Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pěstování smržů
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 9:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 29. května 2006 10:23 Šaman napsal:
A na této kůře ti rostou?

Nepamatuju si to už přesně, ale když mi tam před 3 lety vyrostly, tak na takových 80% to byla kůra od stejného výrobce...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Šaman

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 17:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na fotce je první dávka, další si asi nechám přivést náklaďákem. Nebalené dřevní štěpky pochazí od firmy, zabývající se likvidací odpadu a jsou za zlomek ceny proti balené v obchodech. Prodává se i jako palivo. A hlavně je to z listnáčů.
Ceny jsou např. zde: http://www.tzb-info.cz/t.py?t=4&i=37&h=3 V přepočtu stojí 1kg v Baumaxu asi 2.50 Kč bez dopravy, cena v odkazu je 1,40 za 1kg i s dopravou. Počítám 70l pytel asi 20kg (55 Kč)

Šaman

52.78 kB    
kura_auto.jpg
   kura_auto.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Which

PříspěvekZaslal: ne 06. srpen 2006 16:24
  Předmět: sadba
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

cena nic moc, ale alespoň něco...
sadba "black morel"
http://mycoworld.com/store/product_info.php/products_id/91
http://www.sporeworks.com/xcart/product.php?productid=16143
http://irie.tc/sb/section.php?xSec=2
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Šaman

PříspěvekZaslal: út 06. března. 2007 14:52
  Předmět: Malinké shrnutí a veliká prosba!

Tak jak se zdá, sejde z očí sejde z mysli. To mě napadá, když se kouknu na datum posledního příspevku zde.
Před rokem jsem toho o smržích moc nevěděl a myslel jsem si, že se tu sejde spousta zkušeností s pěstováním, a hlavně, že se toho pár lidí chytne. Bohužel je dnes jisté, že jednoduchý recept na pěstování smržů neexistuje. Nejvíc se "pěstování" zatím podobá nákup mulčovací kůry, nebo dřevní štěpky. Když se kouknete na moji mapku výskytu z roku 2006, uvidíte většinu nálezů právě na kůře.
Hodně jsem hledal na internetu a našel spoustu návodů a patentů. Hlavně v USA je pěstování smržů velmi populární, kde se dají sehnat i sadby. Mě se jí ve správném termínu, totiž okolo Listopadu a Prosince, sehnat nepodařilo.
Jako červená nit se táhne různými návody spáleniště. Smržům totiž "chutná" spíše napůl spálené dřevo. Takže jako tip pro letošní hledání - poohlédnout se tam, kde nedávno hořelo.
Faktem zůstává, že pořídit si mycelium bylo u nás dost nemožné.
Letos by se ale mohlo vše změnit.
Karlík Garlík se rozhodl napěstovat mycelium z každého smrže, který se mu dostane doruky. Jako vysloužilý botanik a mikrobiolog s potřebnými znalostmi a vybavením má rozhodně šanci k úspěchu, neboť předloni se mu to již povedlo, ale o vzorky přišel při výpadku lednice. Chtěl bych Vás tedy všechny poprosit o účast a pomoc, protože odvození kultury se neobejde bez potřebného množství vzorků. Karlík Garlík Vám vše ještě sám podrobně vysvětlí.
Více se dočtete na www.smrze.cz a zde se doufám opět rozběhne diskuse o pěstování. Jsem zvědavý, co si myslíte o akci K.G.

Na závěr jeden odkaz, jak smrže pěstují v Číně (v lavoru i na poli)
Taky jsem včera našel první smrže, takže mapka výskytu 2007 má už celkem dva letošní nálezy.
díky Šaman

Naposledy upravil Šaman dne čt 14. srpen 2008 21:17, celkově upraveno 1 krát
Horst

PříspěvekZaslal: út 06. března. 2007 16:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smrže (i kačenky) mě na obrázcích fascinují, bohužel ještě se mi nepodařilo nikdy žádné najít Crying or Very sad , každopádně pokud najdu (což bych teda jako dost chtěl, sem asi fantasta), nebudu je jíst, ale 100 % pošlu, drž mi palce.
Kočandrle

PříspěvekZaslal: po 12. března. 2007 13:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

I já se velice rád připojím k této zajímavé akci. Pokud se mi smrže podaří najít, poputují do Olomouce Smile
Šaman

PříspěvekZaslal: st 02. dubna 2008 20:09
  Předmět: Srtč smržř skrz krk po roce a jak připravit otisk výtrusů smržů.

Přečetl jsem si zpětně příspěvky od r. 2006 a pobavilo mě, jak jsem si myslel, že pěstování smržů bude nějaká jednoduchá záležitost. Moje představa byla, že někdo poradí jednoduchý návod a už to pojede...
Zkusil jsem alespoň do záhonu s kůrou zapracovat rozdrcené plodnice. K tomu nějaké ohořelé dřevo, shnilá jablka a vůbec všechno možné. Pěstoval jsem jako když pejsek s kočičkou vařili dort, všechno v jednom. Výsledek zatím žádný...
Když jsem loni zjistil, jak to dělá Pavel Havránek alias Karlík Garlík, pochopil jsem, že toto zatím není v mojich silách.
Naštěstí došlo ke spolupráci, ze které mohou mít užitek všichni, a možná znáte pod názvem Akce SSSK (strč smrž skrz krk). Karlík Garlík si má s čím hrát, já se snažím jeho činnost propagovat a smrže mapovat a ostatní mohou zasévat, pokud se ale předtím aktivně zapojili do SSSK. Karlík Garlík má vlastní postup kultivace, přizpůsobený našim podmínkám, ovšem zakládá také na důkladném studiu patentů nejen z USA, kde pěstují smrže celkem normálně a jde tam koupit i sadba s podrobným návodem. Na přírodovědecké fakultě v Olomouci se k projektu připojují další dobrovolníci, kteří mohou působnost projektu rozšířit dalšími směry.

S KG děkujeme každému, kdo akci aktivně i morálně podpořil. Vím, že leckdo z vás by rád vzorky poslal, ale jen málokdo měl to štěstí nalézt smrže v loňském roce, který byl výrazně poznamenaný suchem...
Letos opět můžete posílat vroky smržovitých hub, vítané jsou především ty z přirozených přírodních stanovišť. Vzorky ze štěpkových smržů jsou ale také vítány. Když nahlédnu do výskytu smržů loni, nenašel se v ČR ani jeden exemplář morchella esculenta, nebo vulgaris. (Kromě jednoho omylu v mapě, kde šlo ve skutečnosti o morchella crassipes)
Kompletní zprávu "SSSK - rok poté", kde se dočtete co se povedlo a jak dál, věnoval KG Šamanově pěstírně.

Loni byl trochu problém s posíláním vzorků ke kultivaci poštou. Plodnice často došli plesnivé, nebo ve stavu, kdy se z nich již nedaly získat výtrusy. I nutnost smrže řádně zabalit a poslat jako balík mohlo případné zájemce odrazovat. Poštovné také bylo celkem drahé a hlavně smrže, které leckdo předtím marně hledal celá léta, nemohl ani ochutnat. Málokdo našel totiž více smržů najednou v přírodě. A tak nyní jednoduše pořídíte "otisk" výtrusů na papír, nebo alobal a pošlete v obálce jako obyčejný dopis.

Platí i nadále loňská nabídka Karlíka Garlíka, že pošle zdarma obilnou násadu smržů těm, kdo se uvolí spolupracovat na zasílání vzorků a na pokusech o pěstování smržů.
Vzorek násady (500 g) pro tyto účely pro Vás připraví vždy po vzájemné dohodě čerstvý, aby byl k výsadbě koncem léta.

Jak jednoduše připravit otisk výtrusů popisuje KG takto:
Na rozdíl od stopkovýtrusných hub (bazidiomycet), kde stačí položit plodnici na vhodný substrát (zpravidla papír), spory smržů a některých dalších vřeckatých hub (askomycet) aktivně vystřelují výtrusy všemi směry, tedy i nahoru. Maximum spor smržovitých hub proto zachytíme, když plodnice vložíme do trubiček z papíru nebo hliníkové folie (alobalu) tak, aby nad plodnicí a vnitřní stěnou trubičky zbyl volný prostor, volně proudil vzduch a nekondenzovala tam voda. Oba konce trubičky ponecháváme volné, aby jimi vzduch volně procházel. Papír volíme u vlhkých čerstvých plodnic a používáme čistý kancelářský papír z vnitřních vrstev balíku, kde je nejčistší. Pro druhy, které mají světlý výtrusný prach je vhodné volit papír tmavě zbarvený. Alobal odvinujeme z rolí, vnitřní vrstva je z výrobních důvodů zcela sterilní. Trubičky odložíme na klidné místo, kde s nimi nikdo nebude pohybovat, kde jsou chráněny před přímým sluncem. Vyhovuje běžná pokojová teplota mezi 20-23°C. Po 24 hodinách plodnici vyjmeme a trubičku rozbalíme. Na stěnách obalu by měl být zřetelný otisk plodnice. Výtrusy pevně ulpívají na obalu, není se třeba obávat, že se při manipulaci uvolní. Obal s výtrusy pak necháme dalších 12-24 hodin na vzduchu vysušit. Pruh kolem znečištěných míst, kde ležela plodnice vystřihneme a zbylou část složíme na polovinu. Na vnější plochu napíšeme potřebné údaje, přeložením okrajů celé "psaníčko" uzavřeme. A pak už vše jenom vložíte do obyčejného dopisu, ten označte heslem "SSSK"
a pošlete na adresu:

Výzkumný ústav rostlinné výroby , v.v.i
Oddělení zelenin a speciálních plodin
Šlechtitelů 11
Olomouc-Holice
783 71

Šaman
www.smrze.cz
Beros

PříspěvekZaslal: čt 17. července 2008 19:51
  Předmět: SMRŽE

TOTO JSEM NAŠEL NA INTERNETU,SNAD TO NĚKOMU POMUŽE.
http://www.thefarm.org/mushroom/morel.html

CHCI TO TAKY SKUSIT!
mirda21

PříspěvekZaslal: so 18. dubna 2009 9:25
  Předmět: Smrži na mulči

Loni v srpnu jsem nakoupil 5 pytlů polské kůry v hypernově. Nasypal cca. 5cm vysokou vrstvu a tajně doufal. Na podzim se na po celé ploše kůry objevila bílá jakoby plíseň. No a před týdnem to začlo. Rostou všude tam kde není pod kůrou černá textílie, nebo kde je poškozená. Pro vývoj jim nestačí jen kůra, ale i kontakt kůry se zemí. Mycelium bude prorůstat do země. Proto se tu i patrně popisují nejčastěji případy že rostou u keříků. Letos budu zakládat další skalku tak ji udělám zcela bez textílie a uvidíme.

193.98 kB    
18.4.09
CIMG2586.JPG
   CIMG2586.JPG

191.44 kB    
18.4.09
CIMG2585.JPG
   CIMG2585.JPG

183.22 kB    
18.4.09
CIMG2588.JPG
   CIMG2588.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
janullet
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 18. května 2010 15:38
  Předmět: Smrže

Zdravím, je něco nového v pěstování? Pročítala jsem diskuzi a určitě bych to vyzkoušela.Jana
Šaman

PříspěvekZaslal: út 01. června 2010 7:12
  Předmět: Re: Smrže

út 18. května 2010 16:38 janullet napsal:
Zdravím, je něco nového v pěstování? Pročítala jsem diskuzi a určitě bych to vyzkoušela.Jana

No snad ano...
Bohužel jsem neměl čas se smržům věnovat naplno.
Iniciativu převzal Karlik Garlik, od kterého se jak doufám dozvíme ještě mnoho zajímavých informací o pěstování.
kana...
Anonymní

PříspěvekZaslal: so 18. května 2019 5:04
  Předmět: Smrž

Tak tedy koupila jsem mulč pouze z důvodu potřeby na záhon, protože o smržích jsem neměla ani potuchy..

a po pár týdnech co kůra ležela na záhoně jsem si všimla dost nenápadné houby Very Happy
hned vedle další a další a tedy podařilo se mi sebrat 6 kousků z poměrně malého záhonu bez nějakého vysévání atd.

no musím říct, že byly vynikající a tak tedy vracím se zpět k místu činu i se semínky zakoupenými na wish a uvidíme jestli si tedy přilepším a později poreferuji.. Very Happy Very Happy

pokud by mohla za jejich výskyt mulčovací kůra, pak tedy tuhle jsem měla koupenou
Anonymní

PříspěvekZaslal: so 18. května 2019 5:09
  Předmět: Re: Smrž

[quote="so 18. května 2019 6:04 kana..."]Tak tedy koupila jsem mulč pouze z důvodu potřeby na záhon, protože o smržích jsem neměla ani potuchy..

a po pár týdnech co kůra ležela na záhoně jsem si všimla dost nenápadné houby Very Happy
hned vedle další a další a tedy podařilo se mi sebrat 6 kousků z poměrně malého záhonu bez nějakého vysévání atd.

no musím říct, že byly vynikající a tak tedy vracím se zpět k místu činu i se semínky zakoupenými na wish a uvidíme jestli si tedy přilepším a později poreferuji.. Very Happy Very Happy

pokud by mohla za jejich výskyt mulčovací kůra, pak tedy měla jsem koupenou od Forestina
MarySari
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 06. dubna 2020 8:56
  Předmět: Nasada smrzu?

Dobry den,

Byl by nekdo z Vas ochotny mi nasadu se spory /podhoubim odprodat?

kontakt na mne: marovasharka@gmail.com

Predem diky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru