Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Žaludice tuhá?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 21. března. 2009 8:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Při bleskové exkurzi v Divoké Šárce jsem nalezl na xerotermních svazích Džbánu několik (asi 10 ks) plodnic této zajímavé houby. Nevím spolehlivě, na jakých místech rostla původně, protože byly zřejmě přemístěny při kosení zbytků vegetace na hraně srázu (alespoň mi připadalo, že to bylo kosené) - některé byly totiž i "hlavou dolů". Je to evidentně trochu jiný typ stanoviště než v jakém je našel Pavel. Je to sice také xeroterm, ale na buližníku a s jinou vegetací.

144.84 kB    
20.3.2009 - Praha - Divoká Šárka
Discidea bovista1.jpg
   Discidea bovista1.jpg

168.74 kB    
20.3.2009 - Praha - Divoká Šárka
Discidea bovista2.jpg
   Discidea bovista2.jpg

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 21. března. 2009 14:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám k tomu dvě poznámky. Pro žaludice je typické, že se v mládí vyvíjejí ústím dolů. Takže při nálezu otočených plodnic nemusíme hned uvažovat, jestli je někdo přemístil. Naopak, žaludice s ústím nahoru jsou ve skutečnosti otočené, k čemuž dochází přirozeně.

A dále nevím, jestli je všechno zde žaludice tuhá. Mnohem hojnější je žaludice lysá, která se liší především mikroskopicky. V terénu nám může napovědět snad jen velikost plodnice - žaludice lysé jsou většinou menší, často mají jen 1 cm v průměru.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 21. března. 2009 20:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To jsou pro mne zajímavé informace. Škoda, že jsem ji nevyfotil ústím dolů, tak jak jsem jednu našel Sad Většinou byly plodnice větší, až do 2 cm, ale byly tam i menší než 1 cm. Ale vzorky mám, takže než to bude potvrzeno, požádám Boba, aby to prozatím přesunul do určovny.

<Rozděleno, přesunuto. 21.3.2008 19:10 Jirka Kohl Smile >

frashmaker

PříspěvekZaslal: so 21. března. 2009 20:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můžu se zeptat jakým přirozeným způsobem se ten otvor dostane zezdola nahoru? To dole zaroste a ukáže se nahoře, nebo se přemísťuje jako oči u platýzů? Nebo mycélium rostoucí ze zhora táhne plodnici dolů a tím jí v půdě protáčí?
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 21. března. 2009 20:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so března. 21, 2009 7:14 pm frashmaker napsal:
Můžu se zeptat jakým přirozeným způsobem se ten otvor dostane zezdola nahoru? To dole zaroste a ukáže se nahoře, nebo se přemísťuje jako oči u platýzů? Nebo mycélium rostoucí ze zhora táhne plodnici dolů a tím jí v půdě protáčí?

Žaludice se vyvíjejí nejprve v zemi, nebo z ní jen částečně vyčnívají. Vnější okrovka v době dozrávání puká, ale na vrcholu zůstává. To je právě ta "mistička", na kterou se plodnice překlopí. Všimněte si, že když najdete žaludici ústím nahoru, že je vždy jakoby volně položená.
Nicméně osobně jsem ten proces nepozoroval. Smile
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 22. března. 2009 1:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 21. března. 2009 19:14 frashmaker napsal:

Gravitací. Plodnice se uvolní ze substrátu a vítr nebo jiný přirozený mechanismus s ní může pohybovat, nakonec se překlopí těžší částí dolů a otvor zůstane nahoře.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nezmar

PříspěvekZaslal: ne 22. března. 2009 11:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Honzo,
letos se ti obzvlášť daří!!! Jeden hezčí nález než druhý!!! Toto bych odhadoval spíše na Žaludici lysou, ale rozlousknul by to jen mikroskop. Pokud budeš chtít tak až se potkáme tak si vezmu jednu plodničku a zašlu je i s dalšíma palečkama,? pod mikroskop.
Jinak Žaludice tuhá má pozůstatek okrovky většinou jen dole (do 1/3 plodničky) Žaludice lysá ho má větší tak 1/2 - 2/3 plodničky. Ta plodnic velikost je dost relativní. UF Smile
Tak snad jsem trošku pomohl.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 22. března. 2009 19:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne března. 22, 2009 10:32 am Nezmar napsal:
Jinak Žaludice tuhá má pozůstatek okrovky většinou jen dole (do 1/3 plodničky) Žaludice lysá ho má větší tak 1/2 - 2/3 plodničky. Ta plodnic velikost je dost relativní.

A ještě relativnější jsou ty údaje o vnější okrovce. Rozhodně to nemá obecnou platnost, tento závěr zřejmě někdo učinil na základě malého množství nálezů... Confused
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru