Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Dřevnatka dlouhonohá?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Fíla

PříspěvekZaslal: ne 30. března. 2008 16:00
  Předmět: Dřevnatka dlouhonohá?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rostlo to na pařezu nějakého listnáče(v okolí bylo dost javorů).Myslím si,že to vypadá jako dřevnatka dlouhonohá,ale moc jistý si nejsem?

104.24 kB    
16.6.07 Hostivařský lesopark
fotka.php.jpg
   fotka.php.jpg

93.46 kB    
fotka.php.jpg
   fotka.php.jpg

84.13 kB    
fotka.php.jpg
   fotka.php.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 30. března. 2008 19:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Opravdu to na ní vypadá.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Fíla

PříspěvekZaslal: po 31. března. 2008 17:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky!Zmátly mě u ní ty bílý čepičky na vrcholu.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 01. dubna 2008 9:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

opravte mne jestli se platu, myslím, že ty bílé čepičky jsou tou částí, která ještě nedozrála.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 01. dubna 2008 14:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

01. dubna 08, 9:14 Bob napsal:
opravte mne jestli se platu, myslím, že ty bílé čepičky jsou tou částí, která ještě nedozrála.

To bílé na povrchu by spíše měl být povlak konidií než nedozrání. Poslední obr. mi připadá spíše na X. polymorpha než X. longipes.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 01. dubna 2008 14:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

aha, já je totiž jednou viděl, tedy myslel jsem si, že to jsou ony, celé nečerné ... nedával jsem někde fotku? ... nenašel jsem to ... ale našel jsem tvojí Smile která vypadá stejně jako tenkrát ta moje http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=5679#5679
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 01. dubna 2008 15:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To světlé by doufám měl být povlak konidií.

Ono s těmi dřevnatkami to není až tak úplně jednoduché a jasné, jak to vypadá. Kromě X. polymorpha a X. longipes existuje i nějaká X. digitata - d. prstnatá a pak plno většinou menších druhů. X. digitata by měla mít nahoře zaostřené stromata. Měly by se snad i odlišovat ve velikostech výtrusů, ale jak moc, to se mi jaksi nedaří zjistit Confused Very Happy.

Xylaria polymorpha (Pers. ex Mérat) Greville - výtrusy: 20-32 x 5-9um
Xylaria longipes Nitschke - výtrusy: 12-16 x 5-7um
Xylaria hypoxylon (L. ex Hook.) Greville - výtrusy: 11-14 x 5-6um
Xylaria digitata (L.) Grev. - výtrusy: ???????????????
Fíla

PříspěvekZaslal: út 01. dubna 2008 18:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Všechny tři fotky jsou ze stejného pařezu,foceno v jeden den.Že by rostly hned vedle sebe Xylaria longipes i X.polymorpha?Myslím si,že to bude všechno jeden druh.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru