Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Václavka hlízovitá?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: út 14. října 2008 23:58
  Předmět: Václavka hlízovitá?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prosím o radu při určení této václavky. Rostla ve větším množství rozesetě na palouku,zdánlivě bez vazby na dřevinu.

160.27 kB    
14.10 2008 Křímov
7.jpg
   7.jpg

177.42 kB    
14.10 2008 Křímov
8.jpg
   8.jpg

173.71 kB    
14.10 2008 Křímov
10.jpg
   10.jpg

170.81 kB    
14.10 2008 Křímov
9.jpg
   9.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Joeking

PříspěvekZaslal: st 15. října 2008 9:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nejspise ano, tedy Armillaria gallica. Pokud je prsten vatovity, mela by to byt jedna ze skupiny gallica/cepistipes, pokud vlaknity(celistvy) jedna ze skupiny ostoyae/borealis. Skutecne rentabilnim poznavacim znakem jsou spise cystidy na klobouku, ale to je na mikroskop. A nebo taky molekulara (coz je na prostredky jeste narocnejsi). Celkove bych to podle obrazku rekl asi takto 80% gallica, 20% cepistipes Smile.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 16. října 2008 20:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za stručné vysvětlení Smile. Nevím přesně co si vybavit pod pojmem vatovitý prsten,ale tenhle vatovitě vypadal:-) Skoro všechny plodnice ale měly přes klobouk takovou žlutozelenou šmouhu,trochu je to na těchto vidět taky a to jsem při googlování někde vyčetl jako jeden z poznávacích znaků některé václavky ,ale už nevím jaké. Jen mi tam nesedělo,že to měla být nějaká s "nevatovitým" prstenem.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 16. října 2008 20:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sice špatně vyfoceno,ale jen pro dokreslení,jak nezvykle z trávníku rostly. Byly na více místech a nikdy trsovitě u pařezu,ale vždy jen na trávě a třeba i jednotlivě.

185.65 kB    
Křímov
14.jpg
   14.jpg
Lenochod

PříspěvekZaslal: pá 17. října 2008 19:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 16. října 2008 19:08 DavidusCZ napsal:
...vatovitý prsten...
Jsem taky zmaten.Informace,které jsem měl dřív,mi tvrdily že václavka hlíznatá má prsten pavučinovitý a hvězdovitě se trhající (prý nikdy ne vatovitý) - chápal jsem to jako tence vláknitý.To co vidím,je vatovité,načechrané,nadýchané.Tyto informace jsou např. v atlase od Readers' Digestu nebo v článku Naše václavky na stránkách Houbař.cz.Tuším,že to tak bude i v atlase Houby (od LH,VA,JB),ten ale nemám teď k ruce (nechávám si jej na své chatce nedaleko Mimoně).Tyto informace jsem už použil a připadám si teď jak pablb. Embarassed Omlouvám se všem,které jsem uvedl v zmatek a děkuji za nové a zjevně přesnější informace Joekingovi.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru