Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Michal Mikšík
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: st 09. července 2008 12:01 |
|
|
gratulace
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kudláček Čestný člen
Založen: 15. 11. 2005 Příspěvky: 564 Bydliště: Hlinsko v Čechách
|
Zaslal: st 09. července 2008 13:14 |
|
|
To je bomba!! Ještě jsem ho neviděl, ani na netu. nyní poprvé.
_________________ Kudla - Houby na Hlinecku |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 09. července 2008 16:00 |
|
|
Tak toto vidím poprvé. Paráda a gratulace.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
Zaslal: st 09. července 2008 21:10 |
|
|
Úžasné Gratuluji k splněnému snu, to bych si taky nechal líbit.
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 10. července 2008 9:07 |
|
|
Áááá další růžová babka ... jak se rozpozná od královského?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: čt 10. července 2008 9:10 |
|
|
A jak se rozpozná od přívěskatého ? A co je tedy tajemný hřib Boletus speciosus ?
Takových otázek by bylo Bobe spousta ....
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: čt 10. července 2008 9:20 |
|
|
No vida a mě přijde ja Špinarův.
Jen ještě k tomu latinskému názvu. Co takhle B. pseudoregius
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 10. července 2008 10:19 |
|
|
čt července 10, 2008 10:20 am Pepa napsal: |
Co takhle B. pseudoregius |
To Michal uvádí jako synonymum.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: čt 10. července 2008 13:30 |
|
|
Boletus fuscoroseus je platný druh, který patří do sekce appendiculati spolu s hřibem královským, přívěskatým a fechtnerovým. Hřib růžovník (tak byl originálně a platně popsán Fr. smotlachou v r. 1911 ve své monografii) je platný druh a patrně z dané skupiny nejvzácnější. Protože si s ním mnoho let nevěděli mykologové rady, spojovoli jej s americkým druhem Boletus speciosus, což se nakonec ukázalo jako mylné a zjistilo se, že jde o sice podobné, ale odlišné druhy. Přesto i v některé současné literatiře se s tímto názvem ještě můžete setkat. V osmdesátých letech pak fracoužští mykologové nejdříve tento druh vnímali jako poddruh hřiba přívěskatého Boletus appendiculatus subsp. pseudoregius a nakonec jej povýšili na samostatný druh Boletus pseudoregius. Toto latinské pojmenování naleznete nejčastěji v mykologické literatuře a i na internetu. O tom, že je to platný druh je dokázáno i molekulární studií. Teprve nedávno seriózní mykologové upozornili na to, že Smotlachův popis tohoto druhu je správný a platný a druh by měl být uváděn pod jménem Boletus fuscoroseus. Jinak od hřibu přívěskatého se liší narůžovělými odstíny na klobouku, které se v dospělosti sice mírně vytrácejí, nicméně mladé plodnice jsou krásně růžové. Klobouk u mladých plodnic je výrazně podvinutý. Dužnina po rozkrojení navíc intnezivně modrá zejména v oblasti klobouku, i na povrchu třeně při poranění. Hřib královský je asi nejpodobnější, ale nemodrá mu dužnina, či jen velice slabě a barva klobouku je stále stejná jak u mladých tak i u dosplělých plodnic. Pokud by jste jej měli v ruce jako já, poznáte celkem snadno, že jde o jiný druh, domnívám se, že i na této plodnici jsou všechny typické znaky tohoto druhu.
Naposledy upravil Michal Mikšík dne čt 10. července 2008 13:46, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: čt 10. července 2008 13:42 |
|
|
Jinak Hřib špainarův je sice platně popsaný druh, nicméně vůbec nepatří do příbuzenstva těchto hřibů, ale jedná se v podstatě o semixanthoidní Boletus legaliae. Je ale pravda, že některé plodnice Boletus legaliae se žlutými póry rourek se velmi podobají Boletus fuscoroseus a je možné je zaměnit. To je pravda !!! Viděl jsem několik plodnic z Luční, které byly určeny jako Boletus fuscoroseus, ale domnívám se, že právě v tomto případě se jednalo o hodně odbarvené formy hřibu legalové. U hřibu špinarova, pokud jej budeme chápat jako druh, jsou poměrně zajímavé odlišovací znaky zejména u mladých plodnic. Mladé plodnice hřibu špinarova mají póry rourek červené a pak se odbarvují do sytě žluté...kdežto tyopický hřib legalové je má zpočátku krásně sytě žluté a pak se mění do oranžově červené. Ta barevná škála pórů rourek u hřiba legalové je ovšem nesmírně veliká. Ale právě na Slovensku jsem našel mladé plodnice, které se takto odlišovali a nichž byli i dospělé ex. a odpovídalo to. Nicméně dle mého názoru by šel chápat hřib špinarův skutečně jen jako varieta nebo forma. Snad jedině molekulární studie by potvrdila, zda jde o jiný druh. Takže toto je zatím ještě otevřené...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Nezmar
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: út 21. července 2009 11:08 |
|
|
Hřib růžovník - Boletus fuscoroseus
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Nezmar
|
Zaslal: út 21. července 2009 11:15 |
|
|
Ten mne taky napadl:-) ale včera jsem ukazoval fotky na poradně a padl názor, že to je Fechtner, nezdála se mne barva klobouku, ale ta je dost proměnlivá. Počkám co ostatní
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|