Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
rkhonza Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 283 Bydliště: Solnice-Orlické hory
|
Zaslal: po 21. ledna 2008 10:06 |
 |
|
No jo, ale v délce 50-80 metrů, vloni jich tam bylo odhadem 150-200 plodnic od ledna až do konce dubna.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
InKaso
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: út 12. února 2008 13:57 |
 |
|
Tak přece u nás rostou , i když to "u nás" může být dost relativní vzhledem k velikosti Doupovských hor. Můžeš podmínky v lokalitě trochu blíže popsat ?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 12. února 2008 14:12 |
 |
|
Gratuluji k nálezu. Pokud tam byly lípy, tak by to mohl být on. Možná je to jen díky mému monitoru, ale takový ten oranžový šmrnc na nich vidím, ale z fotky ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

|
Zaslal: st 13. února 2008 0:25 |
 |
|
út 12. února 2008 12:57 Lupo napsal: |
Tak přece u nás rostou , i když to "u nás" může být dost relativní vzhledem k velikosti Doupovských hor. Můžeš podmínky v lokalitě trochu blíže popsat ? |
Je to opravdu u nás, mám to skoro na dohled. Myslím, že bude stačit, že je to na okraji vojenského prostoru Hradiště. Ale není to takové naleziště jako má "z" z Nahouby u Liberce, na celé lokalitě jsem objevil jenom 5 (slovy pět) kousků. Jestli to chceš úplně přesně, pošlu ti soukromou zprávu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Horst
Založen: 30. 06. 2006 Příspěvky: 406 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: st 13. února 2008 11:37 |
 |
|
Velikánská gratulace!!! Tak to jsem zvědav jestli se mi taky někdy zadaří, podle všeho to letos zatím na houbaření moc nevidím.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: so 16. února 2008 14:57 |
 |
|
Díky Krakenovi jsem se mohl na tuto lokalitu také podívat. Hlavní rozdíl ve stavu Ohnivců oproti minulému týdnu je ten, že se vnější strana a dužina zbarvila čistě bíle s narezlým okrajem a vnitřní strana je stoprocentní červená bez jakýchkoliv odstínů, jsou zmrzlé na kost a začínají sesychat.
Ohnivce rostou na mrtvém a téměř zcela zanořeném klacku z listnáče v hlinito kamenité půdě velmi bohaté na zetlelé úlomky dřeva na balvanitém podloží (dle mapy tefrit (bazická vulkanická hornina)). Les je v této lokalitě mladý a pokrývá dříve vytěžený a docela dobře chráněný svah s východní orientací. Z mladých dřevin převažuje javor, líska a bříza. Původní druhy už ze zetlelých pařezů nepoznám, ale nejbližší "velký" les je bukový. Je pravděpodobné, že směs hlíny a dřeva je pozůstatkem předešlé těžby.
Tomu, že jsou Ohnivce poškozené se ani nedivím, místo je hojně navštěvováno zvěří a jeden srnec se mě odtamtud pokoušel "vyštěkat". V místě nálezu se již projevuje znatelné udusání fotografy a je zde také nezvykle "čisto". Z porovnání stavu na Krakenových fotkách je jasné, že určitě nejsme sami, kdo o tomto místě ví a bylo by vhodné ho již nechat na pokoji
|
181.59 kB |
 |
Ohnivec, 15.2.2008, Doupovské hory |
|
 |
|
P1040525.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: so 16. února 2008 22:55 |
 |
|
Krakene, musím tě bohužel zklamat ... mikroskop je neúprosný ... Jurský park tam nemáte ... škoda! ... s velkou pravděpodobností je to ambasáda rakušáků a to takhle severně taky není špatný
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

|
Zaslal: ne 17. února 2008 23:30 |
 |
|
so 16. února 2008 21:55 Bob napsal: |
Krakene, musím tě bohužel zklamat ... mikroskop je neúprosný ... Jurský park tam nemáte ... škoda! ... s velkou pravděpodobností je to ambasáda rakušáků a to takhle severně taky není špatný  |
Zklamat? Ale vůbec ne! Mám z nich radost, vždyť jsou krásný a už se těším na příští zimu. Letos jim už radši dám pokoj, viz Lupův příspěvek. Zvěře je v těch místech opravdu hodně, když jsem tam fotil, přehnalo se pár metrů ode mě stádečko laní.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 18. února 2008 10:24 |
 |
|
No, a pak přišli na řadu výtrusy. Zkusil jsem dát dva kousky ohnivce na sklíčko a nechal přes noc. Výsledek je takový, že z jednoho kousku je to vcelku jednoznačně rakušák, avšak pod tím druhým kouskem je to tak nějak šarlatovější ... takže? ... takže nevím. Četl jsem často, že jak rakouský tak šarlatový jsou schopni růst pohromadě i na jednom kusu dřeva. Pro někoho je to i argumentem, že se jedná o stejný druh. To mi ale přijde příliš zjednodušující viz. téma zajímavé kombinace, kde lze vidět pohromadě hřiba s muchomůrkou a nikdo je za stejný druh neprohlašuje. Otázkou tedy je, jestli mi Kraken poslal jednu plodnici a nebo dvě. Každopádně skóre bych viděl na 1:1, spolu s chloupky tedy 2:1. Lupo tu píše, že zasychají na vnější části do běla, což popsal J.Č. jako makroskopický znak pro rakušáky, takže 3:1.
Baral uvádí, že výtrusy rakušáka mají při živé mikroskopii na pólech čepičky. Konstatujme, že jsem neviděl ani jednu. Možná už byly plodnice staré či dost přešlé tím transportem.
Rozměry výtrusů z druhé fotky (OhenKrakenuv03.jpg): Ratio = 24.8-36.5 x 11.4-13.6 (Q = 2.07-2.88), average: 30.1 x 12.6 (Q = 2.40); count = 36.
|
44.1 kB |
 |
V temném poli ... nemohl jsem si pomoci. (c) Bob |
|
 |
|
OhenKrakenuv05.jpg |
|
121.96 kB |
 |
Tady vcelku jasný rakušan. (c) Bob |
|
 |
|
OhenKrakenuv03.jpg |
|
103.32 kB |
 |
Z jiného kousku - spíše šarlatový? (c) Bob |
|
 |
|
OhenKrakenuv04.jpg |
|
22.54 kB |
 |
No a jeden výtrus dokonce stihl vyklíčit. (c) Bob |
|
 |
|
OhenKrakenuv02.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 18. února 2008 11:51 |
 |
|
Paráda. Škoda jenom, že to klíčení nepostoupilo ještě kousíček dále. Bylo by to ještě průkaznější. Baral uvádí rozdíly mezi druhy i v tom klíčení. Když to klíčí na obou stranách, tak by to snad měl být rakušák. Někdy by to chtělo prubnout klíčení výtrusů ohnivců na agaru. Zkusil bych to, ale letos jsem ještě na žádného nenarazil.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: po 18. února 2008 12:55 |
 |
|
To by bylo dost překvapující, kdyby jediných 5 mě známých ohnivců v okruhu 50km a rostoucích na 30cm stejného "klacku" byly dva rozdílné druhy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 18. února 2008 13:01 |
 |
|
Mate, to by chtěl invertovaný mikrák, že ju? Lze to klíčení udělat i mezi normálními sklíčky? Jak !?!?!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|