Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
"Nepsaná pravidla" přispívání do DAtlasu
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 16. března. 2009 17:47
  Předmět: "Nepsaná pravidla" přispívání do DAtlasu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jelikož začínají růst houby a počet příspěvků se začíná zvedat ... možná by stálo za hřích, připomenout jakási doporučení ohledně příspěvků do DAtlasu, které by měli mít nějakou vypovídací hodnotu, kterou lze zpracovat třeba jako příspěvek do Atlasu nebo k monitorování výskytu. Přispěvky by neměly být jen ukázáním "fotek z dovolené" Wink

1. Identifikace
    Houba musí být spolehlivě určena. Pokud si její identitou nejsme jistí, je potřeba to rozhodně zmínit a nebo dát příspěvek raději do fóra Určovna. Velmi dobré by bylo, kdyby se u každého nálezu uvádělo jak byl určen a zda existuje exikát. Samosebou evidentní druhy by to mít nemusely, ale tam, kde je záměna snadná, tam by to být mělo vždy.

2. Fotografie
    Je jedno zda bude fotka umělecká či popisná. Fotografie zachycující rozpoznávací znaky jsou velmi důležité. V komentáři u obrázku by bylo dobré uvést stručné data o nálezu - pokud to budeme uvádět ve stejném formátu, bude to zajímavě prohledatelné - třeba podle datumu či okresu či stromu a podobně. Např.: 28.7.2008, Libušín (KL), buk, mokřina. (c) Bob

3. Popis
    To je bolestivé místo. Většina přispěvatelů vše "odbyde" fotkou. Jenže informace o tom, kde to rostlo, co tam rostlo, počasí, jaký je rozpoznávací znak, popis lokality, habitat, jak často jí člověk potkává, s čím se dá zaměnit, ... tyto informace jsou napříč webem velmi vzácné. Přitom bych řekl, že jsou postatnější než fotografie. Myslím, že i pro nálezce je vhodné si takovéto informace vyměňovat s ostatními a mít je svým způsobem zálohované a snadno prohledatelné. Pokud se jedná o známou lokalitu, je stejně tak vhodné tuto skutečnost alespoň stručně uvést.

Tož hodně zajímavých úlovků v nadcházející sezóně !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 16. března. 2009 22:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Máš Bobe samozřejmě pravdu, informací není nikdy dost. Nedával jsem k lokalitám žádný bližší popis, protože se jedná o lokality známé, zřejmě i tys tam v minulosti fotil. Také nikdo přede mnou tam popis nedal, takže jsem držel basu Wink
Příště zkusím, aspoň u svých nálezů, být trochu upovídanější - ale jen trochu! Smile

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 17. března. 2009 0:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po března. 16, 2009 9:51 pm Jan Gaisler napsal:
Máš Bobe samozřejmě pravdu, informací není nikdy dost. Nedával jsem k lokalitám žádný bližší popis, protože se jedná o lokality známé, zřejmě i tys tam v minulosti fotil. Také nikdo přede mnou tam popis nedal, takže jsem držel basu Wink
Příště zkusím, aspoň u svých nálezů, být trochu upovídanější - ale jen trochu! Smile

Nevím ... podle mě mohl mít Bob na mysli nikoli lokalizaci, ale třeba bližší popis biotopu, nebo vyjmenování všech stromů v případě mykorhizních hub a podobně...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 17. března. 2009 9:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem to tak taky pochopil. Bohužel u stepních společenstev, kde neznám ani horninový podklad, prostě víc informací nemám Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 17. března. 2009 10:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile Přátelé, 1. neměl jsem nikoho konkrétního na mysly, 2. píši svůj názor = nikoli názor DAMyka! Wink

Ten neduh je obecný a dlouhodobý. Všichni, co tu jsme, a myslíme to s houmami vážněji víme, že má smysl informace sbírat, ale že je potřeba je mít správně popsány, a nejlépe dokladovány exikátem. Tím nechci v žádném případě nijak vymezovat příspěvky pouze na příspěvky tohoto typu!!! Já osobně se s tím koneckonců ani neztotožňuji! Myslím, že to jde i bez exikátu ... samosebou, informace pak není ověřitelná, nicméně i taková informace má nenulovou hodnotu a lze jí zapracovat do nějaké studie.

Osobně se snažím lokalitu uvést vždy. A vždy uvést alespoň nějaký popis. Je-li houba "nová" snažím se popsat jak jsem jí identifikoval. Pokud mám úlovek ze známe lokality, například hvězdovky z Práglu, pak to tam prostě uvedu. Nelze spoléhat na to, že všichni přeci vědí, kde to je Smile ...

Prostě sám za sebe! nikoli za DAMyko! vyzývám k vyšší "disciplíně" při zadávání příspěvků. Myslím si, že fórum DAtlas je fórem zejména pro houby, a nikoli pro "fotky z dovolené" ... k tomu jsou jiná fóra. Jsem přesvědčen, že příspěvek s kvalitou karty do muzeální sbírky. Věřím, že příspěvek by měl být určitou vizitkou autora ... a tak všelijak bych mohl blábolit dlouho, ... ale je to jen a jen můj názor - nic víc nic méně - je na každém jak se rozhodne.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 17. března. 2009 10:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út března. 17, 2009 8:44 am Jan Gaisler napsal:
Já jsem to tak taky pochopil. Bohužel u stepních společenstev, kde neznám ani horninový podklad, prostě víc informací nemám Smile

Já to myslel spíše jen k tomu, že se uvede, že je to například známá lokalita v Řeporyjích, a její biotop je již popsán v předchozích příspěvcích. Když třeba sleduji jednu lokalitu, tak se jí snažím monitorovat v jednom příspěvku, tj. přes Upravit příspěvek po čase edituji a doplňuji o nové poznatky. Nové obrázky je paka samosebou lepší udělat formou nového příspěvku. Myslím, že je spousta věcí, které můžeme dělat přehladněji - houbám, houbařům a mykologům užitečněji Wink To je smysl mého působení zde. Samosebou, každý má svůj smysl jiný, a já ho plně respektuji! Jen popisuji ten můj. Toť vše Wink
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 17. března. 2009 10:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě mi přijde, že moderátoři by měli společnými silami tlačit na kvalitu příspěvků. Mimochodem, bude-li v budoucnu potřeba uklidit web = promazat, pak budou odstraněny příspěvky s malou hodnotou = nekompletní příspěvky. No, ale třeba se nikdy mazat nebude - pak se stanou jen zašuměnou informací, jejíž detaily se budou muset u autorů ověřovat = může to být zdlouhavý proces. ... Jen můj názor Wink
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 17. března. 2009 11:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasně Bobe. Zareagoval jsem, protože si jsem vědom polovičatosti, se kterou často i z důvodu časové tísně některé příspěvky vkládám. Opravdu by to chtělo větší disciplínu a není vůbec od věci to trochu lidem osvěžit.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Noviny Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: