Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
rkhonza Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 283 Bydliště: Solnice-Orlické hory
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 15. prosince 2008 8:29 |
|
|
Několikrát jsem již chtěl, ale nikdy jsem se k tomuto ani jinému blendování nedostal. Vycházíš z několika JPGů nebo jednoho RAWu?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
rkhonza Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 15. prosince 2008 12:44 |
|
|
Hmm, spíše jsem chtěl někdy zkusit, vytáhnout to jenom z jednoho RAWu. Je tam dost informací ...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
novotmil Čestný člen
|
Zaslal: po 15. prosince 2008 12:45 |
|
|
po 15. prosince 2008 12:44 Bob napsal: |
Hmm, spíše jsem chtěl někdy zkusit, vytáhnout to jenom z jednoho RAWu. Je tam dost informací ... |
Někde jsem Bobe četl, že to sice jde, ale není to to pravé ořechové.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 15. prosince 2008 12:57 |
|
|
Jo, to chápu, sleduji tím hlavně to, že nemám pocit, že by byl můj stativ natolik stabilní, abych udělal tři identické fotky ... ale ještě jsem to nezkusil ... jen tak čuchám problém předem ... a nebo zbytečně
|
|
Návrat nahoru |
|
|
rkhonza Čestný člen
|
Zaslal: po 15. prosince 2008 15:55 |
|
|
Není to s tím stativem zase tak zlé, stačí na foťáku zafixovat clonu, aby se neměnila hloubka ostrosti, nafotit tři různé expozice s posunem +/- 1-2 EV, v programu to spojit(používám Photomatix 3 Pro) a v nějakém editačním programu to doladit.
Vždycky jsem měl problémy s focením světlých, hlavně bílých hub, nebo hub mokrých s blýskavým kloboukem a nebo když na klobouku kresba byla, tak bylo černo pod ním. Proto si myslím, že by bylo jednoduší třikrát exponovat ze stativu(stejně ho sebou furt tahám), než navíc vláčet zrcátka a odrazné desky(blesk zásadně na focení hub nepoužívám).
A to je taky důvod, proč to chci vyzkoušet, prolezl jsem net, okoukal stovky fotek a myslím, že by to mohlo fungovat.
Jde to nafotit i JPG, ale foťák spoustu dat ořeže, a to je škoda.
V málo kontrastních scénách to ale moc vidět není(viz výše troudnatec).
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: po 15. prosince 2008 22:49 |
|
|
Hm...se zrcadlovkou fotím chvíli (asi půl roku) ale nedokážu si představit že bych mezi snímky měnil clonu, expozici nebo cokoli jiného aniž by to mělo vliv na pozici....ideální by bylo kdyby se vše dalo nastavit dálkovým ovladačem. A to mám lehký stroj. Bobova d50 + dlouhý sklo je ještě o dost horší.... To já už mám tři fota než se to Bobovo monstrum přestane houpat.......
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: út 16. prosince 2008 8:18 |
|
|
Ono to asi nebude tak hrozný Navíc se to jistě dá maičko šoupnout. Ale i tak. V Rawu je dost informací pro světla i pro stíny (při správné expozici) ... také existuje něco čemuž se říká digitální blesk ...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Oťas
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 23. ledna 2009 15:54 |
|
|
Pěkný Mate, mě to přijde dobré obojí. Asi bych to používal zejména tam, kde je to nejvíce potřeba, tj. u fotek, kde se prostě nevejdeš do rozsahu bitové hloubky a buď máš kus černý a nebo máš kus bílý ... tam bude ten efekt jistě užitečnější než na dobře nasvícené a dobře exponované fotce.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
novotmil Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 13. února 2011 13:16 |
|
|
so 12. února 2011 23:43 Vlkodlak napsal: |
Dnes jsem si to vyzkoušel v GIMPu. Návod naleznete zde. Příslušný filtr mi ve verzi 2.6.6 x64 funguje bez problémů a nastavení jsem použil výchozí.
Z RAWu se udělají 3 "expozice" - tmavá, kdy v histogramu nepřeleze nic do přepalu, střední, kdy středně osvícený objekt bude OK, a světlá, kdy se stíny vytáhnou co možná nejvíc do světla a na přepaly se nekouká. Pak se to nakliká do filtru a zbytek už počítač udělá sám. Chce to chvíli cviku u volby rozsahu expozic. Výsledek pokusu mě docela příjemně překvapil:
Výhodou výroby z 1 RAWu je, že se obrázek nehne, čemuž se prý při více skutečných expozicích těžko vyhnete i při použití stativu. |
Jelikož GIMP používám už dlouho, tak mi tento zajímavý skriptík neunikl. Jelikož jsem dříve pozoroval halové jevy, které jsou na obloze většinou v blízkosti slunce, vznikal problém, že krajina byla prakticky úplně tmavá, ale tímhle způsobem se to dalo zlepšit - a to i když jsem fotil do JPG a ne do RAWu. Zkoušel jsem to i na houby, ale ne s moc dobrý výsledkem, protože jak jsi napsal při třech různých expozicích se většinou foťák mírně pohne a pak už to nevypadá dobře. Když se to udělá z jednoho snímku, zase to pak působí hodně uměle. I když třeba kdybych měl foťák umožňující fotit do RAWu, tak by to šlo.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
|