Zaslal: st 15. října 2008 9:53
Nejspise ano, tedy Armillaria gallica. Pokud je prsten vatovity, mela by to byt jedna ze skupiny gallica/cepistipes, pokud vlaknity(celistvy) jedna ze skupiny ostoyae/borealis. Skutecne rentabilnim poznavacim znakem jsou spise cystidy na klobouku, ale to je na mikroskop. A nebo taky molekulara (coz je na prostredky jeste narocnejsi). Celkove bych to podle obrazku rekl asi takto 80% gallica, 20% cepistipes .
Díky za stručné vysvětlení . Nevím přesně co si vybavit pod pojmem vatovitý prsten,ale tenhle vatovitě vypadal:-) Skoro všechny plodnice ale měly přes klobouk takovou žlutozelenou šmouhu,trochu je to na těchto vidět taky a to jsem při googlování někde vyčetl jako jeden z poznávacích znaků některé václavky ,ale už nevím jaké. Jen mi tam nesedělo,že to měla být nějaká s "nevatovitým" prstenem.
Sice špatně vyfoceno,ale jen pro dokreslení,jak nezvykle z trávníku rostly. Byly na více místech a nikdy trsovitě u pařezu,ale vždy jen na trávě a třeba i jednotlivě.
Založen: 31. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
Zaslal: pá 17. října 2008 19:45
čt 16. října 2008 19:08 DavidusCZ napsal:
...vatovitý prsten...
Jsem taky zmaten.Informace,které jsem měl dřív,mi tvrdily že václavka hlíznatá má prsten pavučinovitý a hvězdovitě se trhající (prý nikdy ne vatovitý) - chápal jsem to jako tence vláknitý.To co vidím,je vatovité,načechrané,nadýchané.Tyto informace jsou např. v atlase od Readers' Digestu nebo v článku Naše václavky na stránkách Houbař.cz.Tuším,že to tak bude i v atlase Houby (od LH,VA,JB),ten ale nemám teď k ruce (nechávám si jej na své chatce nedaleko Mimoně).Tyto informace jsem už použil a připadám si teď jak pablb. Omlouvám se všem,které jsem uvedl v zmatek a děkuji za nové a zjevně přesnější informace Joekingovi.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory