Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 19. července 2008 1:25 |
 |
|
Červenání je pozorovatelné na dužnině, a to nejlépe na larvami hmyzu perforovaných místech.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod Anonymní
|
Zaslal: so 19. července 2008 1:48 Předmět: Prosbička. |
 |
|
Nejsem si jist,zdá se mi to,nebo je to tak ?Kromě malé úpravy v atlase ubyly i nějaké fotografie.Přimlouvám se pro úplnost o zachování jedné,pokud si vzpomínám,zobrazovala řez třeněm a kolem středové dutiny skutečně byly slabě znát mrkvově oranžové flíčky.Nějak jsem si ten jev nestačil okouknout.Dík.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod Anonymní
|
Zaslal: so 19. července 2008 2:27 Předmět: Doplnění. |
 |
|
Abych pravdu řekl,vše,co o té houbě vím,je z knížek nebo internetu.Na vlastní oči jsem ji viděl až letos na přelomu květen/červen,už končily.Bylo to v těsné blízkosti jablůňky mezi plotem a silničkou(ve vesnici,takže nebylo soukromí a klid na focení).Klobouk byl šedobílý bez hnědavých,růžových nebo žlutavých odstínů a lesklejší než na fotkách zde (bylo dost sucho,v začátku tématu se objevilo,že klobouk za sucha lesklejší má spíš e. clypeatum) a červenání dužniny jsem si opravdu nevšiml (i s tím vědomím,že může být slaboučké a nespolehlivé).Letos jsem je zmeškal ale dodatečně se mi ujasňuje,že jsem viděl spíš e. clypeatum než e. saepium.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: so 09. května 2009 3:50 Předmět: Re: Entoloma sepium - Závojenka sadovka |
 |
|
st 01. února 2006 14:03 mat60 napsal: |
Závojenka sadovka - Entoloma saepium (Noulet & Dass.) Richon & Roze 1880
Syn.:
...
Entoloma saundersii
Entoloma sepium
... |
Dovolím si k tomu poznamenat následující:
1. Monograf všeho možného Noordeloos uvádí zde: http://www.entoloma.nl/html/entolomaeng.html, jakož i ve Flora Agaricina Neerlandica jméno sepium, nikoliv saepium.
2. Entoloma saundersii nepatří do synonymiky, jedná se o samostatný druh. A můj tip na další houbolov!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 09. května 2009 7:59 |
 |
|
Hmmm, ja kstaré jsou to informace? Na fungorum je pouze seapium a vůbec žádná sepium !!!
Viz. též http://www.indexfungorum.org/
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: so 09. května 2009 13:19 |
 |
|
so 09. května 2009 7:59 Bob napsal: |
Hmmm, ja kstaré jsou to informace? Na fungorum je pouze seapium a vůbec žádná sepium !!!
Viz. též http://www.indexfungorum.org/ |
Dost staré, ale ten web je myslím aktuální. Hlavní problém je ovšem to, že saundersii nepatří do synonymiky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: ne 10. května 2009 14:27 Předmět: Závojenka sadovka |
 |
|
9.5.2009 Praha Řepy
Klobouk bělavý, žemlový nebo nažloutlý, u řady plodnic rozpukaný, až vypadá jako šupinatý, zřejmě suchem. Velikost 2-7 cm. Požerky larev hmyzu jsou sytě růžové. Vůně příjemná, řekl bych lehce ovocná. Rostly ve starém sadu pod trnkami, švestkami, špendlíky. Vytvářejí i skupiny až trsy až 10 plodnic.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: ne 10. května 2009 19:28 |
 |
|
Tak se omlouvám, správné jméno by mělo být saepium a ve Flora Agaricina Neerlandica je uvedena takto.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Miroslav Comorous
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen