Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Horst
Založen: 30. 06. 2006 Příspěvky: 406 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: po 04. srpen 2008 20:44 |
 |
|
Po práci sem zajel ke ? pičáku, na smažku se našlo, ale jinak sucho, přesto spoustu hnědých hříbků ve stavu hniloba, červi nebo totální uschnutoza (i vzájemné kombinace) asi deset bratelných, jeden statný celkem čerstvý křemenáč (na místě kde vždycky bývaj desítky), jeden ryzec smrkový, zbylé na lesní cestě přejeté traktorem, tři pěkný kozáky a kolem deseti masáků, čerstvých ale už zaschlých. Chtělo to o pár dní dřív. Ale zase když celý město řiká jak nerostou tak hezký dvě hodinky v lese na horách a spokojenost. Jo a na pěknýho a zdravýho kováře sem zapomněl
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: po 18. srpen 2008 12:28 |
 |
|
Povzbuzen včerejšími nadějnými nálezy klubajících se smrkáčů na zdejším i na spřátelených fórech, vyrazil jsem po ránu do lesa. Půda je vlhká, ale kromě ožraných čechratek černohuňatých, několika plesňáků, třech kupodivu statných, ale již nefotogenických holubinek a občasných plamínků krásnorůžků jsem nenašel za dvě a půl hodiny vůbec nic. Už aby to tu taky začalo!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
jarda

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 676 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: po 18. srpen 2008 21:08 |
 |
|
Přesně tak jsem dopadl včera taky
_________________ jp. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: po 18. srpen 2008 21:13 |
 |
|
Jste nedočkaví. Začne to růst nejdřív za týden ....
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
krtenek

|
Zaslal: po 18. srpen 2008 21:21 |
 |
|
To by šlo, dřív se na houby stejně nedostanu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kudláček Čestný člen

Založen: 15. 11. 2005 Příspěvky: 564 Bydliště: Hlinsko v Čechách
|
Zaslal: út 19. srpen 2008 21:30 |
 |
|
Dočkáte se. Spadlo Vám tam více vody, to bude bagrování muhehe
_________________ Kudla - Houby na Hlinecku |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: st 20. srpen 2008 10:29 |
 |
|
út 19. srpen 2008 21:30 Kudláček napsal: |
Dočkáte se. Spadlo Vám tam více vody, to bude bagrování muhehe |
Kéž by, už měsíc si doma hraju na zedníka, instalatéra, elektrikáře a já nevim co ještě a po lese už mám normální absťák.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Horst
Založen: 30. 06. 2006 Příspěvky: 406 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: čt 21. srpen 2008 13:48 |
 |
|
Např. v sobotu jsem se byl kouknout pod Meluzínou, je mokro jako nikdy, bohužel bez vlivu na houby. Navíc ve strouze, kde loni rostly smrkový ryzce jak o život moudří lesní hospodáři vyřezali všechny mladé smrčky, které jim asi strašně překážely, takže přes zmiňované mokro byla strouha a okolí naprosto seschlá a bez života.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

|
Zaslal: po 25. srpen 2008 13:15 |
 |
|
Už si připadám, jak starej skuhral, ale už je to potřetí, co jsem se vrátil s prázdným košíkem. Nějakou dobu se teď do lesa nedostanu a navíc jsem ještě dvakrát zmoknul. Jednou když sprchlo a podruhé, když jsem se prodíral březovým mlázím. No úplně naprázdo jsem nevyšel, našel jsem čtyři trochu oschlé bedly, jednoho napůl sežraného kováře, jednu babku a pár klouzků sličných. Ty jediné stály za fotku.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: po 25. srpen 2008 15:47 |
 |
|
po 25. srpen 2008 13:15 Kraken napsal: |
... Ty jediné stály za fotku.  |
To je jak nějaká šifra
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

|
Zaslal: st 03. září 2008 1:02 |
 |
|
Mám tu návštěvu, takže pořád někde jezdíme a na houby není čas. Přesto se vždycky na pár minut urvu a konstatuji, že už to docela roste. Ve Vysoké za chvilku hromádka bucláčků - dubáků, pár kovářů a křemenáčů. Navíc pozvání na hromadu řízků z vatovce. Pod Kovářskou za chviličku plná náruč mladých hnědáků a pár babek. Houby se už prodávají i u silnice, pod Horním hradem i u Dubí na Teplicku. Byl jsem i v Jethrových končinách, ale tam opravdu nebyl čas a jediné houby, co jsem tam viděl, byly choroše v hradní alchymistické laboratoři v Budyni nad Ohří.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: st 03. září 2008 13:04 |
 |
|
Taky jsem se včera utrhl, nechal doma řemeslníky ať makaj a jel se "flákat" do lesa. Dole je to ale ukrutná bída. Byl jsem se kouknout do Krakenovo revíru u Prunéřova, tam nebyla ani prašivka. Zajel jsem tedy na Přísečnicko a tam to v hlubokých smrčinách už začíná být lepší. Našel jsem dvě rodinky smrkáčů a semtam i nějakého hnědého a pár holubinek, ale celkově zatím nicmoc. Přes všechny slejváky co tudy prošly je docela sucho a pokud nemáte tutovýho fleka, moc toho nenajdete.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
suchdolák
|
Zaslal: st 01. října 2008 22:32 Předmět: Erzgebirge |
 |
|
Hezký večer - potěšilo mě,že jsem narazil na tyto povedené stránky o houbách,ač nejsem takovým odborníkem,jakých sem zdá se přispívá drtivá většina.Zvláště potěšující je,že tito odborníci se dokonce rekrutují z krajů Krušnohorských,což mě nenechalo chladným,a tudíž jsem se musel také zaregistrovat.
Houby mě fascinují ze své podstaty,ne jenom jako konzumní artikl.
Čím více druhů objevím, tím větší radost z toho mám - i za cenu,že z celkového množství jsem schopen rozeznat tak 50%.
Nejčastějším teritoriem,kde se pohybuji,je bezprostřední okolí Suchdola u Křimova a Křimovské přehrady,popř. okrajové partie Novodomského rašeliniště.
Letos jsem byl na houbách zatím asi 3x,ale pokaždé z toho byly sice skromné,avšak zajímavé nálezy.
Např. tuto neděli jsem nedaleko rybníka za Svahovou narazil na pěkný houf ryzců smrkových pospolu se strmělkami anýzovými.Týden před tím
mě téměř vyděsil obrovitý exemplář šiškovce hned u cesty pár metrů za poslední suchdolskou chatou.Průměr klobouku byl mezi 15-20cm.
Poměrně se v posledních letech rozšířily lišky (loni jsem je našel v prosinci v prvním sněhu u přehrady,jinak běžně rostou v blízkosti žel.trati CV-Vejprty).A konečně zjara se nad přehradou,cestou ke řimovu,objevil
celý kruh ucháčů.
Posílám nějaký ten snímek ze Suchdolských končin
|
101.53 kB |
 |
muchomůrka červená (podzim 2006) |
|
 |
|
mmm 067.jpg |
|
115.57 kB |
 |
zátiší pod tratí (podzim 2007) |
|
 |
|
Konečná stanice Suchdol 047.jpg |
|
127.03 kB |
 |
lakovka ametystová na Suchdole (podzim 2007) |
|
 |
|
mmm 066.jpg |
|
147.93 kB |
 |
ucháč nad Křimovskou přehradou (jaro 2008) |
|
 |
|
100_5074.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
suchdolák
|
Zaslal: čt 02. října 2008 23:04 Předmět: Exkurs do Novodomského rašeliniště |
 |
|
Dnes jsme se s kamarádem zajeli podívat na oblíbená teritoria na okraji Novodomského rašeliniště.Kdykoliv jsem tam byl,nikdy neselhala.
Jedná se o vzrostlé smrkové monokultury,tzn. středem pozornosti je hřib hnědý.Když jsem tato místa navštívil před lety poprvé,byly to nehorázné žně.Dnešek k tomu neměl daleko.První díl lesa nabízel své dary ještě poměrně stydlivě,ale po přesunu do druhé,mnohem rozlehlejší části,lze již hovořit v podstatě o kobercové sklizni.
Ač hřib hnědý jednoznačně převažoval,zdárně mu sekundovala muchomůrka růžovka.Třetím výrazným druhem byla lištička pomerančová.Krom toho tu krásu zpestřovalo několik druhů holubinek (nejčastěji červených odstínů).Dalšími druhy,jež jsem schopen rozpoznat, byla lakovka laková,krásnorůžek lepkavý (v zárodečných stadiích),třepenitka maková (???).
Značně byl zastoupen i ryzec hnědočervené barvy (drobnějšího vzrůstu),který ronil bílé mléko.No,a pak ty klasické,všudypřítomné,nevábně vyhlížející plodnice čehosi.
Já jim soukromě říkám "pseudoryzce",ale nejspíš to budou nějaké čechratky.Rozhodně je to nejrozšířenější houba zdejších lesů.Roste snad úplně všude a i když je to největší sucho.Zkrátka plevel.
Zvláštní kapitolu tvoří kozáci.Na vysoký smrkový les totiž bezprostředně navazuje samotné rašeliniště s roztroušenými polosuchými břízami.
Tam jsem se naučil lézt od strejdy.Opět musím vzpomenout na první návštěvu,kdy to byly neskutečné kozákové plantáže.
Plodnice mnohdy rostly přímo ve vodě,v lepším případě ve vodou nasáklém rašeliníku.Tomu také odpovídala jejich kvalita a konzistence.A také značná červivost.Běžně se zde vyskytuje současně několik druhů a typů (kozák bílý,březový,kapucínek + četné variace).Dnes jsem našel jenom březové.
Ještě se vrátím k hřibu hnědému - zajímavostí bylo,že zřejmě vlivem relativně suchého počasí měly plodnice červenavý nádech,obzvláště na rourkách to bylo patrné.Klobouky byly suché,avšak povětšinou pevné (většina plodnic byla v první fázi vývoje,tedy cca kolem 5cm průměru klobouku).Též intenzita modrání po rozkrojení byla omezena v podstatě na nulu.Starých plodnic by se dalo spočítat na prstech jedné ruky.
Celkovou červivost odhaduji tak na 5-10%.
Mimochodem u masáků to bylo obdobné - překvapivě minimum červivých a převážně mladých (ač poněkud "suše" vyhlížejících) plodnic.
No...tak to by snad stačilo
Takový malý exkurs do krušnohorských rašelinišť.
2-3 fotky časem dodám.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 03. října 2008 8:21 |
 |
|
Super čtení !!! Všechny weby včetně našeho-vašeho tak nějak degenerovaly na málo říkající fotoalba a pěkných čtivých textů je jak šafránu ... no ale nevystřílejte si slovní zásobu moc brzy, dejte jen tak nějaké rozcvičky Mykospisovatelská soutěž přijde brzy, takže už si pište něco do šuplíčků ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|