Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jedna z hnědavých čirůvek
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 30. listopadu 2008 22:35
  Předmět: Jedna z hnědavých čirůvek
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem s Boletusem potkali minimálně 3 druhy čirůvek. Toto je jedna z nich, jen nevíme která Smile

Rostla podél cesty ve vysoké, ale velmi řídké trávě na okraji mladého borovicového porostu. Klobouky měly od takových 4 cm do ca. 8 cm. Třeň válcovitý, na bázi bez výrazného rozšíření či kořenování, celý jednolitě bělostný, hladký, neslizký. Klobouk též neslizký, vláknitý, na okraji jakoby rýhovaný.

Zkoušel jsem výtrusy, ale bylo jich jen velmi málo ... asi tak 6-7 x 4-5 oválné-válcovité a "ocáskem" (= to připojení na basidie) a jednou kulatou tukovou kapkou vyplňující šířku výtrusu od kraje ke kraji. Basidie 4 i 2 výtrusné. Cystidy jsem nenašel ani na lupenech ani na klobouku ani na třeni.

198.83 kB    
30.11.2008, Hradečno (KL), u cesty v trávě blízko mladých borovic. (c) Bob
Ciruvka01.jpg
   Ciruvka01.jpg

138.31 kB    
Ciruvka02.jpg
   Ciruvka02.jpg

164.44 kB    
Ciruvka03.jpg
   Ciruvka03.jpg

108.85 kB    
Ciruvka04.jpg
   Ciruvka04.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 01. prosince 2008 22:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem si chvíli myslel na tricholoma ramentaceum - čirůvka natrhaná (či natraná - viz. biolib), ale pak jsem našel tuhle pšknou stránku:
[url]http://www.champis.net/wiki/index.php/Tricholomataceae_(Aquarelles)[/url] a je tedy zřejmé, že ta to není. Šedožemlová také ne (to byla Jirko asi ta masitá coji jí našel)... tak která? Smile Která má kuželovitý klobouk s tmavším středem, vláknitý... Crying or Very sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 01. prosince 2008 23:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

trpíš samomlluvou,proč jsi sám odpovídáš,,,,,to je taky na ústav Very Happy Very Happy Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 02. prosince 2008 10:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Laughing No jo Smile Já používám DAMyko tak trochu jako záznamník svých nálezů a taky pátrání, třeba to v někom vyvolá správný nápad Wink Několikrát jsme se takto již dopátrali Wink Cool
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 03. prosince 2008 2:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

N2co z okruhu vaccinum, imbricatum, psammopus...?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 03. prosince 2008 21:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tricholoma vaccinum - čirůvka kravská
ta to nebude - nejsou zde žádné výrazné třásně na klobouku a třeň je "čistě" bílý.
Tricholoma imbricatum - čirůvka střechovitá
ta asi také ne - třeň je "čistě" bílý, klobouk by měl být více jednobarevný
Tricholoma psammopus - čirůvka modřínová
ta asi také ne Sad Klobouk by měl být +/- jednobarevný světlejší a třeň na bázi tmavnoucí.

Navíc všechny tři jsou poměrně masité druhy, ta naše je útlá a vcelku křehká.

Naposledy upravil Bob dne čt 04. prosince 2008 10:18, celkově upraveno 2 krát
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 04. prosince 2008 9:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

imbricatum = střechovitá
Nápady mi došly Sad
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 04. prosince 2008 10:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Embarassed Embarassed ups ... opraveno
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 06. prosince 2008 22:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Výtrusný prach čistě bílý, výtrusy 6-7(8) x 4-5 mikronů. Už jsem prošel snad všechny čirůvky a nic Sad

92.39 kB    
Výtrusný prach (foceno na ISO 800). (c) Bob
CiruvkaVytrusnyPrach.jpg
   CiruvkaVytrusnyPrach.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 17. prosince 2008 23:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že dnes jsem našel tu samou uprostřed města Libušín (KL) pod boroviceme (ca. 3-4 m) ve městě. Třeň stejný, jen možná i maličko přes 1 cm tlustý, a klobouky neměly tak výrazně tmavý střed.
Nejvíce mi to připomíná obrázky a popis Tricholoma scalpturatum - Čirůvka šedožemlová
Třeň i prstenem po kortině sedí dokonale, klobouk jakštakš, jen ty výtrusy jsou trochu větší ... ale vím, že jsem se soustředil na ty jakoby větší ... Embarassed
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 18. prosince 2008 14:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

citace:
Nejvíce mi to připomíná obrázky a popis Tricholoma scalpturatum - Čirůvka šedožemlová

T. scalpturatum má tendenci u starších plodnic žloutnout, což tu nevidím.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 18. prosince 2008 22:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Čoveče, nechal jsem nějaké ležet na zápraží a řekl bych, že žloutnou až rezaví ... může být?
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 19. prosince 2008 0:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 18. prosince 2008 21:55 Bob napsal:
Čoveče, nechal jsem nějaké ležet na zápraží a řekl bych, že žloutnou až rezaví ... může být?

Ano, to by pak mohla být šedožemlová. Neznám tu skupinu tak dobře, abych vyloučil další druhy, ale tyto šedé nebo šedohnědé čirůvky se žloutnoucími tendencemi jsou dosti hojné, snad by více osvětlil nějaký znalec. Já jsem se přece jen několik let houbám vůbec nevěnoval...

A poznamenal bych ještě, že je klidně všechny hodím do hrnce a schramstnu Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru