Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 21. února 2006 12:35 |
|
|
Jedním slovem NÁDHERA.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 21. února 2006 13:01 |
|
|
Díky.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 21. února 2006 14:57 |
|
|
No sláááva konečně nějací moji oblíbenci v kterých se chci do roka a do dne vyznat ???
Na jiném místě mi Martin naváděl že Mitissimus je Přejemný a Aurantiacus je Oranžový ... tedy pokud jde o překlad doslovný. Skutečnost je taková, že oba druhy byly několikrát všemožně zaměněny ... tedy alespoň tak mi to vychází
Tož, jelikož, Mat má ty zvětšovací trubky, chtěl jsem se optati zda tohoto krasavce prohnal svým strojem.
U M.T.Basso lze v tom klíči naleznout toto rozklíčování:
L. mitissimus =
Huthaut trocken, glatt, ungezont aber normalerweise mit dunkleren Flecken, Rand glatt, ungerieft, im Laubwald, vor allem Birken, selten (Sporen mit regelmässigen, dünnen Graten, Epikutis 30 50 ?m dick
L. aurantiacus =
Huthaut schmierig und glänzend, ungezont, oft etwas gebuckelt, Rand dünn und schwach gerieft, im Nadelwald, Mischwald, sehr häufig, (Sporen mit dicken Graten und feinen Linien, Epikutis 70 100 ?m dick
Dle slovníku a intuice (né vše ve slovníku je) bych si to vyložil jakože ten mitissimus má okraj hladký a ungerieft (vroubkatý - jen odhaduji), kdežto ten aurantiacus má okraj tenký(?) a slabě(?) gerieft (vroubkatý?). No a když kouknu na fotku, tak mi přijde, že okraj není hladký a tudíž bych řekl, že by to měl být ten Aurantiacus a nikoli Mitissimus. Ovšem vezmuli v potaz Martinovu poznámku o latinském významu, pak je to Ryzec Oranžový (L. aurantiacus). Ohledně těch názvů ... já se hodlám držet tý Basso ... dále se tam dá dohledat, že ten L. aurantiacus je hojný a ten L. mitissimus je vzácný. Z toho mi plyne, že náš Ryzec oranžový by se měl schodovat s tím ryzcem, který Basso označuje jako Aurantiacus, tj. v překladu Oranžový ... ještě všimněte, že L.aurantiakus je typický pro Jehličnany a L.mitissimus pro Listnáče.
Podle toho Epikutisu by se pod mikroskopem dala zjistit další indicie ... proto se ptám.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 27. února 2006 12:17 |
|
|
Mate, mohu tu fotku použít i tom budovaném LactariusWeb jako Ryzec Oranžový - Lactarius Aurantiacus?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: po 27. února 2006 13:18 |
|
|
Bob napsal: |
Mate, mohu tu fotku použít i tom budovaném LactariusWeb jako Ryzec Oranžový - Lactarius Aurantiacus? |
Klidně ji použij. Já jsem si dosud myslel, že oranžově zbarvený ryzec ze smrčin je pouze jeden . Proto jsem ho ani nemikroskopoval. Každopádně rostl ve smrkovém lese v mechu. Víc o něm nevím.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal
Založen: 08. 01. 2006 Příspěvky: 23 Bydliště: Chrastava, okr. Liberec
|
Zaslal: čt 23. března. 2006 17:47 Předmět: Překlad klíčových slov |
|
|
K tomu německému textu:
...Rand glatt, ungerieft... znamená "okraj hladký, nerýhovaný" a Rand dünn und schwach gerieft znamená "okraj řídce a slabě rýhovaný".
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 24. března. 2006 8:55 |
|
|
Díky, to tedy rozlišení spíše ztěžuje tedy asi za to nemůže němčina )) Ještě kouknu na originál textu, který je English a tady na poznámky k houbám, které jsou Italian (už mám nějaký drobný slovník, tak se snad prokoušu)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
gekko Čestný člen
|
Zaslal: pá 24. března. 2006 12:16 |
|
|
No nevím, v mě dostupné literatuře je to většinou synonymum...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 24. března. 2006 13:18 |
|
|
gekko13: záleží co čteš Maruška Terezka Basso je v roce 1999 rozděluje na dva druhy. MK má od TH asi novější (?) knihu ... kde je to třeba jinak ... nevím jestli už tu knihu má MK nebo ji má ještě Tonda Houba.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: pá 24. března. 2006 14:48 |
|
|
To není o jedné knize. Obě teorie (rozlišovat nebo nerozlišovat) se vyskytují porůznu - případ od případu jak se autor atlasu rozhodne či k čemu se přikloní.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 24. března. 2006 15:13 |
|
|
Jen jsem myslel, jestli v novější knize nebude řečeno něco zásadního, co by situaci vyjasnilo, tj. že již nepůjde o to k čemu se kdo kloní, ale o to, jestli to jsou dva druhy a nebo jeden ... genom odpoví?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: pá 24. března. 2006 15:19 |
|
|
Záleží, co kdo považuje za zásadní. Žádná zdůvodnění na bázi genetické analýzy u ryzců neznám.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
|
Návrat nahoru |
|
|