Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Nezmar
|
Zaslal: po 20. dubna 2009 8:12 |
|
|
po 20. dubna 2009 8:03 mat60 napsal: |
Jestli to rostlo na jeřábu, to fakt nevím, je to ale možné. Odkorněné klacky jednak moc nepoznám, resp. nejsem si jistý, jestli jeřábový klacek vůbec poznám . Na lokalitě je to složité. Je to sesuvné území, močál s množstvím naplavených klacků. Stromy tam jsou zmlazené z pařezů se zbytky různě nakloněných starých stromů. Převažují lípy nad habry. |
Na 4 fotce to na ten jeřáb vypadá. Však podle fotky špatně určitelné
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: po 20. dubna 2009 21:33 |
|
|
V sobotu jich bylo v okolí Kladna nepočítaně....na lokalitě byly na každým padlým jeřábu.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: pá 13. ledna 2012 7:54 |
|
|
út 18. března. 2008 10:59 Bob napsal: |
No vy jste fofrníci!!! Já lítám po webu už dvě hodiny a ani ťuk Prohlédnu ty vaše tipy.
Tuříne: Klacek samosebou mám. Na lokalitě jich bylo mraky - dub, osika, třešeň, okraj lesa. Jirka má možná nějaké přehledové fotky. Chceš-li sebereme další klacek a pošleme vzorek
Mate: Řezy? Ani omylem. Tyhle konkrétně jsou křehké, jedině je snad zkusit zalít do toho vosku či tak něco. Tyhle jsem konkrétně udělal následovně. Vzal jsem jednu plodničku a na podložním sklíčku jsem jí trochu nadrobil pinzetou, jehlou, skalpelem. Hodil jsem sklíčko pod mikroskop (4x dole 10x nahoře) a vyhledat kousky z kterých koukaly vřecka, a pomocí jehly si je nastrkal stranou. Pak jsem šel pod lupu (10x) a přenesl ty kousky na nové sklíčko a znovu se snažil "černotu" trochu oddrobit a odsunout stranou pryč ze sklíčka. Pak jsem dal činidlo, krycí, přimáčkl a hotovo. Šlo to překvapivě "snadno" - na rozdíl od kloubnatek se ta černota hezky oddělovala. Navíc to vypadá, že v té skořápce je ještě jakási blanka (viz. ta nezaostřená část na první fotce) a teprve v ní je ten "poklad". |
Je vidět, že i po letech jsou některá témata aktuální. Čeleď Xylariaceae je mi víc než sympatická a tento návod mi hodně pomohl. Jen škoda, že ostatní Biscognauxie jsou docela vzácné
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 17. března. 2014 9:04 |
|
|
Tak jsem byl včera obhlídnout lokalitu. Okometricky se zdá, že káčovka popolezla kousek dál, a v tamním osikovišti je na každém druhém klacku. Výhledově to ověřím jak co do dřeviny, tak co do druhu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 21. října 2017 20:38 Předmět: Biscogniauxia marginata - Káčovka lemovaná |
|
|
Přidávám pár fotek káčovky lemované, kterou jsem našel na zakleslých větvích třešně na hrázi rybníku s duby. Plodnice na prvním snímku vypadaly obvykle, ale na jedné větvi (2. a 3. snímek) se lišily, neprorážely kůru jednotlivě, ale ve skupinách, byly spíše podlouhlé a mladší z nich měly okraj trochu podobný jako káčovka jeřábová. Výtrusy ale mají stejné, široce elipsovité, skoro kulaté, na pólech oblé, nezašpičatělé, takže by to všechno měla být káčovka lemovaná. Zajímavé bylo to, že dužnina z těch protáhlých plodnic mi přebarvila kresylovou modř metachromaticky (fialově), kdežto dužnina z klasických plodnic ne (zůstala modrá). Předpokládám, že jde o důsledek stáří plodnic, které už byly vyluhované.
|
196.62 kB |
|
21. říjen 2017, hráz rybníku u Č. Budějovic, vzdušná strana, zakleslý kmínek či větev třešně ptačí |
|
|
|
SDIM5749_960.jpg |
|
198.27 kB |
|
|
|
|
SDIM5755_960.jpg |
|