Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Cesta do pravěku
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 29. dubna 2007 22:36
  Předmět: Cesta do pravěku
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V hlubokých bažinách mezi padlými kmeny a v zapomenutých údolích Krušných hor se až do dneška zachovali tito pravěcí velikáni

148.04 kB    
P1010093.jpg
   P1010093.jpg

168.17 kB    
P1010138.jpg
   P1010138.jpg

Naposledy upravil Lupo dne ne 29. dubna 2007 22:40, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 29. dubna 2007 22:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Co to je Question
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 29. dubna 2007 22:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 29. dubna 2007 22:38 boletus napsal:
Co to je Question

Přesličky ... z tohohle vzniklo černé uhlí.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 29. dubna 2007 23:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě mám jednu ne moc povedenou fotku z plavuňového háje, vichřice tu také řádila a sotva se dá projít .... hlavně bacha na dinosaury Wink

111.19 kB    
P1010143.jpg
   P1010143.jpg
Květa

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 9:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hezké,tohle máme taky, u domu u potoka,ale nemáme tam ty dinosaury..... Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 9:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuším, že to úplně nahoře by mohla být Přeslička bahenní, to pod ní Přeslička lesní ale ta kapradina ("plavuňový háj") netuším.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 10:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi před dvěma roky jsem objevil takovou přesličkovou louku a měl jsem naprosto stejné asociace ... snažil jsem se i o fotku, ale na žádné se mi nepodařilo vyfotit to tak, aby byl pozorovatel zbaven vnímání skutečné velikosti ... tobe se to povedlo mnohem mnohem lépe ... kde bere mozek tu jistotu, že ty přesličky nemají 20 metrů, ale jen 20 cm ??? To kdyby se dokázalo potlačit, byl by dojem dokonalý. Ale co to je to "to", co to dělá Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 14:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mě to funguje na principu porovnávání a nemusí to být ani vědomé. U spousty věcí máme zafixovánu jejich velikost a nemusíme o ní ani přemýšlet, abychom věděli jak je daná věc asi velká. Takže jde asi o to zbavit se maximálního počtu předmětů u nichž dokážeme podvědomě určit velikost, např. listy rostlin, kůra stromu, jehličí. Pak by také pomohl nějaký nastrčený snadno určitelný předmět, nebo fotomontáž, např. 2mm velký kos sedící na klacíku by z něho opticky udělal kládu. Chce to hlavně trpělivost při hledání toho "správného" záběru, což je zvláště obtížné když se nemůžete zbavit pocitu že vám teče do bot (viz. obr.1)
Hanka

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 10:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jestli chcete vidět pravěk, tak se zajeďte podívat na Červené blato u Nových Hradů.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 10:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 04. května 2007 10:00 Hanka napsal:
Jestli chcete vidět pravěk, tak se zajeďte podívat na Červené blato u Nových Hradů.

To vypadá moc hezky, tady se o tom píše

http://www.trebonsko.ochranaprirody.cz/index.php?cmd=page&id=1552

a i něco o houbách

Na rašeliništi roste řada hub, byl zaznamenán výskyt vzácných chorošů - Antrodia flavescens, zubatečku zavěšeného (Irpi­codon pendulus), lupenité houby kožnatky Dermocybe sphagnoge­na nebo šafránky ozdobné (Tricholomopsis decora).
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 11:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

04. května 07, 10:00 Hanka napsal:

Můžu jen doporučit, loni jsem tam byl. Jenom si vyberte lepší, trochu vlhčí počasí než já.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jambig

PříspěvekZaslal: st 30. dubna 2008 0:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

už se klubou potvůrky Smile

112.46 kB    
Bílá 29.4.2008
P4290691.JPG
   P4290691.JPG

103.56 kB    
P4290692.JPG
   P4290692.JPG
Kateřina Jakšová

PříspěvekZaslal: čt 01. května 2008 21:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 02. května 2007 10:16 Bob napsal:
...kde bere mozek tu jistotu, že ty přesličky nemají 20 metrů, ale jen 20 cm ??? To kdyby se dokázalo potlačit, byl by dojem dokonalý. Ale co to je to "to", co to dělá Smile

Myslím, Bobe, že je to možná takhle: vědomost o velikosti přesliček je získaná. Na dobré fotce či záběru i malé přesličky připomínají svými tvary své pradávné předky, mají všechny znaky velkých stromů a my jsme ochotni (navzdory získané zkušenosti) uvěřit, že vidíme les obřích přesliček. Podmínkou je absence měřítka (v tomto případě opravdu chybí hezky).
Např. starší filmové záběry vodních katastrof vyznívají vcelku nepravděpodobně, protože kamera zabírala malý objem vody, který byl později promítnut na celé plátno. Kapky na takovém záběru byly vždy příliš velké v poměru k "masám vody". To odporuje našim zkušenostem a neuvěříme. Když však dokážeme kapky vody na záběru zmenšit či roztříštit a chybí měřítko, uvěříme, že se díváme na rozbouřený živel.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru