Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Sarcoscypha austriaca - Ohnivec rakouský
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 12, 13, 14  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rkhonza
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 21. ledna 2008 10:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No jo, ale v délce 50-80 metrů, vloni jich tam bylo odhadem 150-200 plodnic od ledna až do konce dubna.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
InKaso

PříspěvekZaslal: po 21. ledna 2008 17:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak již dorazili ohnivci rakouští i do Slezska. Je to podstatně dříve než jiné roky. Trvale zamočený lužní les - vrba, jíva. olše.

152.24 kB    
Kravaře 21. 1. 2008
Ohnivec rakouský 1.jpg
   Ohnivec rakouský 1.jpg

162.27 kB    
Kravaře 21. 1. 2008
Ohnivec rakouský.jpg
   Ohnivec rakouský.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 12. února 2008 13:07
  Předmět: Ohnivec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Konečně jsem ho taky našel! Laughing V Doupovských horách v nmv 650 m. Myslím, že jde o Sarcosypha Jurana. Mám k dispozici i exikát, protože dvě plodnice byly něčím úplně rozdrcené. Crying or Very sad

199.63 kB    
Doupovské hory - 11. 2. 2008
DSC03351.JPG
   DSC03351.JPG

199.78 kB    
DSC03352.JPG
   DSC03352.JPG

199.17 kB    
DSC03353.JPG
   DSC03353.JPG
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 12. února 2008 13:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak přece u nás rostou Very Happy , i když to "u nás" může být dost relativní vzhledem k velikosti Doupovských hor. Můžeš podmínky v lokalitě trochu blíže popsat ?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 12. února 2008 14:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Gratuluji k nálezu. Pokud tam byly lípy, tak by to mohl být on. Možná je to jen díky mému monitoru, ale takový ten oranžový šmrnc na nich vidím, ale z fotky ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 13. února 2008 0:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 12. února 2008 12:57 Lupo napsal:
Tak přece u nás rostou Very Happy , i když to "u nás" může být dost relativní vzhledem k velikosti Doupovských hor. Můžeš podmínky v lokalitě trochu blíže popsat ?

Je to opravdu u nás, mám to skoro na dohled. Myslím, že bude stačit, že je to na okraji vojenského prostoru Hradiště. Ale není to takové naleziště jako má "z" z Nahouby u Liberce, na celé lokalitě jsem objevil jenom 5 (slovy pět) kousků. Jestli to chceš úplně přesně, pošlu ti soukromou zprávu. Wink
Horst

PříspěvekZaslal: st 13. února 2008 11:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velikánská gratulace!!! Tak to jsem zvědav jestli se mi taky někdy zadaří, podle všeho to letos zatím na houbaření moc nevidím.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 16. února 2008 14:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky Krakenovi jsem se mohl na tuto lokalitu také podívat. Hlavní rozdíl ve stavu Ohnivců oproti minulému týdnu je ten, že se vnější strana a dužina zbarvila čistě bíle s narezlým okrajem a vnitřní strana je stoprocentní červená bez jakýchkoliv odstínů, jsou zmrzlé na kost a začínají sesychat.
Ohnivce rostou na mrtvém a téměř zcela zanořeném klacku z listnáče v hlinito kamenité půdě velmi bohaté na zetlelé úlomky dřeva na balvanitém podloží (dle mapy tefrit (bazická vulkanická hornina)). Les je v této lokalitě mladý a pokrývá dříve vytěžený a docela dobře chráněný svah s východní orientací. Z mladých dřevin převažuje javor, líska a bříza. Původní druhy už ze zetlelých pařezů nepoznám, ale nejbližší "velký" les je bukový. Je pravděpodobné, že směs hlíny a dřeva je pozůstatkem předešlé těžby.
Tomu, že jsou Ohnivce poškozené se ani nedivím, místo je hojně navštěvováno zvěří a jeden srnec se mě odtamtud pokoušel "vyštěkat". V místě nálezu se již projevuje znatelné udusání fotografy a je zde také nezvykle "čisto". Z porovnání stavu na Krakenových fotkách je jasné, že určitě nejsme sami, kdo o tomto místě ví a bylo by vhodné ho již nechat na pokoji Wink

