Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Druh hřibu
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Gabi
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 03. října 2007 23:04
  Předmět: Druh hřibu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prosím, věděl by někdo, jaký je to druh hřibu? Nalezen předevčírem v listnatém lese (duby,buky), na řezu bílý jak sníh, vůně příjemná. Jsou čištěné pouze v dolní části od hlíny, zbytek třeně je nožem netknutý. Vidím tak bílé třeně u hřibů prvně, proto pátrám, co jsou zač a zda jsou vůbec jedlé. Razz Názory na ně se různí - od hřiba skvrnitého, přes hřiba bronzového až po mutace hřiba smrkového.....tak nevím Question Question

95.34 kB    
hriby1.jpg
   hriby1.jpg
InKaso

PříspěvekZaslal: čt 04. října 2007 8:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já v tom vidím Hřib skvrnitý - Boletus depilatus. Hrbolky a vrásnění a barva klobouku jsou takřka typické pro tento druh. Světlý a poměrně zavalitý třeň není pro tento druh obvyklý. Na internetu jsem však našel snímky, které měly třeň podobné barvy a tvaru.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 04. října 2007 8:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už se to řeší v zeleným. Skvrnitý to rozhodně není. Mně to pořád víc připadá jako smrkovej než jako brozovej. Zajímalo by mě jak vypadala nějaká starší plodnice - pokud tam byla.
J. Č.

PříspěvekZaslal: čt 04. října 2007 20:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mne najviac pripadá ako bronzový.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 08. října 2007 23:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mně by zajímalo, v jaké oblasti (stačí ze široka) toto bylo nalezeno.
Gabi
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 15. října 2007 7:29
  Předmět: Hřiby

po 08. října 2007 22:35 Martin Kříž napsal:
Mně by zajímalo, v jaké oblasti (stačí ze široka) toto bylo nalezeno.

Nalezeny byly začátkem října na zlínsku.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 21. října 2007 17:03
  Předmět: Re: Hřiby

po října 15, 2007 6:29 am Gabi napsal:
Nalezeny byly začátkem října na zlínsku.

Děkuji, mně jen bleskl hlavou Boletus edulis var. arenarius, který byl popsán na základě nálezů v Záhorské nížině na Slovensku, ale stejně ty makroznaky dost nesedí, taktéž habitat má jiný. A hlavně je tento taxon známý prachbídně málo (jestli vůbec existuje...).
Má to nejblíže k B. aereus, ale ten třeň je velmi netypicky bělavý... Sad
Existuje ještě nějaká fotka?
Baba Jaga
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 22. října 2007 16:23
  Předmět: Re: Hřiby

Opravdu tam nebyla někde borovice. Třeba malá, nebo i velká trochu více vzdálená (cca 10 m).
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 23. října 2007 23:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ale vždyď je to ten bukák Laughing jak o něm velmi často hovoříme, nejednoznačný, přece jen trochu podobný Rolling Eyes pinophilus reticulatus i edulis HOOWW
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 24. října 2007 20:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj názor je Bronzový...chtělo by to víc fotek, je to trochu přesvícený ale třeba ten třeň u toho menšího vlevo dole by na to seděl a klobouky taky.
chalda
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 11. listopadu 2007 1:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj názor je hřib skvrnitý
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 11. listopadu 2007 9:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 11. listopadu 2007 0:58 chalda napsal:
Můj názor je hřib skvrnitý

V tomto případě můžeš všem tipujícím 100 % věřit, že skvrnitý to rozhodně není ...
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 17. ledna 2013 21:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Náhodou jsem narazil na tohle téma. Přišlo se nakonec na to, co to je? Když jsem koukal na obrázek, vzpomněl jsem si, že jsem o něčem podobném četl, tak jsem hledal, hledal, až jsem našel:

"Pod starými smrky na určitých místech zcela pozdě na podzim jsem nalezl zvláštní tmavou čili "černou" formu hř. obecného - B. niger Sm. ... Dodatečně jsem zjistil, že jde o f. ekologickou, způsobenou snahou hř. obecného, rostoucího pozdě na podzim, chrániti se před zimou." - František Smotlacha, Atlas hub jedlých a nejedlých

Pak tam ještě vysvětluje, že tmavý povrch lépe absorbuje sluneční záření atp. Nevím sice, co je to za houbu nebo co způsobuje tmavý odstín, ale vypadá to, že to znal už Smotlacha a měl pro to i pracovní název Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: pá 18. ledna 2013 10:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zde jde jednoznačně o hřib bronzový. Hřib skvrnitý má zcela jiný povrch i zbarvení klobouku, za druhé má nažloutlý třeň i dužninu a který je drobně vláknitě šupinkatý. Typické pro hřib bronzový jsou narezavělé skvrny na povrchu klobouku. Hřib, který označujete jako B. niger je jméno, které zaprvé není platné a za druhé i když existuje tmavě zbarvená forma hřibu smrkového, tam jsou vždy přítomné výrazné tmavě fialové tóny. Zde na základě jednoduché vylučovací metody není třeba pátrat po něčem složitém.

Hřib bronzový.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 18. ledna 2013 13:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za reakci. Všiml jsem si totiž, že tady na fóru se u většiny hřibů, které tazatel považuje za hřib bronzový, většina diskutujících kloní k jiným možnostem a většinou to zdůvodňují příliš světlým třeněm. Ve většině popisů je sice tmavý třeň zmiňován, ale dá se najít velké množství fotek z jižní Evropy, kde je i světlejší, než u průměrného dubáku (takže to asi nebude klíčový určovací znak? případně záleží na množství slunečního světla).

Co mě překvapuje u téhle houby, je nález v říjnu. Alespoň tady na Budějovicku se o hřibu bronzovém mluví prakticky jako o jarní houbě - pokud už ho někdo najde, tak v květnu nebo červnu.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru