Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
borovec
Založen: 16. 01. 2008 Příspěvky: 218 Bydliště: Tržek u Litomyšle
|
Zaslal: čt 23. dubna 2009 9:52 |
|
|
Mám nejraději nález křemenáče,můj táta je nosil domů a já nikdy žádný nenašla.Nyní když se mě nález podaří,říkám tomu houbařský orgasmus.Bohužel mě nikdy neukázal místa nálezu,zrovna tak je tomu i s májovkami.S manželem máme svoje lokality. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: čt 23. dubna 2009 14:01 |
|
|
1) Kalichovka žlutavá (Rickenella fibula) a helmovka jehličková (Mycena acicula)
2) Velké holubinky - nazelenalá, namodralá, olivová, černající, pěkně na škvarečky na sádle
3) Muchomůrka Vittadiniho |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 24. dubna 2009 12:33 |
|
|
čt dubna 23, 2009 3:01 pm Vlkodlak napsal: |
1) Kalichovka žlutavá (Rickenella fibula) |
Myšlena je asi kalichovka oranžová. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: pá 24. dubna 2009 12:54 |
|
|
pá 24. dubna 2009 13:33 Martin Kříž napsal: |
čt dubna 23, 2009 3:01 pm Vlkodlak napsal: |
1) Kalichovka žlutavá (Rickenella fibula) |
Myšlena je asi kalichovka oranžová. |
Ach jo, ty české názvy. Říkalo se jí také jehlicová (Macků, Veselý). |
|
Návrat nahoru |
|
|
ZK
|
Zaslal: út 28. dubna 2009 23:29 |
|
|
Taky se připojím
A) hvězdovky, ohnivec zimní
B) suchohřib žlutomasý a hnědý, opěňky...
C) lošák palčivý, slizečka porcelánová, je jich spousty |
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: st 29. dubna 2009 20:27 |
|
|
tak na focení pavučince,hlavně Phlegmacia,široká škála barev a holubinky,v jídle vede ryzec syrovinka a holubinka namodralá,mandlová a najít,,hřib královský,Fechtnerův... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kuzma
Založen: 19. 05. 2009 Příspěvky: 68 Bydliště: Hrádek u Rokycan
|
Zaslal: st 03. června 2009 22:29 |
|
|
Rád bych si vyfotil Archerova květnatce,nebo pěkného kotrče.
Na pánvi vede růžovka přírodně,jakkoliv hlíva a v octě lišky a ryzce.
Královskýho hřiba jsem držel v ruce před 20lety a rád bych to zkusil ještě jednou. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: čt 04. června 2009 12:25 |
|
|
st června 03, 2009 11:29 pm Kuzma napsal: |
Rád bych si vyfotil Archerova květnatce,nebo pěkného kotrče.
Na pánvi vede růžovka přírodně,jakkoliv hlíva a v octě lišky a ryzce.
Královskýho hřiba jsem držel v ruce před 20lety a rád bych to zkusil ještě jednou. |
Proč hned držet v ruce? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kuzma
|
Zaslal: pá 05. června 2009 21:58 |
|
|
Martine neber to až tak doslovně.S borovákem v košíku mě na cestě z lesa nepotkáš.Nesbírám,i když to za mě asi udělá někdo jinej,ale to už je vedlejší.A pokud snad ještě najdu králováka,bude to zážitek,ale gurmánskej asi ne.Pořád je to vzácnej boletus a růžovka je růžovka.
Tenkrát rostlo kolem Františkova nad Borovou Ladou víc královských hřibů,než borových.Za dopoledne byl skoro vždy alespoň jeden královskej,borovák jeden za tři vycházky.Nevím,jestli v důsledku revoluce ,ale poměr se nepoměrně obrátil.Za dopoledne jeden borovák,královskej jeden za tři roky a interval se prodlužuje.Střídáme se na houbařských výletech na Šumavu ještě se třemi bratranci,takže babi ve Vimperku má sezónu od července do října.Královských hřibů se na Františkově po r.89 našlo šest,vše bratranci,tak pokud dodržím šumavskou návštěvní frekvenci,řada je letos na mě(už asi šestý rok)
Ale to jen na okraj,tenkrát jsem královský držel v ruce,letos bych si ho velmi rád podržel v optice.Když se povede,bude to tady |
|
Návrat nahoru |
|
|
Míra
|
Zaslal: so 06. června 2009 11:15 |
|
|
Nezlob se, ale Borová Lada lada je 950 n/mořem a Františkov ještě o 50 metrů výše (a to nemluvím o okolních lesích, které stoupají do hor) je velmi nepravděpodobné, aby jsi tam našel hřiba královského, který má rád teplé doubravy, vyjímečně bučiny. Přijde mi, že si spíše našel hřiba horského, který roste pod smrky a jedlemi ve vyšších polohách. Občas prosvítá přes pokožku klobouku hnědorůžová někdy až hnědopurpurová barva. V okolí Borové Lady jsem párkrát byl, ale nevybavuju si, nějaký větší listnatý les. Jen ty sám, ale víš v jakém lese a pod jakými stromy jsi je našel, případně až ho opět najdeš, tak ho zkusit nechat bezpecně určit. Protože hřib horský je taky velmi vzácný a hřib královský na Šumavě si myslím by byla velká rarita. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kuzma
|
Zaslal: ne 07. června 2009 20:27 |
|
|
Míro je to docela možný.V té době jsem byl čistokrevný sběrač,houby jsem nefotil a nějak hlouběji se o ně nezajímal.Ale nebyl jsem mykologicky úplně nevzdělán a něco málo si vybavuju,tak jsem po tvé odpovědi projel síť a prohlédl si hřiba horského,královského i šumavského jsem našel.Ať visím,jako bych toho královského viděl před sebou Ale už je to doba,můžu se mýlit.Máš pravdu,že v téhle části Šumavy o souvislejší listnatý les,neřku-li vyhřátou doubravu skoro nezavadíš.Kolem Vltavy a slatí vrba a osika s břízou,ve stráních sem tam bříza a občas buk,nebo dub.To ale není případ tohoto naleziště.Určitě si vybavíš,že cestou z Lady na Františkov je po pravé straně jedinná větší skládka dřeva(parkovné 500,-,už jsem měl se strážci tu čest).Nad ní pásy smrkových houštin,výše se přimíchá bříza a cca 200m pod vrcholem to přejde do staršího smrkového stojáku s borovicí,mechem a borůvčím.A tady jsme všechny našli.Kdyby jsi zase vyrazil na Šumavu,tak to zkus.Víc očí víc vidí a mě by velmi zajímalo,co jsme to tenkrát vůbec nacházeli.Z hřibů je nejhojnější smrkový,hnědý,strakoš a poslední dobou hodně kříšť.Najde se satan a borovák.Dost křemenáčů smrkových,růžovek,kotrče jsem našel jen tady a lepší místo na lišky nemám.Ale vzhledem k výšce(Lada má asi o něco míň než 950 m.n.m.) je tu kratší sezóna,od konce července,srpen,září a potom podle teploty a sněhu.Už jsem tu houbařil i 7.září pod 5cm sněhu.
Tak doufám,že se k tomuto tématu budeme moci s patřičnou dokumentací vrátit |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: ne 07. června 2009 23:33 |
|
|
ne června 07, 2009 9:27 pm Kuzma napsal: |
...v téhle části Šumavy o souvislejší listnatý les,neřku-li vyhřátou doubravu skoro nezavadíš. |
To jo, v okolí Borových Lad na Šumavě tvoří vyhřáté doubravy zcela jistě menší část lesních komplexů... |
|
Návrat nahoru |
|
|
krtenek
|
Zaslal: po 08. června 2009 9:00 |
|
|
U mě zatím vede hřib smrkový, dubový, kovář, bedla vysoká, křemenáče, kotrč kadeřavý. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Míra
|
Zaslal: po 08. června 2009 16:10 |
|
|
Kuzmo nepsal jsem, že jsi ho nenašel, ale že to je málo pravděpodobné vzhledem k nadmořské výšce a skladbě lesa. Jestli se tam letos dostanu, tak se na ta místa podívám a pak napíšu co jsem potkal za houby a budu se snažit je nafotit. Jinak těch 500 Kč je pokuta za parkování v lese v Národním parku Šumava? Předpokládám, že teď už radši parkuješ ve vsi . |
|
Návrat nahoru |
|
|
Míra
|
Zaslal: po 08. června 2009 16:21 |
|
|
Jinak moje oblíbené houby na jídlo jsou křemenáče, hřiby smrkové a dubové, lišky, růžovky a kotrče. Na focení jakákoli houba, která je fotogenická a vypadá zajímavě. Pak samozřejmě taky vzácnější houby. Chtěl bych najít hřiba královského, kterého jsem ještě nenašel abych si ho pořádně naživo prohlídl a vyfotil. Loni se jsem našel hřiba moravského, ale bylo tak hrozný počasí (vítr, mrholení a husté tmavé mraky), že se mi moc fotek nepovedlo. Tak doufám, že až zase najdu nějakou vzácnou a zajímavou houbu budou lepší podmínky na focení. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|