Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Copak to je za rostlinku?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
lesánek

PříspěvekZaslal: čt 17. července 2008 19:14
  Předmět: Copak to je za rostlinku?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyto zajímavé rostlinky se objevují každým rokem začátkem léta ve smrkové houštině. Nevíte někdo co to je? Asi během měsíce zase zmizí.

135.38 kB    
Smrková houština v okolí Javořice 17.7.2008
DSC02219.JPG
   DSC02219.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 17. července 2008 19:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

hnilák žlutý - monotropa hypopithys
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: so 19. července 2008 22:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nezmizí - ty hnědé jsou loňské.

198.78 kB    
hli.jpg
   hli.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. července 2008 8:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

zajímalo by mě co je tohle za rostlinu,stvol 50cm silný jak malíček ,nahoře se zúžující s hroznovitým květenstvím,rostlo to u rybníka pod dubem.Fotka mázla fotil jsem to ve větru a dost se to kymácelo.

181.75 kB    
IMG_0060.jpg
   IMG_0060.jpg
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. července 2008 9:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

29. července 08, 8:26 JETHRO napsal:
zajímalo by mě co je tohle za rostlinu,stvol 50cm silný jak malíček ,nahoře se zúžující s hroznovitým květenstvím,rostlo to u rybníka pod dubem.Fotka mázla fotil jsem to ve větru a dost se to kymácelo.

Není to květenství, ale semena a to některého z áronů. Asi nejspíš áron plamatý - Arum maculatum. Květy jsou pěkné, zajímavé - takové toulce. Kvete v červnu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. července 2008 13:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

mate díky...
vrana

PříspěvekZaslal: po 02. března. 2009 1:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne aby jste to jedli, aronovité jsou většinou jedovaté,někdy to děti zkoušejí protože je to červené.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 02. března. 2009 12:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

02. března. 09, 0:13 vrana napsal:
ne aby jste to jedli, aronovité jsou většinou jedovaté,někdy to děti zkoušejí protože je to červené.

Jo, jo, určitě ty kuličky nejezte. Pokud se nepletu, tak v tom jsou kyanoglykosidy. Jenže jsem někde četl, že oddenky to má po uvaření jedlé Very Happy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Nezmar

PříspěvekZaslal: po 02. března. 2009 13:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To tak bývá, že část je jedlá a část jedovatá nebo stačí tepelná úprava a z jedovatého je chutnéSmile Příroda si hraje zkouší nás! Wink
Jinak rostlinka to je krásná!!! Smile
melanitta

PříspěvekZaslal: čt 26. března. 2009 16:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 02. března. 2009 0:13 vrana napsal:

já bych to nejedla už z toho důvodu že to je chráněný Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky MSN Messenger
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru