Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 21. března. 2009 14:02 |
 |
|
Mám k tomu dvě poznámky. Pro žaludice je typické, že se v mládí vyvíjejí ústím dolů. Takže při nálezu otočených plodnic nemusíme hned uvažovat, jestli je někdo přemístil. Naopak, žaludice s ústím nahoru jsou ve skutečnosti otočené, k čemuž dochází přirozeně.
A dále nevím, jestli je všechno zde žaludice tuhá. Mnohem hojnější je žaludice lysá, která se liší především mikroskopicky. V terénu nám může napovědět snad jen velikost plodnice - žaludice lysé jsou většinou menší, často mají jen 1 cm v průměru.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
Zaslal: so 21. března. 2009 20:04 |
 |
|
To jsou pro mne zajímavé informace. Škoda, že jsem ji nevyfotil ústím dolů, tak jak jsem jednu našel Většinou byly plodnice větší, až do 2 cm, ale byly tam i menší než 1 cm. Ale vzorky mám, takže než to bude potvrzeno, požádám Boba, aby to prozatím přesunul do určovny.
<Rozděleno, přesunuto. 21.3.2008 19:10 Jirka Kohl >
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
 |
frashmaker

|
Zaslal: so 21. března. 2009 20:14 |
 |
|
Můžu se zeptat jakým přirozeným způsobem se ten otvor dostane zezdola nahoru? To dole zaroste a ukáže se nahoře, nebo se přemísťuje jako oči u platýzů? Nebo mycélium rostoucí ze zhora táhne plodnici dolů a tím jí v půdě protáčí?
_________________ frash |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: so 21. března. 2009 20:33 |
 |
|
so března. 21, 2009 7:14 pm frashmaker napsal: |
Můžu se zeptat jakým přirozeným způsobem se ten otvor dostane zezdola nahoru? To dole zaroste a ukáže se nahoře, nebo se přemísťuje jako oči u platýzů? Nebo mycélium rostoucí ze zhora táhne plodnici dolů a tím jí v půdě protáčí? |
Žaludice se vyvíjejí nejprve v zemi, nebo z ní jen částečně vyčnívají. Vnější okrovka v době dozrávání puká, ale na vrcholu zůstává. To je právě ta "mistička", na kterou se plodnice překlopí. Všimněte si, že když najdete žaludici ústím nahoru, že je vždy jakoby volně položená.
Nicméně osobně jsem ten proces nepozoroval.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: ne 22. března. 2009 1:54 |
 |
|
so 21. března. 2009 19:14 frashmaker napsal: |
Můžu se zeptat jakým přirozeným způsobem se ten otvor dostane zezdola nahoru? To dole zaroste a ukáže se nahoře, nebo se přemísťuje jako oči u platýzů? Nebo mycélium rostoucí ze zhora táhne plodnici dolů a tím jí v půdě protáčí? |
Gravitací. Plodnice se uvolní ze substrátu a vítr nebo jiný přirozený mechanismus s ní může pohybovat, nakonec se překlopí těžší částí dolů a otvor zůstane nahoře.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nezmar
|
Zaslal: ne 22. března. 2009 11:32 |
 |
|
Honzo,
letos se ti obzvlášť daří!!! Jeden hezčí nález než druhý!!! Toto bych odhadoval spíše na Žaludici lysou, ale rozlousknul by to jen mikroskop. Pokud budeš chtít tak až se potkáme tak si vezmu jednu plodničku a zašlu je i s dalšíma palečkama,? pod mikroskop.
Jinak Žaludice tuhá má pozůstatek okrovky většinou jen dole (do 1/3 plodničky) Žaludice lysá ho má větší tak 1/2 - 2/3 plodničky. Ta plodnic velikost je dost relativní. UF
Tak snad jsem trošku pomohl.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: ne 22. března. 2009 19:42 |
 |
|
ne března. 22, 2009 10:32 am Nezmar napsal: |
Jinak Žaludice tuhá má pozůstatek okrovky většinou jen dole (do 1/3 plodničky) Žaludice lysá ho má větší tak 1/2 - 2/3 plodničky. Ta plodnic velikost je dost relativní. |
A ještě relativnější jsou ty údaje o vnější okrovce. Rozhodně to nemá obecnou platnost, tento závěr zřejmě někdo učinil na základě malého množství nálezů...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|