Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Cucurbitaria laburni - Kloubnatka štědřencová
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 26. února 2008 14:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Celkem slušnej detail Shocked
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 01. října 2008 11:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mate rozhodně zajímavé by mohly být tu od cucurbitaria !!! Chceš-li - pošlu !
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. října 2008 12:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

01. října 08, 11:24 Bob napsal:
Mate rozhodně zajímavé by mohly být tu od cucurbitaria !!! Chceš-li - pošlu !

No nevím, nevím. Asi ne. A jak bych z toho připravil preparát. Výtrusný prach z toho normálně nevymámím. Konfokál, to není normální mikroskop se světlem na průchod. To je odražené světlo. Ty přihrádky, či septa by nebyly vidět a zůstal by jenom hladký povrch.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 01. října 2008 14:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm, nevím. Jsou to vnitřní přepážky nebo vnější žebrování? Navíc to vypadá, že v místě "žebra" jsou trochu zaškrcené, takže by něco mohlo být vidět.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. října 2008 15:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

01. října 08, 14:15 Bob napsal:
Hmmm, nevím. Jsou to vnitřní přepážky nebo vnější žebrování? Navíc to vypadá, že v místě "žebra" jsou trochu zaškrcené, takže by něco mohlo být vidět.

Pokud se ti podaří nějak dostat ty výtrusy na podložní sklíčko, ale relativně čisté, tak to okamžitě zkusím.
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 21. března. 2009 7:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera jsem je našel během bleskové exkurze v Divoké Šárce. Rostly na evidentně zcela odumřelých větvích zlatého deště - štědřence odvislého (Laburnum anagyroides). Na jedné větvičce tohoto keře jsem našel i uschlé plodnice Jidášova ucha Smile

132.89 kB    
20.3.2009, Praha - Divoká Šárka
Cucurbitaria laburni.jpg
   Cucurbitaria laburni.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 21. března. 2009 13:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já byl asi 14 dní zpět kouknout na vinařickou horu ... kloubnatce se na rozdíl od stromu daří velmi dobře Smile
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 21. března. 2009 21:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 21. března. 2009 13:59 Bob napsal:
Já byl asi 14 dní zpět kouknout na vinařickou horu ... kloubnatce se na rozdíl od stromu daří velmi dobře Smile

Ten "můj" zlatý déšť vypadal zatím docela zachovale, měl jen pár větviček proschlých a ta kloubnatka byla na všech (ale jen na těch uschlých).

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 23. března. 2009 7:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so března. 21, 2009 9:29 pm Jan Gaisler napsal:
Ten "můj" zlatý déšť vypadal zatím docela zachovale, měl jen pár větviček proschlých a ta kloubnatka byla na všech (ale jen na těch uschlých).

Stejně tak u mne. Jeden strom se zdá se drží, ale druhý je na tom zle. Neříkám, že za to může kloubnatka, třeba jen využívá situace Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 12. února 2011 21:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vždy když jdu na Vinařickou horu, vždy se u ní zastavím... Někdy příště ji zkusím vzít pořádným zvěčovákem Wink

199.05 kB    
12.2.2011, Vinařická hora (KL). (c) Bob
kloubnatka_stedrencova.jpg
   kloubnatka_stedrencova.jpg
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 04. ledna 2013 10:35
  Předmět: Cucurbitaria laburni - Kloubnatka štědřencová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky přidám nějakou fotku této ne zrovna časté houby. Tady ji hledám už delší dobu, ale zatím bez úspěchu. Viděl jsem ji loni v prosinci, kdy mi ji ukázal Pavel Brůžek. A na keřích štědřence jich bylo nepočitatelně.
Velikost jednotlivých stromat byla do 5 mm, perithecia kolem 0.3 mm.

136.65 kB    
8.12.2012, Choceňsko
Cucurbitaria laburni_02_zz.jpg
   Cucurbitaria laburni_02_zz.jpg

160.4 kB    
8.12.2012, Choceňsko
Cucurbitaria laburni_01_zz.jpg
   Cucurbitaria laburni_01_zz.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 04. ledna 2013 22:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tááák a zítra se zajdu juknout na svou lokalitu!
Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 05. ledna 2013 13:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 04. ledna 2013 22:27 Bob napsal:
Tááák a zítra se zajdu juknout na svou lokalitu!

To bych doporučoval Smile Nestačí houbu jen najít, ale sledovat její výskyt i v dalších letech, aspoň já se o to snažím. Často si pak člověk udělá dost obrázek o ekologii daného druhu, o jeho nárocích apod. A to je podle mě na tom to krásné

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru