Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
witch
Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
|
Zaslal: út 30. října 2007 23:31 Předmět: Psilocybe cyanescens - Lysohlávka modrající |
|
|
Letos nejak nemam moc co bych sdilela z mistni vegetace, kvuli uplne pomatenemu pocasi tu nejak houby nerostou, za to vy jste to asi meli letos o hodne bohatsi, jak jsem si vsimla i moje nejvetsi ulovky byli na dovolene v CR.
Mam tu snad jen tuhle houbu na ukazani.. poprve jsem ji potkala loni, vyskytuje se tu v parku asi 300 metru od mista, kde bydlim.
S nejvetsi pravdepodobnosti je to Lysohlavka modrajici - Psilocybe cyanescens (namam moznost mikroskopovat, ale podle srovnani vsech ocividnych znaku a vyskytu jsem si temer jista).
V CR asi pomerne vzacna. Nasla jsem ji jen v tomto jednom parku.
Vyskytuje se tu nejcasteji v trni ostruzin a v koprivach, v blizkosti stromu a keru (tady jsou to: trnky, hlohy, cerny bez, dub), roste na zbytcich dreva.
Podle vseho ma rada stinne stanoviste, nebo alespon kryte trnim a koprivami, ma rada vydatnou vlhkost vzduchu a srazky, vyskyt v mistnich podminkach zari-prosinec/leden.
Mladata vypadaji jako sirky, v dospivani je klobouk cilindrovity, u dospele houby pak na stredu lehce vypoukly a ma typicky znak pro tento druh - je nekolikanasobne zvlneny, nekdy lze pozorovat az vyrazne prehrnuti okraju nahoru. Rozmer klobouku je neco mezi 2,5-8cm
Za sucha ma klobouk svetle okrovou barvu, za vlhka zrzavo-hnedou, pomerne vyraznou a na okrajich prosvita ostri. V case pechodu mezi suchym a vlhkym pocasim se na klobouky objevuji take typicke 3 kruhy podle urovne jeho zvlhceni.
Tren je pomerne tuhy, cca 2-3 mm tlusty, pri poraneni modra a tmavne, stejne, jako porusene casti klobouku za sucha.
Plodnice se vyskytuji nejcasteji ve skupinach, zridka osamocene.
Na vysku houba dorusta kolem 5-12cm.
Vytrusy jsou tmave hnede, za vlhka maji cerveno-cerny odstin.
Tato houba je jedovata.
Davam sem fotky z lonska, focene mym starym fotakem
a z letoska.. ocividne lepsim strojem, takze jsem mohla vzit i detaily.
|
114.94 kB |
|
podzim/zima 2006
typicke kruhy pri zmenach vlhkosti |
|
|
|
Psilocybe cyanescens - lysohlavka modrajici 6_witch.JPG |
|
148.63 kB |
|
podzim/zima 2006
modrani pri poraneni |
|
|
|
Psilocybe cyanescens - lysohlavka modrajici 2_witch.JPG |
|
110.67 kB |
|
|
|
|
Psilocybe cyanescens - lysohlavka modrajici 10_witch.JPG |
_________________ witch mish <:3~ |
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
|
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
|
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 31. října 2007 8:23 |
|
|
krasavice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
davek Anonymní
|
Zaslal: po 24. června 2013 17:38 |
|
|
psychoaktivní, ne jedovatá blázne
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 24. června 2013 18:04 |
|
|
po 24. června 2013 18:38 davek napsal: |
psychoaktivní, ne jedovatá blázne |
Tato houba JE skutečně jedovatá, vyvolává indolové psychotropně-neurotoxické otravy. Po požití se mimo "vyhledáváných" účinků může dostavit též celková nevolnost, střevní infekce a zároveň se může projevit dosud skrytá psychická porucha jedince....
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|