181.59 kB    
Ohnivec, 15.2.2008, Doupovské hory
P1040525.jpg
   P1040525.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 16. února 2008 22:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Krakene, musím tě bohužel zklamat ... mikroskop je neúprosný ... Jurský park tam nemáte Sad ... škoda! ... s velkou pravděpodobností je to ambasáda rakušáků Wink a to takhle severně taky není špatný Smile
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 17. února 2008 23:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 16. února 2008 21:55 Bob napsal:
Krakene, musím tě bohužel zklamat ... mikroskop je neúprosný ... Jurský park tam nemáte Sad ... škoda! ... s velkou pravděpodobností je to ambasáda rakušáků Wink a to takhle severně taky není špatný Smile
Zklamat? Ale vůbec ne! Mám z nich radost, vždyť jsou krásný a už se těším na příští zimu. Letos jim už radši dám pokoj, viz Lupův příspěvek. Zvěře je v těch místech opravdu hodně, když jsem tam fotil, přehnalo se pár metrů ode mě stádečko laní.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 18. února 2008 10:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže dodejme, že vzorek od Krakena dorazil již ve velmi špatném zapáchajícím stavu. Naplátkoval jsem a studoval chloupky. Hledal jsem ty tzv. prasečí ocásky, které mají být znakem mezi ohnivcem rakouským a ohnivcem šarlatovým. Řekl bych, že ocáskama se to jen hemžilo a tak je to 1:0 pro rakušany. Fotky jsou mizerné protože vzorek byl dost silný a dostat prasečí ocásek do hloubky ostrosti celý byl dost problém. Od těch, co jsem viděl u jurského jsou vážně dost jiné.

27 kB    
Chlouky ohnivce. (c) Bob
OhenKrakenuv06.jpg
   OhenKrakenuv06.jpg

53.89 kB    
Chlouky ohnivce. (c) Bob
OhenKrakenuv01.jpg
   OhenKrakenuv01.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 18. února 2008 10:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, a pak přišli na řadu výtrusy. Zkusil jsem dát dva kousky ohnivce na sklíčko a nechal přes noc. Výsledek je takový, že z jednoho kousku je to vcelku jednoznačně rakušák, avšak pod tím druhým kouskem je to tak nějak šarlatovější ... takže? ... takže nevím. Četl jsem často, že jak rakouský tak šarlatový jsou schopni růst pohromadě i na jednom kusu dřeva. Pro někoho je to i argumentem, že se jedná o stejný druh. To mi ale přijde příliš zjednodušující viz. téma zajímavé kombinace, kde lze vidět pohromadě hřiba s muchomůrkou a nikdo je za stejný druh neprohlašuje. Otázkou tedy je, jestli mi Kraken poslal jednu plodnici a nebo dvě. Každopádně skóre bych viděl na 1:1, spolu s chloupky tedy 2:1. Lupo tu píše, že zasychají na vnější části do běla, což popsal J.Č. jako makroskopický znak pro rakušáky, takže 3:1.

Baral uvádí, že výtrusy rakušáka mají při živé mikroskopii na pólech čepičky. Konstatujme, že jsem neviděl ani jednu. Možná už byly plodnice staré či dost přešlé tím transportem.

Rozměry výtrusů z druhé fotky (OhenKrakenuv03.jpg): Ratio = 24.8-36.5 x 11.4-13.6 (Q = 2.07-2.88), average: 30.1 x 12.6 (Q = 2.40); count = 36.

44.1 kB    
V temném poli ... nemohl jsem si pomoci. (c) Bob
OhenKrakenuv05.jpg
   OhenKrakenuv05.jpg

121.96 kB    
Tady vcelku jasný rakušan. (c) Bob
OhenKrakenuv03.jpg
   OhenKrakenuv03.jpg

103.32 kB    
Z jiného kousku - spíše šarlatový? (c) Bob
OhenKrakenuv04.jpg
   OhenKrakenuv04.jpg

22.54 kB    
No a jeden výtrus dokonce stihl vyklíčit. (c) Bob
OhenKrakenuv02.jpg
   OhenKrakenuv02.jpg
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. února 2008 11:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Paráda. Škoda jenom, že to klíčení nepostoupilo ještě kousíček dále. Bylo by to ještě průkaznější. Baral uvádí rozdíly mezi druhy i v tom klíčení. Když to klíčí na obou stranách, tak by to snad měl být rakušák. Někdy by to chtělo prubnout klíčení výtrusů ohnivců na agaru. Zkusil bych to, ale letos jsem ještě na žádného nenarazil.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 18. února 2008 12:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To by bylo dost překvapující, kdyby jediných 5 mě známých ohnivců v okruhu 50km a rostoucích na 30cm stejného "klacku" byly dva rozdílné druhy. Shocked
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 18. února 2008 13:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mate, to by chtěl invertovaný mikrák, že ju? Lze to klíčení udělat i mezi normálními sklíčky? Jak !?!?! Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 12, 13, 14  Další
Strana 4 z 14

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru