To je otázka druhového pojetí smržů. Nevím jestli jsou nějaké aktuální práce s genetickými rozbory, ale já bych tyhle všechny považoval za smrž obecný - M. esculenta. Je to neobyčejně variabilní druh, a to i na jedné lokalitě.
Tento názor měl např. Dr. Hlaváček - dobré druhy podle něj jsou esculenta, conica, semilibera a pragensis, s otazníkem pak elata, kterou považoval spíše za formu conica a deliciosa s pravidelněji uspořádanými jamkami. Jestli bral crassipes jako dobrý druh nebo varietu, si nepamatuji, já ho z vlastního sběru neznám, nicméně je tam zřejmý gigantismus proti esculenta. Zmiňoval se i o testech kompatibility, ale pokud vím, nic o tom nepublikoval (případně mě opravte).
Máte někdo tip na aktuální monografii smržů? Narazil jsem pouze na tuto studii, což je ovšem o severoamerických sběrech: http://mushroomexpert.com/mdcp/index.html. Nicméně zajímavá je ta genetika, která odpovídá velké morfologické variabilitě.
Díky za obsáhlou odpověď. M.pragensis jsem loni vydoloval na mulči na zahradě, na M. conica mám lokality a M.semilibera jsem loni našel taky, takže podle Dr. Hlaváčka bych měl během jednoho roku všechny "dobré" druhy
A nechtělo by se ti tedy udělat velký obrázek, kde by bylo v každém řádku vždy třeba 5 fotek plodnic jednoho druhu, v druhém řádku 5 plodnic od druhého druhu, ve třetím řádku třetí druh ....Obrázek bude jistě větší než povolených 200 kB, ale to bychom obešli neb výjimečné příspěvky mají výjimečné podmínky
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory