Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Smrž
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jorix

PříspěvekZaslal: po 14. dubna 2008 16:26
  Předmět: Smrž
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj, tak jsem poprvé v životě našel smrže! Pro někoho je to možná houba obvyklá, ale u nás ve středním Posázaví patrně příliš neroste, resp. nikdy se mi smrže najít nepodařilo. Až tento víkend nedaleko, asi 3km od Benešova, a to ještě náhodou a na zahradě kamarádčiny chalupy! Prý "to" tam roste každý rok a neví, co to je, natož prý aby to jedla!! Ale jsou opravdu krásní, na malém plácku jich bylo (vlstně stále ještě je:-)) ccá 20 kousků ve velikost plodnce do 8-10cm, několi málo kolem 15cm. Nikde jinde v okolí ale ani "ň"! Prosím, o jakého smrže se jedná a jak je nejlépe upravit? V kuchařkách samozřejmě leccos je, ale zkušenost je zkušenost Smile A jelikož tam prý rostou už léta, myslím že mám o každoroční smržovou pochoutku postaráno Smile Díky!

66.74 kB    
smrz (4).JPG
   smrz (4).JPG

52.9 kB    
smrz (3).JPG
   smrz (3).JPG

138.98 kB    
smrz (2).JPG
   smrz (2).JPG

152.93 kB    
smrz (1).JPG
   smrz (1).JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 14. dubna 2008 16:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U plotu je zřejmě mulčovací kůra ... vypadá to na smrž pražský. Jak ho nejlépe upravit třeba sdělí někdo jiný.
jorix

PříspěvekZaslal: po 14. dubna 2008 17:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo jo, mulčovací kůry tam maj všude spoustu. Vůbec mě ta souvislost nenapadla. To by i vysvětlovalo, proč nikde jinde v blízském okolí nerostou.
frashmaker

PříspěvekZaslal: po 14. dubna 2008 19:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já chci taky mulčovací kůru!!! Sad. To se v ní vyskytují běžně? Smile)))
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 14. dubna 2008 20:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po dubna 14, 2008 7:15 pm frashmaker napsal:
Já chci taky mulčovací kůru!!! Sad. To se v ní vyskytují běžně? Smile)))

Ano. Ale já jsem ho ještě v životě nenašel. Laughing
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. dubna 2008 22:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jen jednou - v Ústí n/Lab. nedaleko SETUZY... Very Happy Very Happy Very Happy
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 14. dubna 2008 23:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po dubna 14, 2008 10:58 pm boletus napsal:
Já jen jednou - v Ústí n/Lab. nedaleko SETUZY... Very Happy Very Happy Very Happy

No a ještě řekni, že letos. Shocked
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. dubna 2008 23:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ne to bylo loni Smile , bylo to když jedeš od setuzy zpět do centra a je tam za přejezdem křižovatka takový delší trojuhelník, za ním malý parkoviště a nějaká pizzerie nebo restaurace....tak v tom trojuhelníku, takový mrňavý plac je tam nebo aspoň byla mulčovací kůra...
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 15. dubna 2008 0:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nato, že těmi místy procházím takřka každý den, to je celkem zajímavá informace. Laughing Vím tam o té mulčovačce - ta je hned za přejezdem okolo malého parkoviště, všude se mi to tam ale zdálo málo zastíněné...
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 15. dubna 2008 1:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když ono to funguje jen to první jaro a to ještě na kůře z podzimu. Další roky asi jen vyjímečně to jsem ale zatím neviděl.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 16. dubna 2008 18:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem je dnes našel. Very Happy Jsou hned za plotem přímo v areálu Setuzy - jenže takhle se k nim nemohu dostat. Evil or Very Mad Crying or Very sad
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 16. dubna 2008 22:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Very Happy
tost

PříspěvekZaslal: čt 17. dubna 2008 15:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hele já a neberte mě jako magora , ale ve městě plném splodin a ještě u chemičky by jsem to asi nedělal-papat néééé. Evil or Very Mad
Pokochat ano Razz ,vyfotit ano Razz .
Někde si přečtěte kolik toho takové houby vstřebají a kam se to potom ukládá a co s tím tělo dělá.
Houby jsou výborné ale musí to být z míst bez eko zátěže.
Zkuste někdo( dobrovolný sebevrah) pár let zbírat a papat houby rostoucí u chemiček, elektráren .... Twisted Evil Jsem zvědav na testy těžkých kovů a jiných neřádů.
Tost
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 17. dubna 2008 15:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dneska jsem je našel i na dvou místech u libereckého Globusu. Škoda, že až se za dva týdny vrátím, tak asi bude po nich. Takže si je asi nevyfotím Sad
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru