Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 06. listopadu 2008 12:18 Předmět: Canon 50D |
|
|
www.megafoto.cz ho dodává do druhého dne Není však ani s anglickým manuálem, natož pak s českým. Nicméně vše v angličtině se dá sehnat zde: http://www.northlight-images.co.uk/cameras/Canon_50D.html je to rozcestník na vše potřebné včetně upgradu firmwaru.
Kdyby někdo našel českou mutaci, měl bych také zájem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: ne 16. listopadu 2008 22:34 |
|
|
Tož konečně jsem měl chvilku se s ním trochu seznámit ... jenže z toho nebylo nakonec nic ... protože jsem k němu musel nainstalovat nový software, a ten se překvapivě dožadoval jiného systému, než mám ... jen nechtěl říci který chce. Nakonec stačilo upgradovat Win XP SP1 na SP2 a už se instalace zpustila. Jenže mi to zabralo dost času a chci jít spát
Ale! Vím, že pár z vás o něm uvažuje...
Displey
Nemohu soudit jak Canon 40D (ten jsem vynechal), ale Canon 50D oproti 30D je fakt slušný skok. Měl jsem ho v ruce zatím jen asi 15 minut, ale ten nový 3 palcový display je super duper, koneckonců ho označují HR (high resolution? - vysoké rozlišení) ... 3 palcový má i 40D, ale pouze 230000 bodů, zatímco 50D jich má 920000 a při náhledu na pořízený snímek a při jeho zvětšování ... no to je nádhera! Nelze si nevšimnout !!!!
Živý náhled
Zajímavá věcička, v terénu sice asi nepoužiji (rád se válím), ale co mne oslovilo okamžitě je, že ho lze spustit i softwarově a pustit ho rovnou v počítači !!! To znamená, že po připojení na mikroskop budu mít živý náhled přímo v počítači !!! Takže budu moci ostřit na monitoru jako kdybych měl CCD kameru Takže zítra se to hnedle vyzkouším.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
novotmil Čestný člen
|
Zaslal: po 17. listopadu 2008 8:07 |
|
|
Ten živý náhled mě zajímá. Vyřešilo by to problém s nesmírně drahými CCD kamerami a mě jeden problém do budoucna. Doufám, že se o dojmy a obrázky podělíš.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 17. listopadu 2008 22:07 |
|
|
Velikost RAWu
Nooo, to je hustý, 15 MPix si vyžaduje od 18 do 21 MB !!! Přijde mi to trochu nelogické, starý Canon 8 MPix se vecházel pod 8 MB. Skoro jsem si říkal, že je to krok k analogům nejen velikostí bodů, ale i tím "kam s daty", tj. člověk možná začně přemýšlet, co fotit, a co hned smazat ...
Nicméně parádní vychytávka je, že můžete fotit do menšího RAWu !!! A to hnedle dvou!!! Tj. lze zvolit poloviční či čtvrtinový RAW, takže z toho uděláte klidně i 4 MPix zrcadlovku Kvalitu takovýchto fotek jsem zatím nezkoušel, ale v tomto Canonům dost důvěřuji
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 17. listopadu 2008 22:32 |
|
|
Živý náhled přes počítač
Takže Canoni trochu zapracovali a řízení fotoaparátu (napsal jsem původně foťák, ale to je k tomuto skvostu přeci jen trochu sprosté označení ) a veskrze pozitivně. Již to dokonce nevyžaduje ani objektiv - takže již nemusím připojovat "drátovou" spoušť. Živý náhled přes počítač skutečně umožňuje ostřit na obrázek na počítači - super !!! - a ještě k tomu je vcelku velký, takže úhlový hledáček se zvětšením 3,25 který jsem si nedávno koupil asi také nebudu u mikroskopování potřebovat . Navíc, přestože je živý náhled na počítači asi tak 800 bodů široký, lze si ho ještě zvětšit zoomem softwaru, takže máte instatní zvětšení něco jako byste měli okulár 50x ... pecka se ostří na přesně danou věc - super!
Teď už mi jen zbývá otestovat ten nízký šum při vysokých ISO ... joj !!!
Naposledy upravil Bob dne út 18. listopadu 2008 22:10, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 17. listopadu 2008 22:50 |
|
|
Citlivost a šum
Táááák, u mne dobrý! Nastavil jsem ISO 800 a poloviční RAW (ca. 8 MPix), čas 1/250 s - tj. přesně dost na zmrazení pohybu), fotku jsem změnšil na 1/4 (šířku, takže přes plochu by to měla být asi 1/16), neodšumoval, ba naopak zaostřil trochu více než obvykle, konvertoval do JPG s kvalitou 80% pomocí PS CS2. Tohle je výsledek. Jo, ten největší výtrus má ca. 10x5 mikronů, foceno je to objektivem 100x imer., preparát je v koncentrovaném amoniaku - chtěl jsem aby se to hýbalo. Ta šmouha v pravo nahoře šikmo přes je bublina v preparátu
Koukni ještě na ISO 1000 a trochu menší zmenšení, tj. větší zvětšení Výtrusy v konc. amoniaku, Canon 50D, ISO 1000, čas 1/320, 1/2 RAW, bez úprav, změnšení šířkou na polovinu, konverze do JPG pomocí PS CS2, 80%.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
novotmil Čestný člen
|
Zaslal: po 17. listopadu 2008 23:15 |
|
|
No uvidíme jaký obrázky ještě přes zimu přidáš. Odhaduju, že nějaký budou, protože jsi se celkem s obrázky z mikroskopu odmlčel a tak myslím, že sis to mikroskopování nechal na dlouhé zimní večery. Nakonec budu mít asi o čem přemýšlet.
Mnoho fotek z mikroskopu jsem taky nafotil, ale není to zrovna to s čím bych se mohl chlubit, protože je to foceno jen takovou krabičkou a ještě přes okulár. Je to tak maximálně na nějakou konzultaci a né na parádu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 17. listopadu 2008 23:21 |
|
|
Já myslím, že fotky z mikroskopu jsou dobré téměř jakékoli Jinak jsem se odmlčel hlavně protože jsem prostě totálně saturován povinnostmi, ale snad už to bude lepší a lepší Ten šum mi přijde akceptovatelný.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|