Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Daedalea quercina - Síťkovec dubový
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 16:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už sem koukal minulý týden... Very Happy Very Happy ale co to je za choroše to nevim, je už dost stárej a zhulenej od tý silnice (teda spíš od tech aut co tam jezdí) Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 17:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zpět k tomu síťkovci ... mne to vychází podle popisu v atlasech naprosto jednoznačně - nenarazil jsem na nic podobnějšího ... jediné co nesedí je, že ta moje houba docela houbově voněla a v jednom atlasu jsem našel, že je bez pachu ... "lupeny" byly pružné, kteroužto charakteristiku jsem nikde nenašel.

Dále nemohu najít taxonomické zařazení, tak jak je požadováno pro náš Atlas ... může mi s tím někdo pomoci?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. března. 2006 17:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Veselý
Basidiomycetes / Homobasidiomycetes / Aphylloporales / Polyporaceae

CABI
http://www.indexfungorum.org/Names/SynSpecies.asp?RecordID=246294
http://www.indexfungorum.org/Names/NamesRecord.asp?RecordID=246294

Basidiomycota / Basidiomycetes / Polyporales / Fomitopsidaceae
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 17. března. 2006 21:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe dávám sem pro srovnání fotky síťkovce načervenalého.

95.51 kB    
síťkovec načervenalý 13.JPG
   síťkovec načervenalý 13.JPG

89.28 kB    
síťkovec načervenalý 8.JPG
   síťkovec načervenalý 8.JPG

117.73 kB    
síťkovec načervenalý 4.JPG
   síťkovec načervenalý 4.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 19. března. 2006 18:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ona existuje údajně i nějaká var. tricolor od sítkovce načervenalého viz foto co mi vylezlo z googlu

http://perso.wanadoo.fr/smme/cha/daedaleopsis_confragosa_4.jpg

Myslím že to bude ono, ale čert ví....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. března. 2006 10:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Skvělé fotky. U toho načervenalého je jasně vidět, že hymenofor nejsou labyrintove "lupeny", ale protáhlé "rourky" ... u té varianty jsou to již téměř jasné "lupeny"!!!

Co si myslíš o tom mém nálezu? Je to s. dubový nebo něco jiného. Já prolézal všechny atlasy co mám, a trámovka to prostě nebude a vše mne vrací k síťkovci.
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. března. 2006 10:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Posílám fotku detailu hymenoforu s.načervenalého. A cokdyby to byl třeba Lupeník březový (Lenzites betulina)?????

146.12 kB    
síťkovec načervenalý 25.JPG
   síťkovec načervenalý 25.JPG
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. března. 2006 11:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Luboš napsal:
Posílám fotku detailu hymenoforu s.načervenalého. A cokdyby to byl třeba Lupeník březový (Lenzites betulina)?????

Toto lupeník není. Ten by měl mít opravdu lupenitý hymenofor.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. března. 2006 11:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Luboš asi myslel tu houbu na kterou dal gekko13 odkaz ... navíc je na bříze Smile
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 20. března. 2006 12:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ne, ne to není Lenzites
Právě ta obskurní varieta D. confragosa má mít kromě jiné barvy, i takhle extrémně protažené rourky, tuším že roste hlevně na vrbách nebo olších (jedno z toho)
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. března. 2006 12:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ach jo zase jsem se zapomněl nalogovat... Confused

Viz ještě http://www.nahuby.sk/sk/sources/obrazok_detail.php?id=5823

No ale jak jsem se díval po Googlu mají v tom hokej asi všichni... Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. března. 2006 13:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Reagoval jsem skutečně na Gekův odkaz, ta Bobova houba bude asi nejspíš síťkovec.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. března. 2006 13:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zkuste se podívat na nahouby.cz 29. 11. 2005 18:58. Je tam S. dubový s tvarem odpovídajícím Bobovu řezu. Není moc vyvinutý do výšky jak typicky bývá zobrazován, ale dubový to je. Chyba bude opravdu v úhlu pohledu na fotkách. Rozdíl mezi S dubovým a načervenalým je jednak v hymenoforu, kde u SD je vysloveně labyrintový a u SN jsem ho jednou popisoval jako "kulaté obdélníky". Co se týká tvaru, tak SN je bez ohledu na velikost plochý a poměrně tenký. Na Bobově fotce, zvláště na řezu, je vidět, že tenký rozhodně není, ale "naducaný". Proto si myslím, že by to opravdu mohl bý SD.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. března. 2006 14:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Heleďky, až půjdete kolem nějakého tutového SD ... hmátněte trochu do toho hymenofóra a vyzkoušejte pružnost těch "lupenů" a hlavně vůni. U mne voněly houbově, ale jak jsem psal někde je uváděno bez vůně ... bych to rád vyjasnil.
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. března. 2006 18:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta vůně je poměrně výrazná,ale mně osobně příjemná není - dnes jsem k jednomu čuchal ....
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 2 z 4

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru