Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hlíva, Líha ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mlan

PříspěvekZaslal: út 28. října 2008 9:27
  Předmět: Hlíva, Líha ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pravidelně každý rok nacházím na stejném místě /poškozený kmen kaštanu ve výšce asi 2 metry/ tuto houbu. Podle fotky byla určená jako hlíva rozpukaná, původně jsem se domníval že jde o líhu jilmovou. Poradí mi někdo ? Krásné masité, pevná plodnice s dosti výraznou vůní /nevím k čemu přirovnat/ Děkuji za rady či názory.

186.53 kB    
bwp 017.jpg
   bwp 017.jpg

197.2 kB    
bwp 014.jpg
   bwp 014.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 28. října 2008 10:27
  Předmět: Re: Hlíva, Líha ?

út 28. října 2008 8:27 Mlan napsal:
Podle fotky byla určená jako hlíva rozpukaná...

Kým, by mě zajímalo?
Podle mě je to ta líha jilmová, i ten výskyt na kaštanu mi k ní sedí...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Mlan

PříspěvekZaslal: út 28. října 2008 13:44
  Předmět: Hlíva Líha ?

Hledal jsem e-mail s určením, bohužel jsem ho již vymazal. tak doufám, že se nepletu, ale hlívu rozpukanou určil podle fotografie pan RNDr. Vladimír Antonín. V minulosti jsem občas zasílal fotky s žádostí o určení do Moravského muzea v Brně.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 28. října 2008 19:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To jsi se možná spletl a v mailu stálo líha (nikoliv hlíva) rozpukaná (Hypsizgus tessulatus), což je blízce příbuzný, někdy neodlišovaný druh. Jeden z těchto dvou to je jistě.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 28. října 2008 19:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 28. října 2008 18:21 Tuřín napsal:
To jsi se možná spletl a v mailu stálo líha (nikoliv hlíva) rozpukaná (Hypsizgus tessulatus), což je blízce příbuzný, někdy neodlišovaný druh. Jeden z těchto dvou to je jistě.

Tak - to je ono... Very Happy Já tady nad tím pořád dumal, a furt mi tam něco nesedělo... Very Happy Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Mlan

PříspěvekZaslal: út 28. října 2008 20:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za názory. Plodnici jsem nechal "očichat" sousedům a schodli jsme se, že voní výrazně jako májovky. Malý dodatek ke jménu, "hlíva rozpukaná" /Hypsizygus tesselatus/ je uvedena v knize HOUBY (Hagara, Antonín, Baier).
Lenochod

PříspěvekZaslal: út 06. ledna 2009 2:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 28. října 2008 19:32 Mlan napsal:
... Malý dodatek ke jménu, "hlíva rozpukaná" /Hypsizygus tesselatus/ je uvedena v knize HOUBY (Hagara, Antonín, Baier).
Fakt že jo,je to tam Shocked Nechávám si tu knihu na chatě nedaleko Mimoně,nakoukl jsem do ní a podivil se.Celá ta kniha na mě dělá dost uspěchaný dojem,hlavně teda úrovní fotek.Takoví profíci jako autoři by si líhu s hlívou jistě nepletli.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru