Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Z.Egertová
Založen: 30. 03. 2007 Příspěvky: 142 Bydliště: Jablonné v Podještědí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Z.Egertová
|
Zaslal: ne 03. února 2008 21:45 |
|
|
Hezká Loni jsem ji viděla na třech lokalitách.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Olda Čestný člen
|
Zaslal: po 04. února 2008 13:31 |
|
|
Ta Ascotremella ze soboty byla již dost zoufalá a rostla na tlusté větvi lípy spadlé na zem.Ani při mikroskopování se s ní již dobře nepracovalo.Část nálezu zůstala na lokalitě.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: po 04. února 2008 18:00 |
|
|
Budeme pracovat na nálezech v r. 2008 abychom jsme to společně potvrdili
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
b.gun Čestný člen
|
Zaslal: po 28. ledna 2013 1:40 Předmět: Ascotremella faginea - Mozkovka rosolovitá |
|
|
Pomalu se dostávám k prohlížení fotek z loňského podzimu a našel jsem mezi nimi tato rosolovitá uskupení. Nalezeno na severní straně Českého středohoří, cca 480 m n. m., v údolí v prudkém svahu nad potokem. Porost tvoří převážně lípy a habry, roztroušeně se vyskytují duby a javory, u potoka pod svahem pak olše, v podrostu bez. Díky špatně přístupnému terénu se lokalita vyznačuje větším množstvím ležících stromů, které nejsou odklízeny (na ležících lípách rostou v hojném množství voskovičky černavé, na habrech pak pařezníky pozdní). Houby rostly na mohutné, blíže neidentifikované odkorněné a částečně mechem porostlé větvi. Šlo o zhruba desítku plodnic v různých stádiích, velikost té největší byla necelých 11 cm. Barva od bělavé s růžovým nádechem u těch nejmladších, přes narůžovělou a růžovohnědou, až po hnědou u těch nejstarších. Při prohlížení atlasů jsem narazil na mozkovku, mohla by to být ona? Nebo máte někdo nějaký tip, co jiného by ještě připadalo v úvahu?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: po 28. ledna 2013 7:37 |
|
|
Je to určitě ona a parádní.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Z.Egertová
|
Zaslal: po 28. ledna 2013 22:29 |
|
|
Podle Pilze der Schweiz je Ascotremelle podobná Neobulgaria pura var. foliacea. Na fotce, kterou tam mají, opravdu vypadá hodně podobně.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
b.gun Čestný člen
|
Zaslal: út 29. ledna 2013 7:28 |
|
|
Děkuji za odpovědi.
Co se týká toho tipu na varietu rosoloklihatky, zkusil jsem "strejdu Googla" a fotky na netu vypadají opravdu dosti podobně.
Pak jsem ale narazil na fórum, kde jeden z přispěvatelů uvádí, že v případě Neobulgaria pura var. foliacea uvedené v "Pilze der Schweiz" jde ve skutečnosti též o Ascotremella faginea (s tím, zda se v případě "var. foliacea" nejedná pouze o fantóm). Při přezkoumání položky se prý totiž ukázalo, že exsikáty uložené jako Neobulgaria pura var. foliacea se sestávaly ze směsi Neobulgaria (= Ombrophila) a Ascotremella faginea - http://www.pilzforum.eu/board/thema-auf-toter-buche-aber-was
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Z.Egertová
|
Zaslal: út 29. ledna 2013 8:02 |
|
|
Zajímavé, děkuju za info Taky mě napadlo, jestli to nemají špatně, ale zas se mi nezdálo, že by v Pilze der Schweiz udělali takovouhle chybu. Přišlo mi zvláštní, že klasická Neobulgaria vypadá úplně jinak než Ascotremella, zatímco ta var. by byla o tolik podobnější Ascotremelle než Neobulgarii. Ale tím líp, aspoň mám zas jistotu ohledně svých sběrů Ascotremelly.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: po 04. února 2013 15:31 |
|
|
Libovka, gratuluju!