Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Daedalea quercina - Síťkovec dubový
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 8:35
  Předmět: Daedalea quercina - Síťkovec dubový
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož to je taky jeden úlovek z víkendu. Máli někdo nějakou pěknou "přehledovou" fotku plodnice, tak ji sem šoupněte. Potkal jsem jich spoustu, ale malá v kočáru protestovala proti mému focení a tak jsem musel domů dříve než jsem to stihl nafotit Smile Já z toho pak udělám stránku do atlasu.

98.71 kB    
Daedalea quercina
Daedalea_quercina.jpg
   Daedalea_quercina.jpg

242.71 kB    
Povrch
Daedalea_quercina_Povrch.jpg
   Daedalea_quercina_Povrch.jpg

90.98 kB    
Řez plodnicí
Daedalea_quercina_Rez.jpg
   Daedalea_quercina_Rez.jpg

244.8 kB    
Detail na hymenofor
Daedalea_quercina_Lupeny2.jpg
   Daedalea_quercina_Lupeny2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 9:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe nejsem si jistej, ale to nevypadá na s.dubovýho, víc mi to připadá na starší trámovku.
No možná se pletu...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 9:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak to bylo velké? Mi se to taky jeví jako trámovka, snad plotní - Gloeophyllum sepiarium.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 11:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nestrašte mne! Smile Asi 12 * 6 cm
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 12:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Doufám, že se nemýlím ale podle mě by mohl vypadat takhle.

64.17 kB    
5.jpg
   5.jpg

76.36 kB    
4.jpg
   4.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 12:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo jo jo, přesně takhle to vypadá ... já myslím, že ten můj je on, akorát to na těch fotkách asi nějak zkresluje či co. Navíc máš jakože čerstvější plodnice, kde to labyrintovité lupení ještě není plně vyvinuto. Ta 4.jpg je dobrá dal bych jí s dovolením do atlasu ... tedy pokud mi tu bude potvrzeno, že je to Síťkovec ... údajně obtížně zaměnitelný Smile
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 13:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bolete, máš ještě toho co jsi kdysi ukazoval na nahoubách ?, ten byl možná ještě hezčí.
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 13:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zasílám taky jednu mojí fotku síťkovce. Je to už starší kus, ale jak vidíš je tam opravdu rozdíl, pořád si myslím že na tý tvý fotce je pravděpodobně starší trámovka, na těch fotkách od Luboše to jsou síťkovci dubový.

190.55 kB    
Síťkovec dubový - okolí dolu Libušín 11.01.2005
sitkovec_dubovy001.jpg
   sitkovec_dubovy001.jpg
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 13:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je on Lupo, přečet sem si to až po odeslání Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 13:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jirko já ten rozdíl nevidím, ale je to asi tím, že si pamatuji také ty exempláře z lesa a nejen fotky ... kde je ta bota, která z toho dělá jinou houbu?
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 13:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Těch rozdílů je víc, ale hlavní sou asi dva: "Tvoje" houba je na síťkovce moc placatá... síťkovec je pod kloboukem víc sbíhavý na substrát, zkrátka k poměru ke klobouku je o dost vyšší, no a za druhý lišty u síťkovce jsou širší a ne tak jak bych řek přímočarý jako u tvý houby a nejsou tak hustý.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 13:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Těch rozdílů je víc, ale hlavní sou asi dva: "Tvoje" houba je na síťkovce moc placatá... síťkovec je pod kloboukem víc sbíhavý na substrát, zkrátka k poměru ke klobouku je o dost vyšší,

To mohu potvrdit, přesně tak ta houba vypadala na tom pařezu. Proložil bych rovinu okrajem houby kolmou na pařez, pak dělala větší "kopec" dolu a výrazněji menší nahoru. Tak jak píšeš a tak jak je na vašich fotkách. Já to mám asi vyfocený z nějakého prazvláštního úhlu, že to mate.

no a za druhý lišty u síťkovce jsou širší a ne tak jak bych řek přímočarý jako u tvý houby a nejsou tak hustý.

To tloušťka těch "lupenů" byla tak nějak 0,5-1,0 mm a "komůrky" či vzdálenost "lupenů" od sebe byla okolo 2 mm, přesně tak jak se uvádí v atlasech.

Furt jste za to, že to není ona? Vím kde je ten pařez, mohu ti ji ukázat Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 14:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teď jsem prolezl fotky na nahuby.sk jak u síťkovce tak u trámovky a závěr mám prakticky jednoznačný - ta moje potvora je asi síťkovec, ale rozhodně né trámovka. Jak to vidíte vy? Bolete, odvezu tě na místo nálezu!!! Smile Laughing
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 14:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já si Bobe nemůžu pomoc, prostě mě to na s. dubovýho nepřijde, maximálně co tu ještě nezaznělo na s.načervenalýho jenže tam mi zase nesedí vršek klobouku, a způsob připojení k substrátu... Confused Smile
Pantáto tvuj choroš na http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=566 mě připadá jako Lesklokorka ploská (Ganoderma lipsiense)
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 14:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dneska nemám čas, ale klidně ti ho přivezu zítra domů Smile A nebo Cestou z Kladna do Libušína přes Kladno-Rozdělov ... napravo. První asfatlová odbočka. Pěšinou u odbočky do lesa, asi 10 metrů pařez napravo Smile

Jinak, u nádrazí v Kladně, směrem k Tesco je strom porostlý nějakou houbou, neměl jsem čas přibrzdit, ale kdo tam chodíte na vlak zkuste kouknout ... asi 20 metrů od nádraží - obrovský trs hub, asi 1,5 nad zemí, více na odvrácené straně.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru