Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Lupo Site Admin
|
Zaslal: ne 19. října 2008 14:06 Předmět: Porovnání |
|
|
Jak si tu tak nadávám na mizerně nafocené detaily, tak mě napadlo zkusit jednoduchý test a co nejlépe nafotit milimetrovou stupnici úplně obyčejného papírového měřítka a porovnat ho. Zkuste také přidat své "měřítko".
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 20. října 2008 8:02 |
|
|
Lupo, porovnávat můžem, ale museli bychom srovna ještě mnoho a mnoho parametrů, abychom to mezi sebou mohli nějak porovnat.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
Zaslal: po 20. října 2008 9:43 |
|
|
V zadání je jediná podmínka - "nafotit co nejlépe". Co z toho může vyplynout je jednoduché. Každá fotka bude jiná a závěr nikdo neudělá.
Nicméně chápu Lupa, že si chce udělat představu o výkonu své kamery. Na webu DPreview je dvacetistránkové pojednání o Lumixu FZ50, včetně porovnávacích fotek.
Zde například srovnávací fotky s Canonem EOS 350D.
A zde porovnání šumu mezi Panasonic DMC-FZ50 vs Canon PowerShot S3 IS vs Panasonic DMC-FZ7
Měl jsem chvíli času, tak jsem také vyfotil jeden detail.
Můj foťák má prakticky stejné parametry (10mega, 3888 x 2592px) jako Lumix FZ50, tak snad může pro porovnání posloužit.
Protože nemám identické měřítko, vybral jsem padesátikorunu, kterou má každý u sebe. Špičková kvalita tisku u bankovek je také dobrá pro porovnávání.
Detail, který přikládám, není printscreen, ale programem "ACDSee" oříznutá fotka z kamery bez dalších úprav (surová data, včetně EXIFu k nahlédnutí).
Tady je původní fotka v rawu ke stažení
|
115.09 kB |
|
detail bez úprav, původní velikost, pouze ořez |
|
|
|
50_kc_jpg.jpg |
|
160.63 kB |
|
Vzdálenost objektivu od bankovky byla asi 1 cm. Kroužek měří asi 4mm. |
|
|
|
50_kc.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: po 20. října 2008 10:13 |
|
|
Ty srovnávací fotky v odkaze zrovna neukazují to co bych chtěl porovnávat a tím je ostrost detailů, tedy jak který foťák dokáže ostře oddělit dvě růnobarevné plochy a strukturu "rozplizlého" okraje. Navíc bych chtěl vidět jak to vypadá vyfocené s profi nádobíčkem, nebo naopak třeba z mobilu.
Tím nejlépe jsem myslel nastavení při které se dosáhne nejlepšího výsledku v ostrosti, který je s daným foťákem možné dosáhnout. Nejde o zvětšení.
Postup k vytvoření srovnatelného snímku je velice jednoduchý
- vyfotit co nejlépe (pokud možno bez zásahu softwaru či firmwaru)
- zobrazit na obrazovce přibližně ve stejné velikosti jako jsou předchozí snímky (nezvětšovat softwarově)
- printscreen
- uložit, oříznou a poslat
pokud nemáš měřítko, stačí pravítko na bílém papíře
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: po 20. října 2008 10:18 |
|
|
... i když pro srovnání by to asi chtělo fotit něco dokonalejšího, než je jakýkoliv tisk a zároveň by to mělo být běžně dostupné
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: po 20. října 2008 10:54 |
|
|
zvětšil jsem si porovnání s EOS 350D z DPreview, ale to co bych chtěl vidět je zde smazáno kompresí. Je to vidět na okrajích barevných čtverečků, kde první řada pixelů je zesvětlená tak aby s černým rámečkem vytvářela větší kontrast .... přesně podle "hesla" JPEG - smaž co oko nevidí a zvýrazni to co vidí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
Zaslal: po 20. října 2008 12:42 |
|
|
po 20. října 2008 10:54 Lupo napsal: |
první řada pixelů je zesvětlená tak aby s černým rámečkem vytvářela větší kontrast .... přesně podle "hesla" JPEG - smaž co oko nevidí a zvýrazni to co vidí |
V okrajích čtverečků není patrná žádná komprimace. Myslím, že to může být způsobeno interferencí na obrazovém snímači. Zacházíš do detailů, které oko neuvidí ani na monitoru, ani na papírové fotografii.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: po 20. října 2008 14:09 |
|
|
Při výřezu se velice snadno dostanu až na tuto velikost a je pak veliký rozdíl, jestli lze v reálu ostrý přechod zvládnout na třech pixelech, nebo na šesti.
Na Dpreview jsem obrázky už našel, dík, ale stejně mi neleze do hlavy, kde je vycucali, to co tam je nenafotim ani náhodou . Nevíš jestli se dá někde stáhnout ten zkušební obrazec ? Že bych si to taky zkusil.
Aberace se dá alespoň u FZ50 dobře snížit vypnutím stabilizátoru. Nevím přesně proč, ale funguje to.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: út 21. října 2008 13:57 |
|
|
Tak s tiskem je to hóóódně velký problém. Zkoušel jsem to na několika tiskárnách. S inkoustovkou se absolutně nečapete, rozpíjí se. Laserová tiskárna je mnohem lepší, ale domácí, nebo kancelářská mašinka to vytiskne dost zubatě. Nakonec jsem se dotal na velkou laserovou kopírku a při nastavení nejvyšší kvality je to už vcelku slušný, i když se ty nejjemnější sbíhavé linky ke konci trochu motají do sebe.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Šaman
|
Zaslal: st 22. října 2008 10:24 |
|
|
Výsledky testu mi připadají velice uspokojující (i bez porovnání s jinou kamerou).
Že někomu fotky DaviduseCZ připadají lepší, může být jen subjektivní dojem. Porovnával jsem si vaše fotky pýchavky hruškovité, které jsou dost podobné.
Technicky mi připadá lepší ta tvoje (zmiňované hrany a přechody). Pes možná bude zakopán v následných úpravách v PSP (křivky, saturace, ostření...)
Oko holt nevnímá techniku, ale celkový dojem. Vždyť co s fotkou udělá jen jednoduchý rámeček, nebo ztmavení okolí.
Ještě k testovací tabulce:
Doufal jsem, že obrazec je ve velikosti, z které se dá bez problémů vytisknout. Proto jsem psal, že nedoporučuji měnit velikost (ve smyslu zmenšování). Šlo by ale využít toho, že zkušební obrazec PDF je v křivkách a snese tedy jakékoliv zvětšení, bez ztráty kvality. Tisk na formát A2 by mohl pomoci. Změní se tím ovšem podmínky pro testování.
Metodiku testování popisují podrobně zde v angličtině.
Jeden z mála výrobců těchto tabulek, danes-picta.com, sídlí v Praze. (tabulky pro digifoto jsou pod tl. "DIGITAL IMAGING")
Vyrábí i jednoduché a levné tabulky - zde je ceník v excelu.
|
24.75 kB |
|
Zvětšení středu tabulky na 6400% |
|
|
|
6400%_iso_printscreen.gif |
|
|
Návrat nahoru |
|