Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Phallus hadriani - Hadovka valčická
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Monika

PříspěvekZaslal: ne 13. listopadu 2005 20:25
  Předmět: Phallus hadriani - Hadovka valčická
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hadovka valčická
Phallus hadriani

Popis: Plodnice vyrůstá stejně jako známější Hadovka smrdutá Phallus impudicus z vajíčka, které po puknutí mění barvu do růžova až fialova. Klobouk se od Hadovky smrduté liší hlubokými jamkami a prstencovitým terčíkem na vrcholu, pach je nasládlý. Třeň je významně porézní.
Výskyt: Roste poměrně vzácně od května do října (jak je ale vidět z tohoto nálezu, vyjímka potvrzuje pravidlo), na písčitých půdách, v zahradách, u mořského břehu. Jiří Baier uvádí i možnost parazitovat na kořenech vinné révy, což tento nález podporuje, neboť plodnice byla nalezena nedaleko sadby révy.

72.7 kB    
Na stejném místě o 11 dní později.
kamarádky.jpg
   kamarádky.jpg

82.22 kB    
Klobouk s terčíkem - po pěti dnech vytrvalého olizování mouchami
hadrian3.jpg
   hadrian3.jpg

73.26 kB    
Z čertova vejce.
hadrian2.JPG
   hadrian2.JPG

68.56 kB    
Dospělá plodnice.
hadrian1.JPG
   hadrian1.JPG

Naposledy upravil Monika dne pá 18. listopadu 2005 20:40, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Monika

PříspěvekZaslal: ne 13. listopadu 2005 22:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vyrostla v neudržované části zahrady v těsné blízkosti domu, kousek od lesa v Řevnicích u Prahy. Docela mě překvapila svojí mohutností, vůbec to nebyl žádný drobeček. A pach? No, smrdí taky Wink , ale ne tak pronikavě jako h. smrdutá, spíš sladce. Ale že bych to zrovna musela čuchat každý den, to ne. Stačila ta doba, která byla potřeba na vyfocení a měla jsem jí dost Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 16. srpen 2011 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

před několika dny se mi podařilo vyšmejdit na Roudnicku hadovku valčickou z Červeného seznamu,borová monokultura u obce Dobřín',nalezl jsem nejdříve fialová,,hadí vejce,,chtěl jsem nafotit celý vývoj bohužel plži byli rychlejší,příští rok budu chytřejší já ,,přikryju je krabicí.-) pár fotek

196.44 kB    
okolí Dobřině,borová monokultura,písčitý podklad,7.8.2011
hadovka valčická 1.jpg
   hadovka valčická 1.jpg

194.13 kB    
hadovka valčická 3.jpg
   hadovka valčická 3.jpg

195.92 kB    
hadovka  valčická 5.jpg
   hadovka valčická 5.jpg

192.72 kB    
hadovka valčická 7.jpg
   hadovka valčická 7.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 17. srpen 2011 20:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 16. srpen 2011 22:05 JETHRO napsal:
před několika dny se mi podařilo vyšmejdit na Roudnicku hadovku valčickou z Červeného seznamu,borová monokultura u obce Dobřín',nalezl jsem nejdříve fialová,,hadí vejce,,chtěl jsem nafotit celý vývoj bohužel plži byli rychlejší,příští rok budu chytřejší já ,,přikryju je krabicí.-) pár fotek

Jen je zakryj, máš asi lepší lokalitu než já Smile Já jsem je objevil loni přímo na sídlišti asi půl kilometru od mého bydliště. Bohužel asi dva metry od velmi frekventovaného chodníku. Chodil jsem je kontrolovat dvakrát denně - ráno před prací a večer po práci. A neviděl jsem dospělou stojící plodnici. Každá byla vždycky vyvrácená (myslím, že jsem tu o tom už někde psal). Letos se objevily znova - asi patnáct vajíček. Čas od času nějaké přibude, některé je pošlapáno. Ale zajímavé je, že tři vajíčka byla skoro tři týdny naprosto beze změny a to dvě z nich už byla puklá. Nikdo je nezašlápl ani nijak neponičil, ale opravdu se ani nehnuly. No, teď nemám takové možnosti, protože mám přechodné bydliště jinde, ale příští týden je budu moct kontrolovat každý den, tak jsem zvědavý. Ale myslím, že v tomto případě by ani přikrytí krabicí nepomohlo. Když těsně kolem projde denně tisíc lidí, tak se určitě najde zvědavec, který krabici odkryje a vajíčka zničí Sad

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 18. září 2011 22:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Minulíý týden ve čtvrtek se objevila druhá vlna růstu hadovek valčických,po špatné zkušenosti z plži jsem je zakryl kýblem a dnes jsem se dočkal jedna se rozvinula,,,

196.77 kB    
borová monokultura,okolí Roudnice n.L. 18.9.2011
hadovka valčická-Phallus hadriani.jpg
   hadovka valčická-Phallus hadriani.jpg

194.15 kB    
hadovka valčická-Phallus hadriani 2.jpg
   hadovka valčická-Phallus hadriani 2.jpg

190.65 kB    
hadovka valčická-Phallus hadriani -detail.jpg
   hadovka valčická-Phallus hadriani -detail.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru