Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pluteus cervinus - Štítovka jelení
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. března. 2006 8:50
  Předmět: Pluteus cervinus - Štítovka jelení
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Štítovka jelení - Pluteus cervinus

http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?p=129#129

109.68 kB    
Vratimov, Zaryje, 28.9.04. (c) mat60.
P9280133.jpg
   P9280133.jpg

111.1 kB    
Paskov, Vrbina, 30.10.05. (c) mat60.
DSCN4166.jpg
   DSCN4166.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. března. 2006 8:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta horní v atlase je ukázková - super!!!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 09. března. 2006 9:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Štítovka je jedna z hub co tu na kladensku nacházím od jara do podzimu, ale nesbírám bo se bojím záměny. Prý je podobných štítovek mnoho a nejsou rozlišitelné ... mat60 tu uvádí vpodstatě jen dvě ... jak je to tedy? A jak je to s nebezpečností té záměny? A té záměny za některou z vláknic? Jak ji od vláknic poznat, když to podle výtrusů nejde ... to se navíc v lese testuje dost blběSmile ... jen se ptám Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. března. 2006 10:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já nevím, Štítovku jelení sbírám léta a žiju Smile
Splést si ji s nějakou Vláknicí, to by mě asi nenapadlo, z jiných Štítovek např. matem uváděná Š. černolemá - dobrý detail viz obrázek, také jedlá.

41.34 kB    
Pluteus atromarginatus - Štítovka černolemá
Zdroj: www.uoguelph.ca
pluteu2.jpg
   pluteu2.jpg
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. března. 2006 10:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano máš Bobe pravdu, štítovek je mnoho, žádná z nich pokud vím ale není jedovatá. Detailní vyhodnocení podobností u takto složitého rodu je asi nad moje možnosti Sad . U některých druhů totiž vůbec nemám představu jak vypadají a jak je poznat. Některé štítovky jsou barevně značně odlišné, jako např. Pluteus leoninus - š. žlutá, Pluteus aurantiorugosus - š. šarlatová, Pluteus pellitus - š. bílá, atd. Z těch hnědých dále existuje možnost záměny mimo jiné s těmito druhy: Pluteus umbrosus - š. stinná, Pluteus podospileus - š. tmavohnědá?, Pluteus romellii - š. Romelova, Pluteus pouzarianus - š. Pouzarova atd. Pokud ale vím, tak žádná z nich nemá vláknitý, bělavý třeň a hnědý hladký, žíhaný klobouk.

Stěmi vláknicemi to myslím vážně. Např. taková Inocybe napipes - vláknice tuřínonohá a jí podobné druhy se štítovce jelení mohou podobat. Jsou jedovaté, mají hnědé klobouky, žíhaný nebo vláknitý třeň a růžové výtrusy. Nerostou ale na dřevu.

Já štítovky nesbírám. Prý nejsou nic moc a taky kdybych sbíral i štítovky, tak bych si musel do lesa brát i vozík Laughing.

Štítovku černolemou mám někde nafocenou. Až ty fotky najdu, tak ji dám do atlasu.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. března. 2006 10:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

mat60 napsal:
Vláknice... nerostou ale na dřevu.

Ano, přesně tak, a proto jsem se nad možností záměny Štítovka vs. Vláknice pozastavil.

mat60 napsal:
Já štítovky nesbírám. Prý nejsou nic moc...

To je pravda, chuťově nevýrazná houba, navíc měkká a vodnatá a po přepravě v košíku často pomačkaná a nevzhledná, s množstvím nečistot mezi lupeny. Sbírám pár mladších kousků do směsi, když je jiných hub málo, jinak taky ne.
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. března. 2006 11:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pánové nechci s Vámi příliš polemizovat ale tuty si jí člověk neznalý Sad zamění s Megacollybia platyphylla (Penízovka širokolupená) tu bych já uváděl skorem na prvním místě Idea
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. března. 2006 11:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Máš pravdu, to je fakt asi nejpravděpodobnější možnost záměny.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. března. 2006 11:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jiří Véle napsal:
Pánové nechci s Vámi příliš polemizovat ale tuty si jí člověk neznalý Sad zamění s Megacollybia platyphylla tu bych já uváděl skorem na prvním místě Idea

Ano, jistě. Ale. Neznalý člověk pokud zanedbá růst na dřevu a narůžovělé lupeny (jenom u plně dozralých plodnic) je schopen zaměnit štítovku jelení za asi tak 50 druhů, možná i víc. Penízovka širokolupenná - Megacollybia platyphylla určitě patří mezi ně. Určitě taky Penízovka máslová - Rhodocollybia butyracea, některé tmavobělky atd.

Naposledy upravil mat60 dne čt 09. března. 2006 11:57, celkově upraveno 1 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 09. března. 2006 11:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Teď ani nevím, jestli si mám říct, ještě, že jsem se optal a nebo proč jsem se ptal Smile Já tu štítovku nacházím vážně skoro při každé vycházce a tak jsem si říkal, že bych do ní šel, ale teď si tak říkám, že snad raději ani ne Smile
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. března. 2006 13:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bob napsal:
...teď si tak říkám, že snad raději ani ne Smile

Bobe, správnej houbovej nadšenec musí umět občas zdravě zariskovat Laughing
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. března. 2006 14:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tos napsal, Sleyi, dobře: "Zdravě zariskovat"
Jenom člověk musí dát bacha, aby to bylo opravdu "zdravě" ... Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 10. března. 2006 8:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dodal jsem slíbovanou štítovku černolemou a taky jsem troch upravil tu štítovku jelení. Nemyslím si, že by s tou štítovkou jelení byl ale až takový strašný problém Laughing. Poznat se dá docela dobře, ale za podmínky, že splňuje více hlavních znaků, tj. že roste zcela prokazatelně ze dřeva listnatého stromu, má růžové lupeny a podélně žíhaný třeň. Zbarvení klobouků může být dost variabilní.
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 10. března. 2006 10:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podobná je i štítovka vrbová (?) Pluteus salicinus, která roste ale nejen na vrbách
Makroskopicky se liší hlavně šedavým kloboukem s nazelenalým odstínem
viz foto

104.89 kB    
Pluteus_salicinus2.JPG
   Pluteus_salicinus2.JPG

101.87 kB    
Pluteus_salicinus.JPG
   Pluteus_salicinus.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rkhonza
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 04. května 2006 15:59
  Předmět: Pluteus cervinus - štítovka jelení
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

včerejší nález (3.5.) asi jeden metr od cesty ve zbytku pařezu, mám pocit že to bývala vrba.

140.54 kB    
DSC09703.jpg
   DSC09703.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru