Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 26. března. 2007 9:06 Předmět: Pezizella alniella - Miskovička olšová |
|
|
... ale nemohu si vzpomenout jak se jmenuje. Už tu někde je. Hledal jsem to přes klíčové slovo olš* a nic ...
Koukal jsem pod olši kde jsem v letošním únoru našel jehnědku a tak jsem ji chtěl najít a dát pod mikroskop. Nebyla tam ani jedna. Ale byla tam tahle houba! Skoro na každé šišce. Doma jsem si s nimi vskutku užil ... nejprve jsem se snažil ji dát na sklíčko, ale poté, co jsem rozmáčkl krycí sklíčko, jsem zjistil, že ne vše, co je na té šišce bílé je ta houba, ale jsou tam i zrnka písku. Na fotce je to pěkně vidět ... no jasně, že jo! Je to zvětšené! Normálně mají kolem půl milimetru. Jsou bílé až jakoby poloprůhledné, pak usychají do velmi světle béžové polopráhledné. Bojoval jsem s nimi na podložním sklem s lupou a pinzetou asi půl hodiny, než se mi to podařilo. Roztlačením jsem jí ouplně rozmydlil ... Výtrusy byly tak šišoidní, někdy to vypadalo, že mají konce skoro do špičky. Velikost 9 x 2,5 až 11 x 3 mikrony. Ve vřecku nebyly v řadě zasebou, ale u vrcholu byly nahloučeny více, buď napříč nebo různě vedle sebe a částečně přes sebe.
|
198.32 kB |
|
24.3.2007, Mimoň, na pískovci pod osamělou olší na staré šištici. (c) Bob |
|
|
|
Olsova.jpg |
Naposledy upravil Bob dne st 11. dubna 2007 15:19, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
gekko Čestný člen
|
Zaslal: po 26. března. 2007 16:40 |
|
|
Podle vel. výtrusů možná Pezizella alniella.
Mollisia amenticola kterou jsem dával do Atlasu má výtrusy jen okolo 5um
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: út 27. března. 2007 7:52 |
|
|
:- Já věděl, že jsi to sem dával ty Přesně to jsem myslel! Ale dle výtrusů to tedy ona není. Tu první co navrhuješ Pezizella alniella mají slováci v jejich atlase bez českého názvu ako Čiašenka jelšová ... česky tedy miskovička olšová?
Pěknou fotku a dost synonym mají poláci: http://grzyby.strefa.pl/Pezizella_alniella.html
Teď jsem našel nějakou noticku, že něčí sbírka obsahuje obě tyto houby pod jedním druhem ... to je tak, když to člověk nečekne pod mikrákem ... asi nějaký amatér
No a více jsem toho na webu nevybrouzdal.
Calycellina alniella (Nyl.) Baral, Z. Mykol. 59(1): 4 (1993)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|