Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Sarcoscypha coccinea - Ohnivec šarlatový
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jurášek

PříspěvekZaslal: po 23. března. 2009 11:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jj bylo to v mokřadu. Zvažoval jsem o rakušáku, ale velikost, tvar, třeň, vše je spíše pro šarlatána...škoda že se tam nedostanu v nejbližší době
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 23. března. 2009 11:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po března. 23, 2009 10:09 am Jurášek napsal:
... velikost, tvar, třeň, vše je spíše pro šarlatána...

Hmmm, to slyším prvně. Všude nacházím jen info o tom, že bez mikroskopu jsou nerozlišitelní ... viz. téma rodu: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3152 ... mohl by jsi tam shrnout tyto morfologické znaky?

po března. 23, 2009 10:09 am Jurášek napsal:
škoda že se tam nedostanu v nejbližší době

Určitě ho seber - čím starší tím lepší.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 23. března. 2009 13:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po března. 23, 2009 10:18 am Bob napsal:
Všude nacházím jen info o tom, že bez mikroskopu jsou nerozlišitelní ...

Rakušák se dá velmi dobře odhadnout už podle typu lokality. Zde to na něj přesně sedí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Nezmar

PříspěvekZaslal: po 23. března. 2009 14:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mohu poprosit Martina o popsání rozdílnosti lokalit?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 23. března. 2009 15:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po března. 23, 2009 1:46 pm Nezmar napsal:

Můžeš, ale těžko podám plnohodnotnou odpověď, když jsem S. coccinea ještě nenašel.
Pro S. austriaca jsou typické člověkem značně ovlivněné lokality - což se týká nejen skladby dřevin, ale i terénních disturbancí (zářezy a náspy okolo cest, silnic, železničních tratí, prořezávky pod elektrickým vedením apod.). S. jurana je toho pravým opakem a zatím předpokládám, že S. coccinea bude v tomto ohledu, aspoň podle toho, co jsem zatím vyčetl, blízká S. jurana - ovšem s rozdílným dřevním substrátem.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 23. března. 2009 15:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po března. 23, 2009 2:05 pm Martin Kříž napsal:
Můžeš, ale těžko podám plnohodnotnou odpověď, když jsem S. coccinea ještě nenašel.

A co ten krásný kousek výše? http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=15242#15242 Wink
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 23. března. 2009 15:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po března. 23, 2009 2:23 pm Bob napsal:
po března. 23, 2009 2:05 pm Martin Kříž napsal:

A co ten krásný kousek výše? http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=15242#15242 Wink

Zde bude S. austriaca nejen toto, ale možná všechno... Dřív jsem nebyl vybaven mikroskopem...
Nezmar

PříspěvekZaslal: po 23. března. 2009 21:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 23. března. 2009 14:05 Martin Kříž napsal:
po března. 23, 2009 1:46 pm Nezmar napsal:

Pro S. austriaca jsou typické člověkem značně ovlivněné lokality - což se týká nejen skladby dřevin, ale i terénních disturbancí (zářezy a náspy okolo cest, silnic, železničních tratí, prořezávky pod elektrickým vedením apod.). S. jurana je toho pravým opakem a zatím předpokládám, že S. coccinea bude v tomto ohledu, aspoň podle toho, co jsem zatím vyčetl, blízká S. jurana - ovšem s rozdílným dřevním substrátem.

Děkuji zajímavé postřehy. Jen co podloží? Já mám zkušenost s humózní vrstvou na půdě spíše písčité, ale i jílovité ovšem provzdušněné pískem,...
Co ostatní? Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 23. března. 2009 21:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po března. 23, 2009 8:00 pm Nezmar napsal:
Děkuji zajímavé postřehy. Jen co podloží? Já mám zkušenost s humózní vrstvou na půdě spíše písčité, ale i jílovité ovšem provzdušněné pískem,...
Co ostatní? Smile

Všechny Sarcoscyphy mají rády zásadité podloží. Na Kokořínsku mají ty pískovce místy příměsi vápence, nejedná se o kyselé písky.
Nezmar

PříspěvekZaslal: po 23. března. 2009 21:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 23. března. 2009 20:13 Martin Kříž napsal:
po března. 23, 2009 8:00 pm Nezmar napsal:
Co ostatní? Smile

Všechny Sarcoscyphy mají rády zásadité podloží. Na Kokořínsku mají ty pískovce místy příměsi vápence, nejedná se o kyselé písky.

Tak to se shoduje:-)
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 24. března. 2009 9:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nabízí se tedy dotaz: "Má někdo z těch, co v tomto tématu ohnivce ukazují, mikroskopicky potvrzeno, že se jedná o šarlatového?"
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 03. dubna 2011 15:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 24. března. 2009 9:12 Bob napsal:
Nabízí se tedy dotaz: "Má někdo z těch, co v tomto tématu ohnivce ukazují, mikroskopicky potvrzeno, že se jedná o šarlatového?"

Jo, já mám Smile

Dnes jsem byl na nové lokalitě s charakterem lužního lesa a našel jsem tam podezřelé ohnivce, tak jsem jednu plodničku vzal domů a mikroskop potvrdil, že jde o šarlatového a ne o rakouského. Už se suší. Údajně existuje i makroskopický důkaz, že šarlatový když trochu proschne má spodní stranu růžovou a rakušan bílou.

Ještě dodám, že větev na které rostly patřila pravděpodobně olši lepkavé a že tam byly jen tři plodničky

148.49 kB    
3.4.2011, Veselsko
IMG_1303.jpg
   IMG_1303.jpg

139.51 kB    
3.4.2011, Veselsko
IMG_1302.jpg
   IMG_1302.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. dubna 2011 7:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mohl bych si ho půjčit na mikroskopii? Kdo to určil jako šarlaťáka? Podle čeho? Můj názor na tyto druhy (nikomu nenutím Smile ) ... http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3152
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 04. dubna 2011 16:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 04. dubna 2011 7:02 Bob napsal:
Mohl bych si ho půjčit na mikroskopii? Kdo to určil jako šarlaťáka? Podle čeho? Můj názor na tyto druhy (nikomu nenutím Smile ) ... http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3152

Určil jsem to já podle vzhledu výtrusů. Je to vlastně jeden z mých prvních mikroskopovaných vzorků Smile Využil jsem obrázků výtrusů co jsou tady a i jinde na webu. Šarlatový má výtrusy více oválné, u rakouského jsou tam často na "špičkách" vidět deprese a ani u jednoho z výtrusů jsem si těchto depresí nevšiml. Takže předpokládám, že je to opravdu šarlatový.

Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 04. dubna 2011 17:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo, ještě dodám, že je to jeden z mých prvních mikroskopovaných vzorků, navíc rozdíly mezi těmi dvěma/třemi ohnivci jsou i pod mikrákem dost jemné, tak je možné, že to moje určení není uplně košér. Každopádně rád to pro mikroskopii někoho jiného poskytnu. Jen teda tam rostly jen tři plodničky tak bych to pak chtěl zpátky jako doklad Smile Prolezl jsem po kolenou široké daleké okolí a nikde ani další známka po nějakém dalším ohnivci

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru