Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
gekko Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 15. března. 2006 19:46 |
|
|
Gekko, to je opět hvězdovka límečková, já jsem ji také na Velkém vrchu našel. Loni jsem byl i v tom Rtyňském mokřadu, ale tam jsem ji neviděl.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 11. srpen 2006 19:12 |
|
|
Ano, jsou to ony. A hezké plodnice.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 23. března. 2007 8:47 |
|
|
Hohohohoóóó, tak jsem si včera poprvé hrál s mikrokopem a tahle moje byla na skříni (viz. foto ze dne 6.8.2006, Libušín), a tak jsem ji rozčísl tu hlavičku (jak se tomu u hvězdovek říká?) a kus toho obsahu hodil pod mikroskop do prosté vody a ca. dvě hodiny si to prohlížel. Výtrusy, tedy alespoň to, co se z té vytažené vatičky vysypalo, byly tmavě hnědé.
Pod mikroskopem to pak vypadalo, že tam jsou různě velké objekty, převážně eliptického tvaru/průmětu, přičemž měly dvě barvy. Některé byly takové světle hnědé (béžové) a byly menší než 80 mikronů, zatímco ty tmavě hnědé dosahovaly až 130 mikronů. Pod 80 mikronů byly zastoupeny oba typy těchto balíků. Tak nějak se podle některých "naprasklých/natržených" dalo vytušit, že to jsou asi "balíky" výtrusů neb pořádným roztlačením preparátu těchto objektů výrazně ubylo a naopak výtrusy pak byly úplně všude. Zajímavé bylo, že jsem nepozoroval žádný barevný přechod od světlých balíků do tmavých, tj. byly buď tmavé a nebo světlé, ale prakticky žádné mezi. To mne vede k závěru, že barva není dána stářím/zralostí nýbrž druhem. Pokud by to bylo zralostí, měl by být od tmavých do světlých plynulý přechod, ale pokud jsou to nějaké dva druhy/typy pak by tam být "barevný přechod" neměl ... tedy v případě, že by tvořily "směsné balíky", pak by to asi možné i bylo. Co jsou tyhle balíky? Jak se jim říká odborně? Má hvězdovka dva či více typů (pohlaví?) výtrusů?
Výtrusy samotné byly kulovité a celoplošně bradavičnaté. Rozměr byl velmi konstatní. Velikost byla 4 mikrony a k tomu ještě ca. 0,5 mikronu bradavičky na každou stranu (měřeno při zvětšení 1000x - na přesnější odečet by to asi chtělo více zvětšit a nebo to odečítat z fotky).
Vatička (jak se to správně odborně jmenuje?) byla tvořena vlákny o průměru až 7 mikronů a obvykle ne méně než 2 mikrony. Nebyly na nich patrné žádné přezky či výrustky či tak něco. Pouze uprostřed byla jakási výduť/díra/roura o průměru maximálně kolem jednoho mikronu - tedy alespoň tak nějak to vypadalo. Barva byla velmi světle hnědá, o něco světlejší než ty světlé "balíky".
Barvu jsem pozoroval ve světelném poli, ale parádně byla viděl i v temném poli. Osvětlení bylo halogenovou žárovkou s interferenčním filtrem. Optika je planachromatická.
Tak co, je to ona? A co jsem to vlastně všechno viděl? Hvězdovka límečková? Fotky dodám později, protože zatím nemám potřebný adaptér
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: pá 23. března. 2007 9:29 |
|
|
Bobe, ty tvoje balíky budou shluky spór a vláken - kapilicium. Mám zjištěno, že výtrusy hvězdovek, pýchavek atd. jsou dost silně hydrofóbní, tj. nemají rády vodu. Ve vodě se shlukují, což není na mikroskopování vůbec dobré. Používej proto místo vody nějaký saponát. Navíc saponát je hustší, což trochu omezuje pohyb výtrusů. Když v preparátě výtrusy šmejdí, to pak člověka může urvat . Dokud se neuklidní, tak nic nejde nafotit.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 23. března. 2007 9:40 |
|
|
pá března. 23, 2007 9:29 am mat60 napsal: |
Bobe, ty tvoje balíky budou shluky spór a vláken - kapilicium. |
OK, kapicilium, akorát ... ani u jednoho jsem neviděl rozpad na výtrusy a vlákna, ale pouze na výtrusy. Žádné vlákna ani nějaký "obal" jsem neviděl.
pá března. 23, 2007 9:29 am mat60 napsal: |
Používej proto místo vody nějaký saponát. Navíc saponát je hustší, což trochu omezuje pohyb výtrusů. |
Jojo. V podstatě vůbec necestovaly. Dával jsem je i do imerzního, ale tam to vypadalo divně ... jakoby mezi těmi bradavkami byly vzduchové bublinky, tedy alespoň tak to vypadalo. Plánuji si namíchat něco jako vodu s glycerinem a nějakým čistým nebarevným detergentem. Budu experimentovat
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: út 15. května 2007 7:52 |
|
|
Vlákna dlouhá bežně kolem 1,3 mm a široká uprostřed až 7 mikronů, žádná septa, barva světle hnědá či skoro bezbarvá. Žádná větvení až na jedinou pozorovanou výjimku. Asi to bude tak, že z vlákna vyrazí postraní "výhon" a na něm se začnou tvořit výtrusy, které udělají ty balíky. Možná se ten "výhon" dále větvý a drží tak výtrusy pohromadě v tom balíku. Při "vysypávání" výtrusného prachu se od vlákna odlomí. Když jsem preparát truchu usilovněji roztlačoval, tak balíky popraskaly a objevilo se mnoho výtrusů, které se hromadily podél vláken. Skoro to vypadalo jako by rostly z těch vláken přímo, ale před roztlačením tam nebyly. Myslel jsem, že neleznu další "výhony", ale nenašel. Naproti tomu jsem našel někajé zelené buňky - asi napadení "řasou", a také dva zaparkované taxíky mikrokosmu. Když jsem pomačkal preparát ještě více, abych dostal výtrusy do jedné vrstvy, tak popraskaly i nekteré výtrusy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: út 10. července 2007 11:26 |
|
|
Letos jsem na ně na stejném místě narazil skoro přesně o měsíc dřív.
Naposledy upravil Kraken dne út 10. července 2007 12:40, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
|