Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: ne 26. dubna 2009 19:20 Předmět: Houba ze zahrady
Tak tato houba se mi objevila v počtu asi 30 ks na zahradě... prvotní výskyt byl na mulčovací kůře, odkud se mi "rozlezla" i na přilehlý trávník... můj odhad - Terčovnice síťnatá, nebo některá z řasnatek... ale nechám si to radši určit tady...
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: út 28. dubna 2009 0:15
Přestože jsem se touto řasnatkou zaobíral dlouho, měv plodnice doma, žel jsem nedospěl k jednoznačnému výsledku. Zatím je nejžhavějším kandidátem Peziza repanda, nicméně ani Peziza cerea se nechce plně nechat vyloučit. Příchod mrtvého bodu neodvrátilo ani několik současně otevřených klíčů na askomycety...
Podle mě (a mého pohledu od oka) jsou - uvidíme, co na to Martin (včera se byl u mě na ně podívat a udělal i nějaké fotky, ale hlavně si odnesl vzorky k mikroskopování), tak si na to počkejme...
Jinak - Martine, já tam byl dneska znova, a zjistil jsem, že jsem ti podal poněkud mylnou informaci, že 2 plodničky rostly i na zdi - ony sice rostly opravdu na zdi, ale vyrůstaly z mechu, tedy nikoli z betonu...
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: út 28. dubna 2009 19:06
út dubna 28, 2009 6:04 pm Sley napsal:
Podle mě (a mého pohledu od oka) jsou - uvidíme, co na to Martin (včera se byl u mě na ně podívat a udělal i nějaké fotky, ale hlavně si odnesl vzorky k mikroskopování), tak si na to počkejme...
Nerad bych Tě zklamal, ale mnou uvedené informace již z mikroskopování vycházejí. Pokud jde o tu řasnatku v odkazu, zcela stejné to není, na rozdíl od ní ta Sleyova nemá prostřední vrstvu podélných buněk a výtrusy nepřesahují 16 x 10 ?m, i když tvar je shodný (mám ji zapsanou jako P. repanda s otazníkem).
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory