Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: pá 03. října 2008 17:41 |
|
|
Všechny budoucí pěstitele musím upozornit na jednu věc že Vatovec obrovský Clavatia gigantea ná jednu velmi nepříjemnou vlastnost . Nevím, jak to slušně nazvat ale asi nejlepší vyjádření je, že potlačuje sexualní touhu .Tak Vám nevím jestli je to vhodná houba k pěstování .
Bobe prosím přesuň to k danému tématu nejak jsem se zaponěl
Admin:přesunuto
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: pá 03. října 2008 20:21 |
|
|
a za druhý je to houba,která se hrozně prodraží,když ji strávíš a vyloučíš na Wc tak plave v míse a jak kus polyesternu a musíš furt splachovat a propáliš majlant za vodu ,proto jíst jen holubinky ty maj nejvíc zinku
|
|
Návrat nahoru |
|
|
vrana
|
Zaslal: st 15. října 2008 13:02 Předmět: vatovec |
|
|
Mně roste pýchavka na zahradě ale jen v srpnu pokud prší.
Zkusim vzít kus půdy a dát to do skleníku
|
|
Návrat nahoru |
|
|
demien Anonymní
|
Zaslal: út 21. října 2008 8:26 |
|
|
Chtel bych se zeptat - povedlo se nekomu ten vatovec vypestovat? Rad bych se taky pokusil a tak bych rad vedel jestli to ma smysl.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Zdeněk P. Anonymní
|
Zaslal: st 29. října 2008 7:46 Předmět: vatovec |
|
|
Dobrý den, nejsem registrovaný uživatel damyko fóra ale rád bych sdělil své zkušenosti s pěstováním vatovce.
Koncem dubna jsem koupil sadbu od pana Horáka a dle návodu ji zasadil pod drn trávy na zahradě, u skalky kde vždy rostly kopřivy, do polostínu pod hrušku. Satbu jsem zalil vodou se slepičenci abych dodal dusík. Dodnes nic nevyrostlo. Ale je možné že mi mycélium zaschlo, dle návodu je prvních 14 dní kritických a já neměl možnost každý den zalívat,zahradu nemám v místě bydliště.
Uvidím příští rok, třeba se mycélium teprve rozrůstá a vatovec se objeví až za rok, v každém případě bych ješte zkusil třeba satbu od mycelium wolf, jak tu píšete, a poctivě dodávat vláhu.
Je mi jasné že pěstování vatovce nebude jednoduché, jinak by se už dávno prodával v obchodech ale řekl jsem si že to zkusím a těch pár korun obětuji.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Česťa Anonymní
|
Zaslal: út 10. února 2009 18:32 Předmět: jó vatovec je prevít :) |
|
|
Ale koukám tak to solidně vynáší, na Aukru 350 Kč za sadbu za týden 9000,- to de ne?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Plazák
|
Zaslal: út 24. února 2009 13:26 |
|
|
Tak zdravím,loni jsem zasadil na dvou místech,zatím nic,ani jsem to loni nepředpokládal.Uvidíme letos a zkusím to asi ještě letos znovu a jinak.Navíc si sadbu zkusím namnožit.
Myslím že od Mycelia Wolf to je levné a za pokus to stojí,navíc od nich mi vždycky všechno vyrostlo.
Najde se někdo,kdo tady zveřejní ten návod na pěstování?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Zdeněk P. Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
|
QNX
|
Zaslal: po 02. března. 2009 16:38 |
|
|
Tady je to v textovém formátu:
Vlastní pěstování - výsev: jedním z nejdůležitějších aspektů při vlastním výsevu je výběr správného stanoviště. Ideální je zastínění za západní strany, Ať už plotem, terénní nerovností nebo rostlinstvem, protože intenzita slunce v období, kdy tato houba nasazuje plodnice je v odpoledních a večerních hodinách velmi vysoká a zapříčinila by jejich osýchání, praskání povrchu a předčasnou zralost, která se projeví zežloutnutím až zhnědnutím plodnice a následným vysporováním.
Pokud se rozhodneme pěstovat Vatovec na rovných, nezastíněných travnatých plochách, lze s úrodou počítat až začátkem podzimu, kdy slunce ztrácí na intenzitě a také plodnice budou dosahovat zralosti v daleko menších rozměrech. Dalším aspektem je půda. Vatovci se daří v mírně kyselých rašelinitých půdách s vyšším obsahem přírodních dusičnanů. Přírodním bioindikátorem pro zhodnocení kvality půdy je výskyt kopřiv, obecně platí, že kde se vyskytují kopřivy, daří se i Vatovci. Pro výsev je vhodné období, od května do října. Pokud se mycelium houby důsledkem poklesu teplot neuchytí, nelze s úrodou počítat. Vlastní sázení probíhá tak, že rýčem vyryjeme drn porostu o síle asi 3cm a rozměrech zhruba 30 krát 30cm, tak aby byly obnaženy kořeny porostu. Granule sadby rozdrolíme mezi prsty a vsypeme do vzniklé jamky tak, aby po překrytí došlo k přímému styku mezi kořeny původního porostu a sadbou. Tato operace musí proběhnout co nejrychleji, aby nedošlo k oschnutí narušených kořenů, a aby po návratu vyrytého drnu na původní místo byla zaručena jejich životaschopnost. Do místa osázeného sadbou je dobré nahrabat asi 2cm staršího již rozpadlého kompostu, nebo jej pokropit konví, ve které rozmícháme chlévskou mrvu nebo drůbeží hnůj v poměru 1:10, čili jeden díl organického materiálu na deset dílů vody. Toto přihnojení je vhodné jen jedenkrát za rok. Veškeré přihnojování a sázení provádíme během deštivého období, nebo v zimě, kdy je kultura v klidu. Umělá hnojiva nelze použít!!
Po osázení doporučujeme místo a jeho okolí kropit konví teplou (odraženou) dešťovou vodou po dobu 14 dnů, nebo do příchodu nejbližších dešťových přeháněk. Houbová kultura se za příznivých podmínek bude rozrůstat do okolí osázeného místa a doba od osázení do první sklizně může trvat různě dlouho, někdy i dva roky.
Možní škůdci a ochrana: Mušky - přežívají na narušených plodnicích, nebo je samy narušují, zanášejí do nich bakterie, plísně a zárodky parazitických hub. Doporučenou ochranou je v okolí dozrávajících plodnic rozmístit lepicí terče, které je vhodné v noci mírně osvítit.
Slimáci - narušují plodnice a tím hyzdí jejich vzhled. Doporučenou ochranou je sběr škůdců a lehký posyp kuchyňskou solí v okruhu asi lmetr od plodnice. Myši- nahlodávají plodnice a jsou schopny vyhrabat již nasazenou sadbu. Ochrana- pořiďte si kočku! Hlavně žádná chemie!! Vatovec je druh houby, který je schopen přežít pouze v ekologicky vyvážených podmínkách, které se projeví již během jeho pěstování a dále pak v různých kuchyňských úpravách, protože víme, co jíme...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin K. Anonymní
|
Zaslal: ne 08. března. 2009 11:02 Předmět: podnikatel |
|
|
Tak na Aukru ten co se tam pakuje na vatovci, to je jistý p. Pykal Tomáš z Krupky, fakt to střílí po 350,- nakupuje pravděpodobně od Wolfa, a jak jsem se koukal tak už toho střelil asi za 22.750,- korun.........
|
|
Návrat nahoru |
|
|
František Plk Anonymní
|
Zaslal: ne 05. dubna 2009 7:00 |
|
|
Hmmmm, holt kdo umí ten umí kdo neumí čumí ........
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: so 20. června 2009 11:57 |
|
|
ne 05. dubna 2009 8:00 František Plk napsal: |
Hmmmm, holt kdo umí ten umí kdo neumí čumí ........ |
No já dnes nakoupil tady: http://drago.cz/index.php?428,pýchavka-obrovská-sadba-250g
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 20. června 2009 20:21 |
|
|
Tož dej hlavně vědět jak jsi dopadl !!!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
vrana
|
|
Návrat nahoru |
|
|
borovec
Založen: 16. 01. 2008 Příspěvky: 218 Bydliště: Tržek u Litomyšle
|
Zaslal: ne 02. května 2010 10:39 Předmět: vatovec |
|
|
já jsem pro každou blbost a tak jsem včera 1 balení objednala,manža dal souhlas.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|