Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jména hub
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Copajetotuto

PříspěvekZaslal: út 03. června 2008 10:49
  Předmět: Jména hub
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak mě napadlo, že vlastně u spousty druhů mi schází spojení : ... a proč se ta houba jmenuje zrovna takhle.... Tedy napadlo mě to, až když se můj malý synek neustále vyptával Embarassed

Je to někde jednoduchý muchomůrka sloužila posypaná cukrem jako past na mouchy - mořila je, hřib je vlastně slovanský název pro houbu, klouzek je kluzkej, ale co třeba taková holubinka - že by ji měli rádi holubi... nebo že by se používala přednostně na nadívání holoubat, liška možná podle rezavění starších plodnic, pečárka vhodná na pečení?, ryzec tu mě nenapadá níc stejně jako u třeba u smrže... A to vůbec nemluvím o takových jménech jako je štítovka, choroš, katmanka...

nechcete někdo přijít s vysvětlením ne zcela pochopitelných původů některých jmen hub? Nebo i jen tak pro legraci si některá vymyset?

Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 03. června 2008 13:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím jestli to někdo někdy zkoumal, ale jen tak intuitivně se dá původ některých jmén odvodit

helmovka, štítovka - typický tvar klobouku podobný části zbroje i když to v průběhu dějin dost proměnlivé srovnání, s dnešními přilbami a štíty zásahové jednotky to už nemá nic společného

choroš - buď podle ruského "charašó" (dobře), no ale nevím co je na něm dobrého, tak to spíš bude od "chorý" strom

katmanka - to opravdu nevim, už dříve mě napadlo, že by to mohla být nějaká katova žena Marie (katova Manka)Wink

pečárka to absolutně netušim ... to už se dá poznat spíš žampión od fancouzského "champignon" což je tušim že "houba"

holubinka - když se tak koukám venku na městské holuby, jejich barvy se v mnoha případech dají na těchto houbách najít, hnědé, béžové, šedé, zelené, fialové.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lenochod
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 28. srpen 2008 1:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Docela jasný je to u opeňky - roste okolo pňů.Problém a zmatek je jiný - Slováci a Rusové podle toho nazývají václavku (sl. podpňovka).
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 28. srpen 2008 8:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A třeba taková bedla, ta by mohla být od staročeského bedliti - bdít, být ostražitý, dávat pozor. Vzhledem ke své velikosti občas z podrostu trčí jak strážní věž.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru