračovat ve výpočtu tak:
bod objektu o velikosti 0,6421 um se na monitoru zobrazí jako bod velký třeba 0.28 mm a to je zvětšení 436x
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
netopyr

|
Zaslal: pá 26. října 2007 22:17 |
 |
|
Možná by stačilo fotit s menším zvětšením a pak trochu pracovat s Phoshopem. Existují k němu plaginy pro doostřování a zvětšování bez ztráty květinky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: so 27. října 2007 0:14 |
 |
|
pá 26. října 2007 21:17 netopyr napsal: |
Možná by stačilo fotit s menším zvětšením a pak trochu pracovat s Phoshopem. Existují k němu plaginy pro doostřování a zvětšování bez ztráty květinky. |
Bez toho to ani nejde, ta jehla je taky "trochu" upravená (expozice, ostrost hran a detailů, kontrast, gama, šum, redukce falešných barev, úroveň černé), naštěstí je v RAWu z čeho "vařit"
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |