Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hymenoscyphus fructigenus - Voskovička plodová
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. října 2007 10:34
  Předmět: Hymenoscyphus fructigenus - Voskovička plodová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuhle přenádhernou houbičku jsem našli s Boletusem na Vinařické hoře u Kladna, na "oříšcích" habru pod habrem v listí. Potvrdí někdo určení?

141.41 kB    
14.10.2007, Vinařická hora (KL), pod habrem na otevřené planině. (c) Bob
Voskovicka3.jpg
   Voskovicka3.jpg

96.83 kB    
Voskovicka2.jpg
   Voskovicka2.jpg

83.49 kB    
Voskovicka1.jpg
   Voskovicka1.jpg

Naposledy upravil Bob dne út 30. října 2007 11:16, celkově upraveno 4 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. října 2007 10:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

a mikroznaky ...

Roste v listí na plodech habru, zejména těch ponořených v zemi. Po vyjmutí z listí a trav rychle zasychá. Stopka až dva cm dlouhá a do milimetru silná, "klobouček" kolem 3 mm. Výtrusy v melzerovi kompletně průzračné, pouze naprosto nepatrně nažloutlé, septa vidět nejsou, parafýzy ani vřecka či jejich část se nebarví. V Kongočerveni jsem okulárem naměřil výtrusy nejčastěji kolem 15-16 mikronů dlouhých a 2,5-3 mikrony širokých, ale našli se až 4 mikrony široké. Na povrchu hymenia (řekl bych na parafyzach) jsem viděl něco, co by mohlo být asi nějakými incrustacemi. V bavlníkové modři v laktofenolu je u výtrusů vidět zřetelně jedna přepážka. Položku mám.

76.07 kB    
40x, 1% vodná Kongočerveň, hymenium a hyfy třeně(?). (c) Bob
40xCR-all.jpg
   40xCR-all.jpg

119.88 kB    
100x, 1% vodná Kongočerveň, hymenium - parafýzy. (c) Bob
100xCR-Hym.jpg
   100xCR-Hym.jpg

28.67 kB    
100x, 1% vodná Kongočerveň, výtrusy. (c) Bob
100xCR-Spores.jpg
   100xCR-Spores.jpg

60.5 kB    
40x, Bavlníková modř v laktofenolu, hymenium a výtrusy. (c) Bob
100xLPCB.jpg
   100xLPCB.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 29. října 2007 11:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prověř jestli by to nemohla být voskovička plodová - Hymenoscyphus fructigenus. Něco podobného jsem onehdy viděl na bukvicích.
InKaso

PříspěvekZaslal: po 29. října 2007 11:57
  Předmět: Tuhle přenádhernou houbičku jsem našli s Boletusem na Vinařické hoře u Kladna.

Při čtení této věty jsem si vzpoměl na Jindřicha Plachtu v jeho nezapomenutelné roli kandidáta profesora ve filmu Cesta do hlubin študákovy duše. Mám na mysli scénku kdy se bezmezně obdivuje africkému brouku a divák vidí jen malou čárku uprostřed kazety.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. října 2007 12:46
  Předmět: Re: Tuhle přenádhernou houbičku jsem našli s Boletusem na Vinařické hoře u Kladna.

po října 29, 2007 10:57 am InKaso napsal:
Při čtení této věty jsem si vzpoměl na Jindřicha Plachtu v jeho nezapomenutelné roli kandidáta profesora ve filmu Cesta do hlubin študákovy duše. Mám na mysli scénku kdy se bezmezně obdivuje africkému brouku a divák vidí jen malou čárku uprostřed kazety.

Laughing Laughing Laughing No jo no Smile Někdo je na hřiby a já zase na tohle Smile

S voskovičkami mám problém ... obvyklee nacházím, že se jim ústí vřecek barví jódem ... jenže já tu nic neviděl Sad ... ani u té minulé viz. Hymenoscyphus scutula - Voskovička štítovitá ... možná mám starého Melzera, ale pazoubky barví dobře! Tak já nevím Sad
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. října 2007 12:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koukal jsem Mate na její obrázky mikroznaků na BioLibu ... že by to bylo nějak vzláště dobře viditelné (to barvení v Melzerovi) ... zkusím to doma prohnat fotošopem, třeba to nějak zvýrazním ... ale je to rozhodně přehlédnutelné ... možná by to chtělo něco silnějšího než Melzer ... tuším jsi tu něco někde ukazoval ... jodovou tikturu? prostě jen jód v lihu ?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. října 2007 12:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hezky popsanou jí má Humlák
http://houby.humlak.cz/popis.htlm/hymenoscyphus_fructigenus_popis.htm
na biolibu jsou fota mikroznaků
http://www.bioimages.org.uk/HTML/R144976.HTM

... mohla by to být ona.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. října 2007 13:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A ještě k focení ... fotit takhle malé věci vyžaduje vysoké clonové číslo, aby byla hloubka ostrosti alespoň 10 mm ... no a to nastupuje difrakce Sad ... Pokud se fotí velké objekty, pak je to difrakce méně vidět, ale pokud se jedná o malé objekty a udělá se fotka, na které je houba v nadživotní velikosti, pak už je difrakce zřejmá ... posuďte sami ... první fotka je s clonou 16 a druhé dvě s clonou 25.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 29. října 2007 14:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

29. října 07, 11:51 Bob napsal:
Koukal jsem Mate na její obrázky mikroznaků na BioLibu ... že by to bylo nějak vzláště dobře viditelné (to barvení v Melzerovi) ... zkusím to doma prohnat fotošopem, třeba to nějak zvýrazním ... ale je to rozhodně přehlédnutelné ... možná by to chtělo něco silnějšího než Melzer ... tuším jsi tu něco někde ukazoval ... jodovou tikturu? prostě jen jód v lihu ?

Pokud to dobře chápu, tak amyloidní je jenom ten otevírací aparát na vřeckách. Ani na bioimages.org to modrání není moc vidět, skoro vůbec. V tom žlutém nebo oranžovém okolí mohou ty tečky klidně zaniknout. Kdysi jsem tu fakt dával obrázky barvené - Lugolovým roztokem, tj. IKI, jenže to je ještě víc zbarvené do žluta než Melzer.
Olda
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 29. října 2007 15:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj, Hymenoscyphům jsou velmi podobné Cudoniella, rozeznají se od sebe podle amyloidity vřecek, tak si to ověř, jestliže ti Melzer barví jiné preparáty, musí ti obarvit i tenro, jestliže ne, je to potom neamyloidní a je třeba z toho vycházet.
zdraví Olda
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. října 2007 16:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji mnohokráte za tipy!!! Zkusím pátrat.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 30. října 2007 10:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem doma otevřel fotku a experimentoval. Skoro bych řekl, že konce vřecek jsou amyloidní ... kouzlo digitální fotografie.

116.53 kB    
100x imer., Melzerovo činidlo, zvýrazněná amyloidita vřecek. (c) Bob
100xMR-AscusTips.jpg
   100xMR-AscusTips.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 30. října 2007 11:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdá se tedy, že všechno sedí ... přesouvám.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru