Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Sparassis nemecii - Kotrč Němcův
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 08. března. 2006 8:43
  Předmět: Sparassis nemecii - Kotrč Němcův
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kotrč Němcův - Sparassis nemecii

http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?p=127#127

Nic není jednoduché. Ani kotrče. V Catalogue of Life ITIS kotrč němcův samozřejmě chybí. Na netu existují náznaky toho, že by to snad i mohlo být synonymum pro kotrč štěrbákový Laughing . Toto se mi ale příliš nezdá.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 08. března. 2006 10:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S tím ti nepomohu, ale nějak se ti čoveče ztrácím v popisu zaměnitelnosti ... ono zájmeno "Tento" ... tak nějak nevím k čemu vlastně patří Sad(( A ten štěrbákův ... neroste on na jedlích? A nebo který to roste zejména či výhradně na jedlích?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 08. března. 2006 11:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já se na to podívám a nějak to opravím. Laughing Laughing Laughing
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 08. března. 2006 11:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kotrč štěrbákový ? (Sparassis brevipes, někdy taky Sparassis laminosa) je sitěji žlutější a roste na bázi dubů a buků.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 08. března. 2006 11:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A který roste na jedli ... a nebo se mi to zasejc s něčím pomotalo?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 08. března. 2006 12:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bob napsal:
A který roste na jedli ... a nebo se mi to zasejc s něčím pomotalo?

Ten Němcův. Laughing
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 08. března. 2006 12:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To se mi ulevilo Smile Tož tím by mohli být rozlišeni né? V tom Atlasu ta jedle chybí jako "poznávací znak" ... třeba se jinak neliší, třeba jako ten křemenáč krvavý versus křemenáč dubový Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 08. března. 2006 14:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bob napsal:
To se mi ulevilo Smile Tož tím by mohli být rozlišeni né? V tom Atlasu ta jedle chybí jako "poznávací znak" ... třeba se jinak neliší, třeba jako ten křemenáč krvavý versus křemenáč dubový Smile

Vždyť to tam mám Laughing . U výskytu to je uvedeno. Můžu to sice zdůraznit, v literatuře je ale uvedeno, že roste většinou pod jedlemi, což ale neznamená, že tam roste vždycky Laughing.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 08. března. 2006 15:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile Hmmm, teď to tam vidím taky Smile Smile Smile
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 15:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jeden malý, ale Němcův. Very Happy

153.05 kB    
7.9.2006, okolí Litomyšle
Kotrč Němcův 1.jpg
   Kotrč Němcův 1.jpg

140.82 kB    
7.9.2006, okolí Litomyšle
Kotrč Němcův 2.jpg
   Kotrč Němcův 2.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 19. září 2006 7:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

I menší by mi zvedl náladu! Smile
lesánek

PříspěvekZaslal: po 15. října 2007 12:33
  Předmět: Sparassis nemecii - Kotrč Němcův
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak mě zvedá náladu už po mnoho let tento Kotrč Němcův. Roste každý rok úplně na stejném místě kousek od zříceniny hradu Štamberk pod velkou jedlí. Letos je trochu menší asi kvůli suchému počasí, ale většinou je velkej asi jako fotbalovej míč. Ještě jsem ho nikdy neutrhnul, byla by to škoda.

156.75 kB    
DSC01508a.JPG
   DSC01508a.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vochomůrka

PříspěvekZaslal: út 16. října 2007 18:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky jsme letos našli něco takového.Rostl v listnatém lese.Vynikající polévka Razz Laughing Všem doporučuji.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesánek

PříspěvekZaslal: pá 19. září 2008 22:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ani letos kotrč nezklamal a vyrostl úplně na stejným místě jako obvykle. Zklamali ale lidi, kteří šli kolem.

142.84 kB    
Les pod zříceninou hradu Štamberk, pod velkou jedlí 19.9. 2008
DSC02410.JPG
   DSC02410.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 19. září 2008 23:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

*tuři domácí* jsou v každém systému....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru